Dolar

32,4899

Euro

34,5986

Altın

2.477,32

Bist

9.561,70

'Erdoğan zafer kazandı ama...'

İngiliz gazetelerinden Guardian Ak Parti’nin son seçimlerden bir zafer ile çıktığını ancak bu zaferin bir bedeli olduğunu söylerken yine Cumhurbaşkan’ı Erdoğan’a yüklendi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-02 00:26:07

'Erdoğan zafer kazandı ama...'

TİMETÜRK I HABER MERKEZİ

İngiliz gazetelerinden Guardian Ak Parti'nin son seçimlerden bir zafer ile çıktığını ancak bu zaferin bir bedeli olduğunu söylerken yine Cumhurbaşkan'ı Erdoğan'a yüklendi.

The Guardian gazetesinin editör masası tarafından hazırlanan yazının ana hatları şöyle:

“Yenilen pehlivan güreşe doymaz diye bir Türk atasözü vardır. Bu atasözü Türkiye'nin son yıllarda Recep Tayyip Erdoğan idaresi altında yaşadığı kötü durumu açıklıyor. O hiç şüphesiz etkili ve keskin bir siyasetçi. Başlangıçta toplumun geleneksel ve daha modern kısımlarını, Türkleri ve Kürtleri kapsayacak bir program önerisi ile yola çıkmıştı. Ancak hiç bir zaman iç güdüsel bir demokrat olmadı; anayasal ilkelere saygılı olmadı; gerçek demokrasinin bir gereği olan yönetimde değişimi kabul edip siyaseti bırakmadı; karşılaştığı tüm engelleri farklı yollarla aşmayı denedi.

Haziran ayında gerçekleşen genel seçimlerde anayasayı değiştirmek için umduğu meclis çoğunluğunu elde edemedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan hayır sözünü sevmediği için ülkesini yeniden seçime taşıdı ve bu kez çoğunluğu elde etti. Seçmenler seçimlerini yaptı. Ancak burada asıl mesele Erdoğan'ın bu zaferi nasıl kazandığı. Buna verilecek ilk cevap Haziran seçimlerinden sonra ülkeye istikrar getirecek bir koalisyon hükümeti kurma çalışmalarını baltalaması. Bu sayede ikinci kez seçim yapılabilecekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan çoğunluğunu geri aldı, ancak Türkiye de bu süreçte ağır hasar gördü. Bağımsız kuruluşları zarar görmüş, anayasal kurallara itibar edilmemiş, Türkler ve Kürtler arasındaki ilişkiler bozulmuş ve son verildiği düşünülen savaş geri gelmiştir. Bu Erdoğan'a has bir durum. Cumhurbaşkanı olduğu günden itibaren anayasada belirtilen biçimde merasim insanı olmadı ve siyasetin dışında durmadı. Bundan sonra da istediği değişiklikleri yapmak isteyecek. İstediklerini alamadığı zaman yakın zamanda görüldüğü gibi davranmaya devam edecek.

Maalesef bu seçimler de Türkiye'yi durgun sulara taşımak için yeterli olmayacak”.

www.theguardian.com'dan Timetürk için Melahat Kemal tarafından çevrilmiştir.

Haber Ara