Dolar

32,3271

Euro

35,0620

Altın

2.297,63

Bist

9.008,28

Erdoğan ve Putin enerjiyi konuşacak

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılacak 2015 Avrupa Oyunlarının açılış töreninde Rusya Devlet Başkanı Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan bir araya gelecek.,

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-10 13:39:46

Erdoğan ve Putin enerjiyi konuşacak

Ajansların haberine göre, Türkiye ve Rusya, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 12-28 Haziran tarihleri arasında yapılacak 2015 Avrupa Oyunları'nın açılış töreninde enerji projelerini ele alacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'nin bir araya geleceği Bakü'de, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da Rus muhatapları ile görüşmeler yapacak.

'DOĞALGAZ İNDİRİMİNDE İMZA AŞAMASINA GELİNDİ'

Gazprom ile Botaş'ın yaptığı görüşmelerde doğalgaz alımındaki fiyat konusunda bir noktaya gelindiğini vurgulayan Bakan Yıldız, bununla ilgili yeni müzakere süreci öngörmediklerini, imzaların da bu ay sonuna kadar atılacağı kanaatinde olduğunu söyledi.

'TÜRK AKIMI'NDA KOORDİNATLAR BEKLENİYOR'

'Türk Akımı'nda koordinatlar belirlenir süreç hızlanır'
Yıldız, Türk Akımı'nda ise Türkiye'nin Rusya'dan istediği koordinatların henüz kendilerine ulaşmadığını vurgulayarak şöyle konuştu: "Dışişleri Bakanlığı'nın yürüttüğü bir çalışma var. Özellikle Bulgaristan'a yaklaşırken, daha öncede bahsettiğim 190 kilometrelik kısmın Türkiye'ye girişteki koordinatları henüz netleşmiş değil. Bu koordinatlar oluşmalı ki, biz onun arkasından bunlarla alakalı izin konularının her birisini müzakere edelim. Dışişleri Bakanlığımızı  yazışmaları devam ediyor. Ama henüz nihayetlenmiş değil. 

'BAKÜ'DE DEĞERLENDİRİLEBİLİR'

Erdoğan ve Putin Azerbaycan'da buluşacak
Sayın Cumhurbaşkanımıza refakatle Cumartesi günü Bakü'de belki Rusya'nın ilgili arkadaşlarıyla katılacağı bir toplantı yapma ihtimalimiz var. Orada bunları tekrar değerlendireceğiz. Ben bu projelerin devam etmesinin hem Türkiye hem de bölge açısından uygun olacağı kanaatindeyim. İlişkilerde karşılıklı öncelikler ve çıkarlar mutlaka gözetip kollamak durumundadır. Rusya Federasyonu'nun Türkiye, Türkiye'nin de Rusya Federasyonu ile alakalı yürüttüğü bütün müzakerelerde bakış açısı bu çerçeve üzerine oturmaktadır. Ben özellikle o koordinatların tamamlanmasıyla beraber süreci hızlı bir şekilde yürüteceğimiz kanaatindeyim." 

YENİ HÜKÜMET DÖNEMİNDE PROJELER NE OLUR?

Seçim sonuçlarına göre oluşabilecek olası hükümetle birlikte Rusya ile ilgili bazı projeler konusunda endişelerin dile getirildiğinin anımsatılması üzerine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız, nükleer güç santrallerinde uluslararası ve hükümetler arası anlaşmaların TBMM'nin onayından geçtiğini belirtti. Yıldız, "Türk Akımı henüz Meclis onayına gelmedi. Bu açıdan hukuki bağlayıcılıkları farklı. Yani Rusya Federasyonu'nun nükleer güç santralarının devamıyla alakalı karşılıklı alınan kararlarla, Türk Akımı aynı statüde değil. Biz hem Türkiye'nin ihtiyaçlarının karşılanması hem de Avrupa Birliği üyesi ülkelerle alakalı geliştirilen bu projenin dikkatle izlenmesi gerektiğinden yanayız. Ama olası hükümetler bunu nasıl karşılar, dediğim gibi statü farkı var. Herhangi bir hükümet Meclis kararıyla olan nükleer güç santrallerinin kaldırılmasını hükümetlerarası anlaşmalar ve Meclis kararıyla çıktığı için ona öngöremezler. Ama Türk Akımı henüz istediğimiz oranda olgunlaşmamış bir projedir. Bizim kanaatimiz ve kararlılığımız son derece açık ve nettir. Bu konudaki gelişmeler siyasi gelişmeler dikkatle izlenmek durumundadır" diye konuştu.

FİYAT MÜZAKELERİ NİHAYETLENDİ

Kommersant: Ankara 'Türk Akımı'nı doğalgaz indiriminde koz olarak kullanıyor
Azerbaycan'da Rusya ile yapılacak görüşmelerde herkesin partneri ile ilgili kişisiyle sektör olarak da görüşeceğini belirten Bakan Yıldız, "Benim de özellikle Rusya Federasyonu'ndan gelecek konuklarla beraber bunları değerlendireceğiz. Yalnız görüşeceğimiz konu, fiyat müzakeresi değil. Fiyat müzakereleri nihayetlenmiş durumdadır. Onun imzaya açılması konusudur. Orada fiyata yeni ekleyip çıkaracağımız bir başlık yoktur. Petrol fiyatlarının ne kadar yükseldiği, düştüğü, doğalgaz fiyatlarının ona bağlı olarak ne kadar düştüğü yükseldiğinden daha ziyaret bir oran orada yakalanmıştır. Yüzde 10.25'lik önceki fiyata göre Rusya'dan alınan doğalgazın düşümüyle alakalı konudur bu. Türk Akımı'nın koordinatlarıyla ilgili bilgilerin geliyor olması halinde Dışişleri Bakanlığımız münhasır ekonomik sahayı ilgilendirdiği için, Türkiye'nin 780 bin kilometre kare kara parçası, 280 bin kilometre kare de deniz parçası var. Oraları ilgilendirdiği için Dışişleri Bakanlığımızın ilgili müsaade yazıları gerekmekte. Kendileriyle konuştuğumda Dışişleri Bakanlığı'ndaki yetkili arkadaşlarımızla, onlar bu koordinat taleplerinin henüz karşılanmadığını söylediler. Bunların karşılıklı tamamlanması gerekiyor. O yüzden bütün bunları mütala edeceğiz. Tamamlanmıyor olması halinde tabi ki bunlar değerlendirilecek" dedi. 

,

Haber Ara