Dolar

32,5624

Euro

34,8989

Altın

2.432,18

Bist

9.645,02

Erdoğan, Pakistan'ı örnek alacak mı?

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-23 12:08:32

Erdoğan, Pakistan'ı örnek alacak mı?

TİMETURK | HABER MERKEZİ

ABD Başkanı Obama IŞİD'i Irak ve Suriye'den temizlemek için Müslüman devletlerle ittifak arayışı içinde. Amerika'nın IŞİD'le mücadeledeki müttefiklerinden birisi de Türkiye.

Türkiye ile Pakistan arasında çok büyük benzerlikler bulunmakta. Sünnilerin çoğunlukta olduğu Müslüman ülkeler olmalarının yanında, Türkiye ve Pakistan ülkelerinde sorun ve kaos yaratan devlet dışı İslamcı aktörlere karşı mücadele vermekte.

Türkiye başlangıçta kendi topraklarını, askerini, kaynaklarını ve enerjisini bu mücadeleye ayırmakta isteksizdi. Özellikle IŞİD'e karşı mücadelede gösterdiği isteksizlik Türkiye'nin IŞİD'e olan desteğini arttırdığı imalarının yaygınlaşmasına sebep oldu. Buna karşın Türkiye'nin öncelikli hedefi, özerlik arayışında olan ülkede azınlık halinde bulunan Kürtler'in askeri gücünü kırmaktı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ülkesini giderek İslamlaştırdığı suçlamaları ile karşı karşıya. Son seçimlerde Erdoğan'ın partisi AK Parti büyük bir kayıp yaşamış ve meclisteki çoğunluğunu kaybetmişti. Erdoğan'ın yeni seçimler için HDP'ye oy vermiş Kürt seçmeni hedef aldığı fikri yaygınlık kazanmış durumda.

İşte bu yüzden Türkiye sistemleşmiş Kürt direnişine IŞİD'i desteklemekte ki bu yüzden de Amerika'nın desteğine ihtiyaç duymakta.
Pakistan ise Sovyet işgaline karşı General Ziya'nın komutası altındaki global cihatçı mücahidleri  ve Taliban'ı himayesi altına almış ve desteklemişti. Şimdi ise Pakistsan bu kararın vahametini farketmiş durumda ve ülkesindeki terörizm belasını silip atmak için askeri operasyonlar yürütmekte.

Bu noktada sorulması gereken bir soru var: Pakistan bu hatasını farkedeli çok olmuşken, Türkiye acaba ne zaman farkedecek? Cumhurbaşkanı Erdoğan ülkesini Pakistan'ı istikrarsızlığa götürmüş olan duruma sürükleyecek mi?

NATİONPK'de yer alan bu makale Melehat Kemal tarafından TİMETURK için tercüme edilmiştir.

Haber Ara