Dolar

32,3228

Euro

35,1013

Altın

2.301,52

Bist

9.079,97

'Erdoğan, Şanghay için Putin'den destek bekliyor'

Rus politikacı Vladimir Jirinovski, ‘Erdoğan, Şanghay Beşlisi’ne üye olmak için Putin’den destek bekliyor’ iddiasında bulundu...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-25 02:08:23

'Erdoğan, Şanghay için Putin'den destek bekliyor'

Rusya Liberal Demokrat Partisi Genel Başkanı Vladimir Jirinovski, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) tam üye olmak için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den destek beklediğini belirtti.

Sputnik'te yer alan bilgide; Rus devlet televizyonu Rossiya 1'de yayımlanan Veçer programına uydu aracılığıyla Ankara'dan bağlanan Jirinovski, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la gerçekleştirdikleri görüşmeyi anlattı. “Bugün Sayın Erdoğan'la güzel, muhteşem Cumhurbaşkanlığı sarayında görüştük” diyen Jirinovski, şöyle devam etti:

“Bugün tarihi bir an başlıyor: Türkiye kuzeye yönelebilir, Moskova'ya doğru. Biz de güneye yönelebiliriz, Türkiye'ye doğru. Rusya 300 yıldır Avrupa ile eşit haklara dayalı ilişkiler kurmaya çalıştı, ama bir türlü olmadı. Bugün de Rusya'nın bağımsız politikaları Batı'nın hoşuna gitmiyor. Türkiye'nin de benzer şekilde Batı ile böyle bir sorunlu ilişkileri var.”

‘TÜRKİYE BİR GÜN NATO'DAN AYRILACAK'

Sunucu Vladimir Solovyov'un, “Erdoğan sizin aracılığınızla Putin'e herhangi bir mesaj gönderdi mi?” sorusunu Jirinovski şöyle yanıtladı:

“Erdoğan, Putin'den ŞİÖ'ye tam üye olmak için olumlu ilgi, destek bekliyor. Sayın Erdoğan önerilerimin hiçbirini geri çevirmedi, değerlendireceklerini belirtti. Türkiye ŞİÖ'ye üye olmak istiyor. Rusya yönetiminin Türkiye'nin kısa zamanda ŞİÖ'ye tam şekilde üye olması için yardımcı olması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye ile muhteşem ilişkilerimiz olacak. Ben inanıyorum ki Türkiye bir gün NATO'dan ayrılacak ve bizimle askeri müttefik ilişkiler kuracak, ortak askeri tatbikatlar yapabiliriz.

‘TÜRKİYE, ÖNÜMÜZDE 10 YILDA EN BÜYÜK MÜTTEFİĞİMİZ OLACAK'

Türkiye'de 100 bin Rus kadın Türklerle evli. Güzel aile ortamında yaşıyorlar. Artık herkes duysun: Önümüzdeki 10 yılda Türkiye bizim en başlıca ortağımız ve müttefikimiz olacak. Bunu Türkler istiyor. Bizim de bunu desteklememiz lazım. 600 yıl süren Rus-Türk savaşlarını Batı kışkırttı. Kötü yıllar artık geride kalmalı.”

‘ERDOĞAN ARALIK AYINDA RUSYA'YI ZİYARET EDEBİLİR'

İki ülkenin dışişleri bakanları arasında yakın zamanda bir görüşme yapılacağını kaydeden Jirinovski, “Aralık ayında Sayın Erdoğan Rusya'ya 1 günlük ziyaret gerçekleştirebilir. Ocak ayında da büyük görüşme olacak” dedi.

'KREMLİN ZİYARETTEN HABERDARDI'

Jirinovski, Sunucu Solovyov'un, “Bir yabancı ülkenin muhalif parti liderinin bir başka ülke başkanıyla görüşmesi sıradan bir olay değil. Ziyaretiniz Rusya yönetiminin özel talimatı bağlamında mı gerçekleşti?” sorusuna da şu cevabı verdi: “Bu ziyaret ben ve partimin özel girişimiyle gerçekleşti. Kremlin'den bu konuda istek gelmedi. Tabii ki Kremlin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ayrıca diğer yetkililerin haberi vardı. Erdoğan'la görüşmek için çok ısrar ettik, hemen olmadı tabii ki.”

‘ERDOĞAN'LA TÜRKÇE KONUŞTUM'

Ben başta Erdoğan olmak üzere Türk yöneticileriyle görüşmelerimi Türkçe yaptım. Onların ana dilinde konuştum. Türkler bundan çok mutlu oldu. Türkler Rusları çok seviyor ve saygı gösteriyor.”

 

Haber Ara