Dolar

32,4930

Euro

34,5721

Altın

2.480,89

Bist

9.550,71

Erdoğan: Trump ile bir görüşme yaptık, 4-5 saat sonra bu olay patlak verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Tüm gayretlere ve uluslararası girişimlere rağmen, Amerika-İran gerginliğinin çözüme kavuşturulması şu ana kadar maalesef mümkün olamadı.' açıklamasında bulundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-05 21:26:49

Erdoğan: Trump ile bir görüşme yaptık, 4-5 saat sonra bu olay patlak verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNNTÜRK ve Kanal D ortak canlı yayınına katılarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ve İran arasında yaşanan gerginliğe ilişkin, "ABD-İran gerginliğinin azaltılması için bugüne kadar Türkiye olarak çok ciddi gayretler gösterdik, gösteriyoruz. Tüm gayretlere ve uluslararası girişimlere rağmen, Amerika-İran gerginliğinin çözüme kavuşturulması şu ana kadar maalesef mümkün olamadı." ifadelerini kullandı.

"YERİN IRAK OLARAK SEÇİLMİŞ OLMASI MANİDAR"

Erdoğan, şöyle devam etti:

"ABD-İran krizinin son dönemde özellikle Irak üzerinden tekrar tırmanmaya başladığını gördük. Yerin de Irak olarak seçilmiş olması manidar."

İranlı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin bölgenin huzur ve istikrarı açısından yarattığı yakın riskleri de kaygıyla takip ettiklerini belirten Erdoğan, "Türkiye olarak bölgemizde tabii biz her zaman dış müdahalelere karşı durduk ve bu saldırıyı da bu bakışla değerlendirdik. Bu iş burada bitmeyecektir, bunun muhakkak bir takip eden süreci de olacaktır." diye konuştu.

PUTİN TÜRKİYE'YE GELİYOR

Erdoğan, 8 Ocak Çarşamba günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye geleceğini belirterek, "Bütün konuları, bölgesel ve aynı zamanda Türk akımıyla ilgili konuları enine boyuna masaya yatıracağız." dedi.

"GERİLİMİN KONTROL ALTINA ALINMASI LAZIM"

Tüm tarafların zarar göreceği bir noktaya gelmeden gerilimin kontrol altına alınması gerektiğinin altını çizen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"ABD'nin Süleymani'yi seçmiş olması özellikle bölgede gerginliklerin artmasına vesile olmuştur. Bir ülkenin, bir devletin en üst kademesindeki bir komutanını öldürmek herhalde karşılıksız bırakılmaz diye düşünüyorum."

"TRUMP İLE GÖRÜŞME YAPTIK, 4-5 SAAT SONRA BU OLAY PATLAK VERDİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz o akşam Trump ile bir görüşme yaptık, 4-5 saat sonra bu olay patlak verdi. Demek ki mesele planlanmıştı. Haberi alınca şok olduk." diye konuştu.

Erdoğan, "Ben özellikle kendisine (Trump) İran'la gerilimin tırmandırılmaması telkininde bulundum." dedi.

LİBYA İLE ANLAŞMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya ile anlaşmaya ilişkin, "Hazmedemeyenler var." ifadesini kullandı.

Erdoğan, "Yunan ve Rum ikilisinin bizi Akdeniz'e hapsetme planları bozuldu." ifadesini kullandı.

CHP'YE TEPKİ

Libya tezkeresinin oylanması öncesi, TBMM'de CHP'li Engin Altay'ın Mehmetçik'e, lejyoner yakıştırması yapmasına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ana muhalefet partisi, Türk askerine 'lejyoner' diyecek kadar alçalıyor." dedi.

"ASKERLER PEYDERPEY LİBYA'YA GİDİYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin bir soru üzerine, askerlerin peyderpey ülkeye gittiklerini bildirdi.

ERDOĞAN MERKEL İLE GÖRÜŞECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Ocak Pazartesi günü Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir görüşme yapacağını bildirdi.

İDLİB

Erdoğan, İdlib konusunu Putin ile konuşacaklarını belirterek, "Temennim odur ki bu görüşmede, biz bu ateşkesi sağlayalım, artık burada bombalar sivillerin üzerine inmesin." dedi.

"YAPTIRIM YASALARINI REDDEDİYORUZ"

Türkiye'nin ABD ile ilişkilerde zor bir dönemden geçtiği söyleyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Kongre üyeleri, ülkemiz ile ABD arasında bazı meseleleri suistimal etmek suretiyle Sayın Trump'a zarar vermek istiyorlar. Bu çerçevede Türkiye'yi hedef tahtasına oturtan beyhude yaptırım yasalarını tabii ki biz de reddediyoruz."

Erdoğan, Türkiye'nin şu ana kadar yaptığı harekatlar neticesinde, Suriye'de 8 bin 200 kilometrekareden fazla alanın terörden arındığını belirtti.

Haber Ara