Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Erken yaşta evliliklerle mücadele edilecek

Hükümetin 2018 yılı programında, 'Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın hazırlanarak yürürlüğe konulması amaçlanıyor- Kadına şiddetin azaltılması için toplumsal bilinç düzeyi yükseltilecek, çocuğa yönelik ihmal ile istismarın önlenmesi amacıyla aileler ile çocuklara eğitimler verilecek- Suç mağduru, suça sürüklenen ve sokakta risk altında bulunan çocuklar

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-02 11:17:23

Erken yaşta evliliklerle mücadele edilecek
MERVE YILDIZALP - Hükümetin 2018 yılı programında, "Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı" hazırlanması hedefleniyor.

Hükümetin 2018 yılı programında, aile yardımlarının geliştirilmesi, aile danışmanlık ve eğitim hizmetlerinin kapsamlı, standart, etkin ve yaygın hale getirilmesi, evlilik öncesi eğitimin yaygınlaştırılması, sosyal yardım ve hizmetlerin aile temelli sunulmasının sağlanması konularına yer verildi.

Bu kapsamda, ailelerin kendi içinde sorun çözme kapasitesini artırmak, birey ile ailelerin bilinçlenmesine katkıda bulunmak amacıyla hazırlanan Aile Eğitim Programı'nın (AEP) yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi çalışmalarına devam edilecek. Seçilecek bir pilot ilde AEP'nin etki düzeyi ölçülecek. AEP eğitimlerinden 135 bin, Evlilik Öncesi Eğitim Programı'ndan ise 125 bin kişi yararlanacak.

Program kapsamında içerikleri geliştirilen Değerlerin Edinilmesinde Ailenin Rolü ve Tek Ebeveynli Aileler modüllerinin uygulanmasına başlanacak. AEP modülleri, daha etkin ve yaygın kullanılmak üzere halk eğitim merkezlerinde kurs programları olarak uygulanacak.

- Aile danışmanlığı ve aile eğitimi hizmet standartları oluşturulacak

Kadınların karar alma mekanizmalarında daha fazla yer alması, istihdamının artırılması, eğitim ve beceri düzeylerinin yükseltilmesi sağlanacak.

Şiddet gören kadınlara yönelik hizmet veren birimlerin kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi, kurumlar arası iş birliğinin ve kadınların istihdama katılımının artırılması amacıyla Kadın Hizmet Birimlerinin Kurumsal Kapasitesinin Artırılması, Psiko-Sosyal Destek ve Müdahale Programı Geliştirilmesi ve Kadın Konukevi Sonrası Güçlendirme Modeli Geliştirilmesi projeleri hayata geçirilecek. Kadınlara Mesleki Yeterlilik Belgesi Kazandırma Programı da düzenlenecek.

Evlilik öncesi eğitim, aile danışmanlığı ve aile eğitimi hizmet standartları oluşturulacak.

Mesleki Yeterlilik Kurumu ile Aile Danışmanlığı Ulusal Yeterlilik Çalışması'na devam edilecek. Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği güncellenecek. Aile Eğitim Programı Yönetmeliği hazırlanacak.

- 30 TSK personeli ve 30 din görevlisine eğitici eğitimi

Kadına yönelik şiddetin azaltılması için toplumsal bilinç düzeyinin yükseltilmesi, verilen hizmetlerin etkinlik ve kalitesinin artırılması sağlanacak. "Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı" hazırlanarak yürürlüğe konulacak.

ŞÖNİM, İlk Kabul Birimi ve Kadın Konukevlerinin Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi tamamlanacak. 2018'de beş programla 250 kişiye eğitim düzenlenecek, ayrıca 30 Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeline ve 30 din görevlisine eğitici eğitimi verilecek.

Türkiye'de Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme ve Planlamanın Uygulanması Projesi hazırlık çalışmaları tamamlanacak. Bu kapsamda, kamu plan, program ve bütçelerinin kadınlar ile erkeklerin farklılaşan ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanması ve uygulanmasına yönelik çalışmalar yürütülecek.

- Kurum bakımındaki 3-6 yaş arası çocuklara okul öncesi eğitim

Erken çocukluk dönemi eğitiminin geliştirilmesine yönelik alternatif model ve teşvik mekanizmalarına ilişkin çalışmalara devam edilecek. Gelir düzeyi düşük ailelerin çocuklarının kreş ve gündüz bakımevi hizmetlerinden yararlanma imkanları artırılacak.

Kurum bakımında kalan 3-6 yaş arası tüm çocukların okul öncesi eğitimden yararlanması sağlanacak.

Sosyal hizmet kuruluşlarında bakım ve koruma altındaki çocukların sportif, sanatsal ve kültürel program ve etkinliklere katılımları artırılacak. Çocuklar başarı durumları ve ilgilerine göre, özel öğretim kurumlarından, takviye kurslarından ve meslek edindirmeye yönelik eğitimlerden yararlandıracak. Kuruluşlarda uygulanan psikososyal destek ile gelişim programları geliştirilecek ve yaygınlaştırılacak.

Kurum bakımından ayrılan çocukların hayatının geri kalanında karşılaştıkları sorunlarla ilgili danışmanlık ve rehberlik hizmetleri geliştirilecek, çalıştay düzenlenecek, personel için eğitim modülleri, gençler için bilgilendirme dokümanı hazırlanacak. Ayrıca kayıt için yazılım geliştirme ve gençlerin kullanımına sunmak üzere internet sitesi yapılacak.

- Çocuğa Yönelik Şiddet Eylem Planı etkin uygulanacak

Çocuğa yönelik ihmal ile istismarın önlenmesi ve azaltılması için aileler ile çocuklara eğitimler verilecek.

Çocuğa Yönelik Şiddet Eylem Planı'nın etkin uygulanması sağlanacak. Bu konularda rehber öğretmenlere hizmet içi eğitim seminerleri verilecek. Rehber öğretmenlerin öğrencilere, ailelere ve bütün öğretmenlere ulaşması sağlanacak. Suça sürüklenme riski olan çocuk ve gençlerin ailelerine ulaşılarak, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunulacak.

Suç mağduru, suça sürüklenen ve sokakta risk altında bulunan çocuklara yönelik mevcut ve yeni açılacak kuruluşlarda ihtisaslaşma sağlanacak, hizmet model ve standartları oluşturulacak, psikolojik destek programları yaygınlaştırılacak.

Bağımlıların tedavi sonrası topluma uyumunu sağlamaya yönelik sosyal uyum birimleri açılacak, bu merkezlerde görevlendirilecek personele eğitim verilecek. Bağımlılık ve bağımlılık yapıcı maddeler hakkında koruyucu ve önleyici hizmetler yaygınlaştırılacak.

- Koruyucu ailelik kamu spotuyla anlatılacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından koruyucu aile hizmetleri başta olmak üzere sunulan sosyal hizmetler ile yardımların tanıtımı yapılacak. Bu hizmetlerin geliştirilmesinde gönüllülüğün önemini vurgulayan kamu spotu gibi bilgilendirici ve tanıtıcı faaliyetler yürütülecek.

Mahalli idarelerin, bakanlık bünyesinde oluşturulan Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Sistemi'ne dahil edilerek, zorunlu veri girişi yapmaları ve buradan bilgi alabilmeleri sağlanacak.

- Ev tipi sosyal hizmet birimleri mevzuat çalışmaları tamamlanacak

Aile Bilgi Sistemi tamamlanacak, Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) konusunda personel ihtiyacı giderilecek ve programın idari, hukuki ve teknik altyapısı tamamlanacak.

Kurum bakım hizmetlerinden yararlananlara nitelikli hizmet sunulması ve denetim yapılabilmesi için standartlar oluşturulacak. Psikososyal Destek ve Gelişim Programı tüm kuruluşlarda hayata geçirilecek.

Ekonomik yoksunluk nedeniyle kurum bakımına verilmek istenen çocukların aile yanında desteklenmesi için yürütülen Sosyal Ekonomik Destek Hizmetinin etkinliği ve yaygınlığı artırılacak, bu kapsamda sunulan hizmetler çeşitlendirilecek.

Ev tipi sosyal hizmet birimleri ile ilgili mevzuat çalışmaları tamamlanacak. Gelecek yıl engellilere yönelik 15 ev tipi kuruluş açılacak ve evde destek hizmeti yaygınlaştırılarak bunların denetimi artırılacak.

Fiziki çevre şartlarının engellilere uygun hale getirilmesine yönelik 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun'da öngörülen idari para cezası uygulanmaya başlanacak.

Haber Ara