Dolar

32,3238

Euro

35,1348

Altın

2.305,13

Bist

9.079,97

'Erken seçim tek ihtimal'

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde koalisyon görüşmelerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu CHP’ye kısa süreli reform hükümeti teklif ettiklerini ancak bu teklifin kabul edilmediğini söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-13 16:09:58

'Erken seçim tek ihtimal'

İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları;

Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Şehit ailelerine Allah sabırlar versin.

“MİLLETE GÖREV VERİLMEZ, MİLLET GÖREV VERİR”

Millete ödev çıkarılmaz millet size ödev verir. Bize verilen bir çok ödevi değerlendirilmesi zorunlu kınılmıştır.

Eğer millet bir görev vermişse 7 Haziran akşamından itibaren çok yoğun bir iştişarenin içine girdik.

Teröre karşı hükümetimiz kesinlikle tereddüt etmedi. Kimse karamsarlığa yönelmesin. Bir an dahi ülkeyi hükümetsiz bırakmamaya gayret ettik, bu bizim ilk ödevimizdi millet de gördü ki yerine getirdik.

Milletin bize verdiği ikinci ödev ise oturup diğer partilerle konuşun demesiydi.

YOĞUN DEĞERLENDİRME SÜRECİNE GİRDİK

İki ayı aşkın süre geçti seçimlerin üzerinden. Size teknik olarak sadece CHP yönetimiyle yaptığımız görüşmeler çerçevesinde bilgi sunacağım. Ama bu görüşmelerin hangi siyasi zeminde cereyan ettiğini bütün milletimizin yakından idrak etmesi büyük önem taşıyor. Millet görev, ödev verir dedik. Millete sen hata yaptın, bunu tekrar düşün demeden önce milletin görevini doğru idrak etmek gerekir diye, 7 Haziran'dan sonra çok yoğun bir değerlendirme sürecinden geçtik.

İkinci ödevimiz, madem ki oylarımızda düşme yaşanmıştır. AK Parti milletimiz, milli irade bize kendinize bir muhasebe edin ve kendinizi değerlendirin demiştir. Bu bir mesajdır. Bunun gereği içinde 7 haziran'dan bu yana, partimizin bütün kademelerinde, dün de MYK'da acaba o kurucu değerlerimiz ve ilkelerimiz hakkında ne tür tedbirler almamız gerekir hususunda da son derece samimi içerden, iç muhasebeyi de başlattık sürdürüyoruz. Eğer herhangi bir yerde bir hata varsa, bunların düzeltilmesi yönünde parti içi mekanizmaları hayata geçireceğimizi ifade ediyorum. yarın partimizin 14'ncü kuruluş yıl dönümüdür.

Üçüncü ödev. Milletimiz şunu demiştir. Siz eğer bundan sonra hükümet edilecekse, ülkeyi hükümetsiz bırakmamak için oturun ve konuşun. Hiçbir partinin tek başına iktidar olmaması şu demek, hükümet ortaklığı kurulacak demek. Hiç kimseye bu yetki tek başına devredilmemişse, bu koalisyon görüşmelerinin yapılmasından daha doğal bir durum yoktur. Sonuç alınamazsa, yapılacaklar da bellidir.

KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ

Öncelikle Kılıçdaroğlu ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum. Görüşmeler açık ve şeffaf olmuştur. Tabii çok farklı 2 akımdan gelen bir siyasi partiler olduğundan derin görüş farklılıkları yaşadığımız aşikardır. Nitekim birlikte olduğumuz konularda olmuştur.

Geçtiğimiz Pazartesi günü 4 saat süren bir iştişarede bulunduk ve tarafımızdan başka seçenekleri de değerlendirme üzere, CHP'ye reform hükümeti kurarak birlikte bir çalışma yapmayı, seçim öncesinde ülkeyi hükümetsiz bırakmamak adına teklifte bulunduk.

Çok samimi, dürüst bir anlayış içersinde geçen iştişarelerde, hükümet ortaklığı düşüncesinin oluşamadığını her iki partide birbirine iletti. 

Anlaşmak veya anlaşmamak doğal iki sonuçtur. Önemli olan, hangi sonuca ulaştığınız kadar, bu sürece ulaşana kadar gösterdiğiniz tavırdır.

Geldiğimiz noktada kitlelerimizin de farklı talepleri göz önüne alınarak, MYK'da da değerlendirdiğimiz kamuoyu anketi yaptık. Kitlelerimizin beklentilerindeki farklılık göz önünde bulundurarak, koalisyon ortaklığı yapmanın zemininin oluşmadığı kanaatine vardık. Bu Türkiye'nin yönetim boşluğuna düşeceği anlamına gelmez.

ERKEN SEÇİM TEK İHTİMAL HALİNE GELMİŞTİR

İkinci bir sonuç da görünen o ki, bütün bu değerlendirmeler, Bahçeli'nin erken seçim yönündeki açıklamaları göz önüne alındığında, ülkemizin bu yöntemler denendikten sonra, tekrar milli iradeye başvurma ihtimali yükselmiştir, hatta tek ihtimal haline gelmiştir de diyebiliriz. Erken seçim güçlü bir ihtimaldir. Hatta tek ihtimal de diyebiliriz. Bu yönde çalışmalarımız, yine gerektiğinde hukuk devleti kuralları içinde atılması gereken adımlar neyse, o adımlar atılarak gerektiğinde Türkiye'yi suhuletle ve huzur ortamı içinde Türkiye'yi erken seçime götürme sorumluluğu da üzerimizdedir.

Gerekirse erken seçim için Meclis'in harekete geçmesi için güçlü bir iradeye sahip olduğumuzu belirtmek isterim. 

CHP seçim hükümeti teklifini kabul etmedi.

DİĞER PARTİLERİN TEK PARTİ OLMA ŞANSI YOK

Davutoğlu, olası bir erken seçimden en fazla faydalanacak partinin AK Parti olduğunu belirten Davutoğlu, "Erken seçimden, açık söyleyeyim en fazla faydalanacak parti AK Parti'dir. Neden? Çünkü, 18 milletvekilini daha kazanırsa, tek parti iktidarı var ama görünen siyasal gelecekte diğer partilerin tek parti olma şansı yok. Olabileceği, koalisyon ortaklığıdır" dedi.

"CUMHURBAŞKANIMIZ VE BENİMLE İLGİLİ İDDİALAR VEHİMDEN İBARETTİR"

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüş ayrılıkları taşıdıklarına yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine, "Sayın Cumhurbaşkanımızın koalisyon istemediği, benim için de koalisyon için çabaladığım, hatta ve hatta kongre kaygısıyla koalisyon istediğim görüşüyse bir bühtandan ibarettir, vehimden ibarettir" diye konuştu.

Haber Ara