Dolar

32,5910

Euro

34,8753

Altın

2.492,69

Bist

9.695,42

Erdoğan: Kimsenin hakkına göz dikmeyen ama hakkımızı da söke söke alan bir ülkeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Kabinesi İki Yıllık Değerlendirme Toplantısı'nda konuştu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-21 14:17:05

Erdoğan: Kimsenin hakkına göz dikmeyen ama hakkımızı da söke söke alan bir ülkeyiz

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

Türk milleti istiklal ve istikbal mücadelesini adım adım zafere taşımaktadır.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında milletimiz tarafından meydanlarda kurulan Cumhur İttifakı bu sürecin hızlanmasına büyük katkı sağlamıştır.  15 Temmuz gecesi milletimiz dünya tarihine geçti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, 200 yılı bulan demokrasi arayışlarımızda doğrudan millet iradesiyle hayata geçirilen tek yönetim reformu.

Türkiye, yeni sistemle bölgesel ve küresel krizlere karşı daha etkin, daha hızlı ve daha kapsamlı refleksler verebilme imkanına kavuştu.

Yönetim sistemimizi değiştirirken, iç ve dış siyasetten tarihi ve sosyal düzeltmelere kadar pek çok alanda değişimin sancılarının yaşanması kaçınılmazdır. Her değişim gibi bunun da oturması vakit alacaktır. Pek çok alanda değişimin sancılarının yaşanması kaçınılmazdır. Daha iyisini daha güzelini bulduğumuzda her türlü değişime gönlümüz de siyasetimiz de açıktır.

Yeni sistemi kurarken bakanlık sayısını 16'ya indirdik. Bazı bakanlıklarımızı isimleriyle muhafaza ettik, bazılarını da birleştirdik. Yeni yönetim mimarimizin tepesinde Cumhurbaşkanı vardır.

Ermenistan saldırılarında mazlumları yalnız bırakmadık, bırakmayacağız.

Libya'da saldırılarda hiçbir zaman mazlumları yalnız bırakmadık, bırakmayacağız.

Bugüne kadar cumhurbaşkanlığı karanamesi ile pek çok yapısal değişikliği hayata geçirdik. İhtiyaç olduğunda yeni isimlere görev vermekten asla çekinmedik. Bundan sonra da reform ve değişim ile yola devam edeceğiz.  Son iki yılda Cumhurbaşkanı olarak kendi imzamızla çıkardığımız 64 kararname ve 2 bin 755 karar ile milletimize kesintisiz hizmet sunduk.

Türkiye, yeni sistemle bölgesel ve küresel krizlere karşı daha etkin, daha hızlı ve daha kapsamlı refleksler verebilme imkanına kavuştu.

'KİMSENİN TOPRAĞINDA GÖZÜMÜZ OLMADIĞINI İSPATLADIK'

Türkiye, sınır güvenliği için yürüttüğü harekâtlarda, uluslararası anlaşmalara uygun olarak attığı tüm adımlarda ve ülke içinde aldığı kararlarda, milli egemenlik haklarını kullanmaktadır.

Geçmişinde sömürge ve katliam lekesi olmayan nadir devletlerden biriyiz. Bu gururla kimsenin hakkına göz dikmeyen ancak kendi hakkını da söke söke alan bir ülke olarak hareket etmeye devam edeceğiz.

Kimsenin toprağında egemenliğinde hele hele doğal kaynaklarında gözümüz olmadığını bu güne kadar yaptıklarımızla ispatladık.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını sürecinde dijitalleşmenin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Salgın dönemi dahil 180 günlük icraat programlarında planladığımız 2 bin 384 ana eylemin yüzde 93'ünü tamamladık.

Ülkemizin en büyük kültür kurumu olan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanemizi milletimizin istifadesine sunduk.

Son iki yılda ilk ve ortaöğretimde 2 bin 805 yeni okul, 15 bin yeni derslik inşa ettik, 87 bin 681 öğretmen ataması yaptık.

2018 yılında ek ders ücretiyle birlikte bir öğretmenin eline aylık 4153 lira geçerken bu rakam %25'lik artışla 5177 liraya ulaşmıştır.

Devlet burslu öğrenci oranı yüzde 40'lara ulaştı. 117 yüksek öğrenim yurdunu hizmete aldık.

Harçları kaldırırken devamlı gösteriler yapılıyordu; 18 yıl önce 45 lira olan kredi- burs miktarını bu yıl 550 liraya yükselttik.

Özellikle Vefa projesinde 77 il ve 361 ilçede 1836 milli eğitim personelimiz görev alarak özverili bir çalışma sergiledi.

Sağlık hizmeti dünya standardının üzerine çıktı. 5 bin 239 yatak kapasiteli 10 şehir hastanesini hizmete sunduk.

'ÇOKLU BARO İLE AVUKATLARIN HUKUKİ HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINDI'

Adalette milletimizin hak ve hukuk arayışına cevap verecek pek çok reformu hayata geçirdik. Geçmişte adalet sarayı diye bir şey yoktu. merdivenaltı hizmet diyebileceğimiz adalet hizmetleri veriliyordu. Artık hakimlerimiz savcılarımız çok daha rahat hizmet verir hale geldiler.

İş uyuşmazlıklarında arabuluculuğu zorunlu hale getirdi.

İnfaz düzenlemesiyle hem adaletin tecellisini hemde hükümlülerin topluma kazanmasını gözeten sisteme geçtik

Çoklu baro düzenlemesini de içeren ve avukatların kılık kıyafetten baro seçeneğine kadar pek çok haklarını hukuki güvence altına alan düzenlemeyi de hayata geçirdik.

Son iki yılda terör örgütü PKK'ya yönelik 224 bini kırsalda, 10 binden fazlası şehirlerde 234 binin üzerinde operasyon gerçekleştirdik.

Güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridoruna yeni darbeler indirdik.

Libya'da gelişmeleri takip ediyoruz, prim vermeyeceğiz.

Uzun menzil tanksavar füzelerin teslimatında aksama yok.

'BİZİM DE UÇAK GEMİMİZ OLACAK'

Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemimiz Anadolu, denize indirildi. Yani bizim şu anda tam değil ama yarı da olsa artık bizim de bir uçak gemimiz var. Ama şimdi bunun tamamını yapacağız, onun da görüşmelerini yapıyoruz. İnşallah bizim de uçak gemimiz olacak.

İstanbul Havalimanı'nın kapasitesi 200 milyonu bulacak.

Kanal İstanbul tüm dünyaya örnek olacak.

Yük trenleri artık Pekin'den Londra'ya kadar kesintisiz gitmeye başladı.

Türksat 5A uydusu, bu yılın üçüncü çeyreğinde yerde teslim alınacak ve dördüncü çeyrekte uzaya fırlatılacak.

Ücretsiz izne çıkanlara 2,8 milyar TL ödeme yapıldı.

Asgari ücrette yüzde 45 oranında artış sağladık. 2002 yılında 184 lira olan net asgari ücreti bugün itibarıyla 2324 liraya biz çıkardık. Reel asgari ücreti yüzde 134 artırdık.

'ŞİDDETE KARŞI SIFIR TOLERANS İLKESİYLE ÇALIŞIYORUZ'

Her alanda kadınlarımızın yanında olma anlayışıyla 81 ilde Kadın Kooparatifciliği Çalışma Ağı oluşturduk. 

Şiddete karşı sıfır tolerans ilkesiyle çalışıyoruz. 81 ilimizde var olan şiddet önleme ve izleme merkezlerimizde son 2 yılda 303 bini kadın 21 bini erkek 35 bini çocuk olmak üzere toplam 360 bin kişiye hizmet verilmiştir.  Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında son 2 yılda 1 milyonun üzerinde kişiye eğitim ve seminerler verildi. 

Çevre kirliliğini önlemek için plastik poşeti ücretli hale getirdik. 

Swap önlemiyle TL'ye karşı art niyetli adımları durdurduk. 

Yüzde 25'in üzerine çıkan enflasyonu yeniden tek hanelere kadar indirdik. 

Salgın sürecinde 29 milyar TL'lik vergi ödemesi ertelendi. 

Ülkemizin 60 yıllık hayali olan yerli otomobil projesini hayata geçiriyoruz. Fabrikasının temelini attık, 2022'nin son çeyreğinde aracımız banttan inecek. 

'SURİYE HALKI ÖZGÜRLÜĞE KAVUŞANA KADAR BU ÜLKEDE KALMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Ülkemizin 60 yıllık hayali olan yerli otomobil projesini hayata geçiriyoruz. Fabrikasının temelini attık, 2022'nin son çeyreğinde aracımız banttan inecek. 

Geçen yıl ilan ettiğimiz 12 yeni endüstri bölgesinde özel sektörümüz yaklaşık 8,5 milyar dolarlık yatırım planlıyor.

2002'de 36 milyar dolar olan ihracatımızı 2019'da 5 katına çıkararak 180,8 milyar dolara ulaştırdık. 

Doğu Akdeniz'de tuzakları tersine çevirdik. Sondaj gemilerimizle birilerinin iznine tabi değiliz. Doğu Akdeniz'deki çıkarlarımızı sonuna kadar savunacağız. 

Bin yıllık komşumuz ve kardeşimiz olan Suriye halkı özgürlüğe, huzura, güvene kavuşana kadar bu ülkede kalmaya devam edeceğiz.

Göbeklitepe'nin UNESCO listesine girmesini sağladık. 

Bizim siyasetimiz hizmet siyasetidir, icraat siyasetidir. Her platformu milletimize hesap verme yeri olarak görüyoruz. Hepsinde yaptıklarımızı, yapacaklarımızı milletimizle paylaşıyoruz. Bugün Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişinin ikinci yılı vesilesiyle kapsamlı bir değerlendirme yaptık. Tüm icraatların kapsamlı değerlendirmesini yapmaya kalksak günlerce kürsüde kalmamız gerekir. 

Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştırana kadar durmadan yolumuza devam edeceğiz. Cumhurbaşkanı ve kabinesi olarak 2023'e kadar çalışacağız. 

Haber Ara