Dolar

32,3349

Euro

35,1762

Altın

2.241,48

Bist

8.718,11

Ergin Ataman kimdir?

Türk eski basketbolcu ve basketbol antrenörü.Ergin Ataman. Ergin Ataman kimdir? İşte Ergin Ataman'ın biyografisi...

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-01-11 19:35:58

Ergin Ataman kimdir?

Ergin Ataman  7 Ocak 1966 tarihinde  İstanbul'da dünyaya gözlerini açtı. 

İlk ve orta öğrenimini İtalyan Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümünü tamamladı. Basketbola 1978 yılında Eczacıbaşı takımında oyuncu olarak başladı. Eczacıbaşı ve Yeşilyurt takımlarında oynadı.

Antrenörlük yaşamına Eczacıbaşı altyapısında antrenörlük yaparak başladı. Daha sonra Efes Pilsen alt yapısında antrenörlük yaptı. Sırasıyla Türkiye Basketbol Ligi takımlarından Türk Telekom, Pınar Karşıyaka, Efes Pilsen'de antrenörlük yaptı.

1997 yılında İspanya'da düzenlenen Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda Türkiye millî basketbol takımında Ercüment Sunter'in yardımcısı olarak millî takım antrenörlüğünü yaptı. 1998-99 sezonunda basketbol antrenörlüğü konusunda incelemeler yapmak üzere bir sene süreyle ABD'de Stanford Üniversitesi'nde bulundu.

Efes Pilsen ile 2000 yılında Avrupa Liginde final-four oynadı. 

2001-03 yılları arasında İtalya Basketbol Ligi'nde Montepaschi Siena'da antrenörlük yaptı. Bu takımla 2001-02 sezonunda Saporta Kupası'nda şampiyon oldu. 

2006 yılında Ülkerspor'u çalıştırdığı dönemde magazin basınına konu olan özel hayatı nedeniyle takımı ile sezon içinde yollarını ayırmak zorunda kaldı. Bunun üzerine sezon ortasında tekrar İtalya Basketbol Ligi'nde çalışmaya başladı ve sezon sonunda kadar Climamio Bologna ile sözleşme imzaladı.

2007-08 sezonu başında Beşiktaş Cola Turka'yla anlaştı. Beşiktaş Cola Turka ile play off yarı finali ve ULEB Cup'ta çeyrek final oynadı. Sezon sonu görevinden ayrıldı.

2008-09 sezonu başında Efes Pilsen ile anlaşan Ataman, takıma 2005'ten sonraki ilk  lig şampiyonluğunu kazandırdı. Normal sezonu sadece 2 mağlubiyetle kapatan Efes Pilsen, o sezon Teknosa Erkekler Türkiye Kupası'nı da kazandı.

5 Ocak 2011 tarihinde ikinci kez Beşiktaş Cola Turka'nın başına geçti. Takıma 2010-11 sezonunda Türkiye Kupası'nda final oynatan Ergin Ataman ligde ise normal sezonu 6. sırada bitirdi. Play-off'larda ise ilk turda Galatasaray Cafe Crown'a elendi.

Ergin Ataman'ın başında bulunduğu Beşiktaş Milangaz 2011-12 sezonuna NBA'deki lokavt sebebiyle Deron Williams, ve Semih Erden gibi isimlerin katılmasıyla sezona iyi başladı, lokavt bitip bu isimler geri döndüklerinde de aynı performansı sürdürerek önce tarihindeki ilk Türkiye Kupası'nda,[11] ardından kulüp tarihindeki ilk Avrupa kupası olan FIBA EuroChallenge Kupası'nda, son olarak da Beko Basketbol Ligi'nde şampiyon olarak sezonu üç kupayla tamamladı.

2011-12 sezonunun hemen ardından Oktay Mahmuti ile yollarını ayıran Galatasaray Medical Park 22 Haziran 2012 tarihinde Ergin Ataman'la 3 yıllığına anlaştı.

2012-13 sezonu öncesinde Galatasaray, Ataman'ın eski öğrencileri Ersin Dağlı ve David Hawkins ile anlaştı. Sezon ortasında Ataman'ın diğer bir eski öğrencisi Carlos Arroyo transfer edildi. Galatasaray Medical Park'la finalde Banvit'i 3-1 yenerek Beko Basketbol Ligi'nde şampiyon oldu ve Galatasaray'ın 23 yıllık şampiyonluk özlemine son verdi. EuroCup'ta takımı gruplardan çıkamadı. Türkiye Kupası'nda Galatasaray'ı finale taşıdı ancak kupayı finalde Fenerbahçe Ülker'e yitirdi. Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda Türkiye Kupası şampiyonu Fenerbahçe Ülker'le karşılaştı ancak kupayı Fenerbahçe Ülker kazandı.

2013-14 sezonunda Galatasaray Liv Hospital'ı EuroLeague'de son sekize taşıyarak kulüp tarihinde bir ilki başardı. Galatasaray, çeyrek finalde Barcelona'ya 3-0 yenilerek Euroleague'den elendi. Türkiye Kupası'nda Anadolu Efes'e yarı finalde elendi. Beko Basketbol Ligi'nde Galatasaray'ı finale taşıdı ve finalde Fenerbahçe Ülker'in rakibi oldu. Ataman, böylece çalıştırdığı takımlarla son altı sezonda beşinci kez finale çıktı. Final serisinde durum 3-3'ken ve serinin son maçı Ülker Sports Arena'ya taşınmışken Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu 17 Haziran 2014'te, Türkiye Basketbol Federasyonu'nun final serisinde adil davranmadığını ileri sürdü ve tarihî bir karara imza atarak takımı serinin son maçına çıkarmama kararı aldı. Galatasaray Liv Hospital, alınan bu karar nedeniyle serinin son maçında 20-0 yenik sayıldı ve Fenerbahçe Ülker'e final serisinde 4-3 yenilerek sezonu ikinci sırada tamamladı. Ergin Atamanlı Galatasaray, 2014-15 sezonunda Euroleague'e direkt grup aşamasından katılmaya hak kazandı.

2014-15 sezonuna Galatasaray Liv Hospital maddî sıkıntılarla girdi. Sezonun ilk yarısında Pietro Aradori, Nathan Jawai, Ian Vougioukas ve Furkan Aldemir paralarını alamadığı gerekçesiyle takımdan ayrıldı. Banvit maçında Ataman'a havlu fırlatan Nolan Smith ile yollar ayrıldı. Bu kadar sıkıntıya karşın Ataman, Euroleague normal sezon son maçında Olympiacos'u yalnızca yedi oyuncusunu kullanarak yendi ve Galatasaray Liv Hospital'ı EuroLeague'de son 16 gruplarına taşıdı.

25 Mart 2014 tarihinde daha önce Bogdan Tanjevic'ten boşalan Türkiye millî basketbol takımı Başantrenörlüğü görevine getirildi. Böylece Ataman hem Galatasaray Liv Hospital hem de millî takımın koçu oldu. Ataman, millî takım ile 2014 Dünya Basketbol Şampiyonasında çeyrek finale yükseldi. 2015-16 sezonunda ise Galatasaray Odeabank takımını ULEB Eurocup'ta şampiyon yaptı.

Ağustos 2016'da millî takımdan istifa ettiğini açıkladı. 2017'de Galatasaray'daki görevinden alındı.

Ergin Ataman ne iş yapıyor?

Antrenör, Basketbol oyuncusu.

Ergin Ataman turk mu?

Türk Basketbol antrenörüdür. Şu anda Galatasaray Medical Park'ı çalıştırmaktadır.
 

Ergin Ataman hangi takımın teknik direktörü?

2020-2021 sezonunda THY EuroLeague ve ING Basketbol Süper Ligi'nde şampiyon olan Anadolu Efes'te başantrenörü.

Haber Ara