Dolar

32,5133

Euro

34,9638

Altın

2.436,63

Bist

9.796,82

Erdoğan-Putin görüşmesinin yankıları

Erdoğan-Putin görüşmesinin yankıları

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-10 12:09:39

Erdoğan-Putin görüşmesinin yankıları
Azerbaycan, Ukrayna, Gürcistan ve Kazakistan basını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın St. Petersburg ziyareti ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesine geniş yer ayırdı.

Erdoğan-Putin görüşmesini yakından takip eden ve manşetlerden veren Azerbaycan basınında, Erdoğan'ın Türkiye-Azerbaycan-Rusya üçlü formatının oluşturulmasına yönelik ifadeleri ön plana çıkartıldı.

Görüşmeyi "268 gün sonra Putin ve Erdoğan görüştü" başlığıyla manşetine taşıyan Şark gazetesi, liderlerin ilişkilerin normalleşmesi konusunda mutabık kaldıklarını, vizesiz seyahat, charter uçuşların yeniden sağlanması, tarım ürünlerinin Rusya'ya ihracı ve Türk iş adamlarına konulan kısıtlamaların kaldırılması ile enerji konularını konuştuklarını yazdı.

Yeni Müsavat gazetesi, görüşmeyi "Putin ve Erdoğan arasında tarihi görüşme. İlişkilerde sonuncu buz da eridi" başlığıyla verdi. Türkiye ve Rusya arasında yeni yol haritasının çizildiği belirtilen haberde, Erdoğan'ın basın toplantısında ifade ettiği Türkiye, Rusya ve Azerbaycan arasında üçlü işbirliği formatının oluşturulabileceği yönündeki sözleri aktarıldı.

Manşetinde "Erdoğan: Aziz dostum Putin" başlığını kullanan Ekspress gazetesi, iki ülke arasındaki buzların tam eridiğini ve Erdoğan-Putin görüşmesinde ikili ilişkilerin tam olarak yeniden kurulmasının kararlaştırıldığını yazdı. Rusya-Azerbaycan-İran arasında iki gün önce Bakü'de oluşturulan üçlü işbirliği formatını hatırlatan gazete, Türkiye'nin de bu oluşuma katılmasıyla dörtlü işbirliği formatının şekillenebileceği yorumunda bulundu.

- Ukrayna

Ukrayna basınında, Erdoğan-Putin görüşmesinde ele alınan Türk Akımı konusu öne çıktı.

Ukrayna Haber Ajansı Ukrinform'un görüşmeyle ilgili haberinde, Erdoğan'ın Türk Akım'ını inşa edileceğiyle ilgili sözleri öne çıkarıldı.

Unian Haber Ajansı da görüşmeyi "Erdoğan Putin'e: Türk Akımı hayata geçirilecek" başlığıyla haberleştirdi. Haberde, Putin'in Türkiye'ye yaptırımları kaldıracağını söylemesine dikkat çekildi.

Segodnya gazetesinin internet sayfasında görüşme ile ilgili yapılan analiz haberde, "Rusya'yı anlamak mümkün değil: Sırtından hançerlendikten sonra Putin'in Erdoğan ile nasıl dostluğu güçleniyor?" başlığı yer aldı.

Novoe Vremya, haberini "Putin ile Erdoğan Türk Akımı'nın kaderini ortak açıkladı" şeklinde okuyucularına yansıttı.

Kırım Haber Ajansı ise Erdoğan-Putin görüşmesinde Kırım meselesinin ele alınıp alınmadığı sorusunu sordu. Ajans, Kırım Tatarları ve Kırım'ın işgali meselesinin görüşmede gündeme getirilmediğini, bu meselelerin Suriye gibi kapalı kapılar arkasında konuşulabileceğini kaydetti.

- Gürcistan

Gürcü medyası da Erdoğan-Putin görüşmesini yakından takip etti.

Rustavi2 televizyon kanalında yayımlanan haberde, iki liderin "Su24 krizi" sonrasında ilk kez bir araya geldiği belirtildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra Erdoğan'ın ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştirdiğine dikkat çekilen haberde, görüşmenin ardından Türk-Rus ilişkilerinin normalleştirilmesi yönünde karar alındığı bildirildi. Haberde görüşmenin zamanlamasına da işaret edilerek, ziyaretin Türkiye ile Batı arasındaki ilişkilerin gergin olduğu dönemde gerçekleştirildiği ifade edildi.

Devlet televizyonu 1. Kanal, Türk-Rus ilişkilerinde yeni sayfa açıldığını duyurdu. "Türk-Rus ilişkileri yeni aşamaya geçti" başlığıyla haber yayımlayan İmedi TV'de de Erdoğan ve Putin'in ilişkileri kriz öncesi seviyeye getirme kararı aldıkları kaydedildi.

İnterpresnews haber ajansının "Putin: İlişkiler kriz öncesi seviyeye getirilecek" başlıklı haberinde, görüşmenin iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceği açısından son derece önemli olduğu vurgulandı. İnterpresnews, Erdoğan'ın Putin'e hitap ederken, "değerli dostum" ifadesini kullanmasına dikkati çekti.

Hafta haber portalı, Putin'in "Bölgenin siyasi olarak bizden beklentileri var. İşbirliğimiz bölgedeki mevcut sorunların çözülmesine katkı sağlayacak." ifadelerini haberleştirdi.

- Kazakistan

Zakon.kz internet sitesi, "Erdoğan Rusya ile yaşanan krizin esas sorumlusunu açıkladı" başlıklı haberinde, Erdoğan'ın FETÖ ve onun arkasındaki güçlerin Rusya ile ilişkileri baltaladığını söylediği ifade edildi.

Kazinform devlet ajansı, Türk basınını kaynak göstererek yayınladığı haberinde, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin düzelmesine iş adamı Cavit Çağlar ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in de katkı sağladığını yazdı.

Tengrinews.kz haber ajansı da Erdoğan'ın FETÖ'nün Türkiye-Rusya ilişkilerinin bozulmasında oynadığı role yönelik ifadelerine yer verdi.

Haber Ara