Dolar

32,5193

Euro

34,7328

Altın

2.488,83

Bist

9.524,59

Erdoğan ve Kenyatta'nın ortak basın açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile Nairobi Cumhurbaşkanlığı sarayında ortak basın toplantısı düzenledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-02 16:39:20

Erdoğan ve Kenyatta'nın ortak basın açıklaması

TİMETURK I HAMER MERKEZİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile Nairobi Cumhurbaşkanlığı sarayında ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan'ın konuşmasındna satır başları:

Zengin, batılı ülkeler rahatlarından ödün vermek istemiyor. Milyonlarca insanın dramına bunlar, duyarsız kalıyorlar.Bunun adı çifte standarttır, adaletsizliktir. Buna rıza gösteremeyiz. Şüphesiz mülteci ve göç sorunu hepimizi derinden etkiliyor. İnsanları göç etmeye zorlayan sorunları bitirmeden, yani bataklığı bitirmeden bu soruna bir çözüm bulamayız.

Örneğin, Suriye ile alakalı olarak dünyanın en gelişmiş ülkelerinin liderleriyle şunu konuştuk: Gelin kuzeyde terörden arındırılmış, güvenli bir bölge ilan edelim. Bu bölgeyi aynı zamanda uçuşa yasak bölge ilan edelim. Çünkü bu insanların korkudan sıyrılması lazım. Bu insanları artık çadırlardan, kamplardan, Ege'de, Akdeniz'de boğulmaktan kurtaralım.

Hepsi şunu söyledi: Güzel ama bunu nasıl koruyacağız? Kıbrıs'ı ikiye böldünüz yeşil hat ilan ettiniz. Meksika-Amerika arasında da aynı hatları ilan ettiniz. Orada nasıl yapıyorsak, burada da yaparız. Dert başka. Onun için özellikle bu dünya da adalet sadece 5-10 ülkeye değil, tüm insanlığa lazım.

Türkiye'nin Suriye, Irak, Libya, Somali ve diğer kriz bölgelerinde yapmaya çalıştığı budur. Bu anlamda Doğu Afrika'nın istikrarı için Kenya ile tecrübelerini paylaşmaya hazırdır. Değerli basın mensupları, ikili tiracet hacmimiz 144 milyon dolar. Tabi bu rakam çok çok küçük. Bugün sayın Başkana bir tekifte bulunuyorum: Önümüze bir hedef koyalım. En kısa zamanda ticaret hacmimizi 1 milyar dolara çıkaralım. Bunu yapabilecek potansiyele shaip olduğumuza inanıyorum. 135 iş adamıyla geldik. Bugün sektörel bazda görüşmeler yapıyorar. Kendilerine değerli dostumla hitap edeceğiz. Onlara bekledikleri heyecanı verecemize inanıyorum. Biz önlerini açacağız onlar da yürüyecek. Sayın Başkan'ın dediği gibi 'çifte vergilendirme, tercihli ticaret anlaşması' önemli. O da "talimatı bugünden tezi yok veriyrouz, çalımayı başlatalım" dediler. Ağustos ayında misafirim olacaklar ve o zaman da imzaları atacağı. Bizde güzel bir söz var. Hayırlı işlerde acele edin. Ziyaretimde bu işadamlarımızın atacağı adımları merakla bekliyorum. Kenya'nın altyapı üst yapısıyla ilgili çok ciddi yatırımlara gireceklerine inanıyorum.Bugün 3 anlaşma imzalandı. ayrıca girişimcilerimiz ve yatırımcılarımızın arasında giyotin sistemiyle çalışabilecek isimler var. Türk Enzim Bank olarak da gereken hizmetler vereceğiz. Sağlıkta, eitimde, enerjide bri çok adımı birlikte atabiliriz. Bu vesileyle girişimci arkadaşlarımız yatırım fırsatları hakkında bugün bilgi ediniyorlar. Turizm ilişkilerimizi geliştirebiliriz.Türk Hava Yollarımız dünyada en çok destinasyon noktasında ulaşan firmadır. Aynı şekilde Kenya içeriisnde de burada bazı adımlar atması mümkündür. Bu Türikye-Kenya halkının birbiri ile kaynaşmasına da fırsat verecektir. Hedefimiz kazan-kazan esasına, karşılıklı saygıya dayanarak brilikte rol yürülektir. Ayrıca TİKA'nın Nairobi'deki ofisi, eğitim, sağlık, kırsal kalkınma, kadın ve gençlere iş edindirme alanlarında ciddi adımlar atıyor. Bu çabalarımızın son örneği, sel felaketindne etkilenen (2 hafta önce) Gajiado bölgesne yaptığımız yardımdır. Bugün Kenya'daki 6 vilayetin kırsal alanları için traktör adımı atıyoruz. 

ALMANYA'DAKİ ERMENİ TASARISI

"Büyükelçiyi, istişarelerde bulunmak üzere Türkiye'ye çağırdık. Alman Parlamentosu'nun almış olduğu bu karar, Almanya-Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyecektir. Döndükten sonra oturup, değerlendirmesini yapacağız. Nasıl adım atacağız, konuşacağız. Büyükelçi'nin gelişi, Alman Parlamentosu'ndaki metinlerin incelenmesi sonrası nihai kararı vereceğiz."

TÜRKİYE'YE GELEN SIĞINMACILAR

Türkiye'nin Suriye'den 2 milyon 700 bin, Irak'tan da 300 bin sığınmacıya kapılarını açtığını dile getirerek, "Somali'den bize daha çok eğitim öğretim için gelenler var, bunun dışında gelenlerin sayısı çok fazla değil, ama oradan gelecekler noktasında, Suriye ve Irak için 3 milyonu şu anda misafir eden bir Türkiye, oradan gelecek az sayıda mülteciye kapısını zaten kapatmaz" diye konuştu.

MÜNBİÇ OPERASYONU

YPG'nin içerisinde bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin Münbiç'e yönelik operasyonuna da değinen Erdoğan, Biz de kendi istihbaratımızla takip ediyoruz diyerek şunları söyledi:

Suriye Demokratik Güçleri olarak ifade edilen bu güçlerin içerisinde yaklaşık 450 kadar YPG var, bunun dışında 2 bin 500 civarında Araplardan var. Toplamda yaklaşık 3 bin kişi bu operasyonun içinde yer alıyor. Söylenen de şudur: 'YPG, Münbiç'te daha çok lojistik bir güç teşkil edecek, asıl gücü Araplar oluşturacak.' Söylenen bize bu olmuştur. Biz bu süreç içerisinde de ne yapıldığını, ne edildiğini zaten kendi istihbarat ağımızla ve komuta kademeleriyle takip ediyoruz, göreceğiz.

BİR ÇOK ANLAŞMA İMZALANDI


Erdoğan ile Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta'nın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirdiği görüşme sonrası çeşitli alanlarda iş birliği anlaşmaları ve protokoller imzalandı. Türk Standartları Enstitüsü ile Kenya Standart Ofisi arasında mutabakat zaptını, Türkiye adına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Kenya tarafından ise Kenya Sanayi, Ticaret ve Kooperatiflerden Sorumlu Bakan Adan Mohammed imzaladı.

20160602_2_17229963_10888820_Web

Haber Ara