Dolar

32,3668

Euro

34,9408

Altın

2.325,85

Bist

9.123,44

Erdoğan'ın Şangay Beşlisi açıklamasına Çin'den destek

Erdoğan'ın 'Şangay 5'lisi' açıklamasına Rusya'dan sonra Çin'den de cevap geldi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-21 13:49:03

Erdoğan'ın Şangay Beşlisi açıklamasına Çin'den destek

TIMETURK|HABER MERKEZİ
MERVE KURBAN ARSLAN

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, "Türkiye'nin Şangay 5'lisi ile işbirliğini derinleştirme arzusuna büyük önem veriyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, “Türkiye'nin Şanghay Beşlisi içinde yer alması, çok rahat hareket etmesini sağlar” sözlerine Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng'dan olumlu yönde cevap geldi.

Gıng olağan basın toplantısında, Türkiye'nin Avrasya'da önemli bir ülke olduğunu belirterek, ŞİÖ'nün de önemli bir diyalog ortağı olduğunu söyledi.

Çin'in, Türkiye'nin ŞİÖ ile iş birliğini derinleştirme arzusuna büyük önem verdiğini belirten Gıng, Pekin yönetiminin, üye ülkelerle örgütün hukuki yapısının düzenlenmesi konusunda çalışmak istediğini belirtti.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Semerkant'tan dönerken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamalarda, “Mesele şu; Türkiye bir defa kendini rahat hissetmeli. ‘Benim için varsa, yoksa Avrupa Birliği' dememeli. Benim kanaatim bu. Yani, bazıları eleştiriyor olabilir ama ben de kendi kanaatimi söylüyorum. Mesela, ‘Şanghay Beşlisi içerisinde Türkiye niye olmasın?' diyorum. Temenni ederim ki orada olumlu bir gelişme olması halinde, yani Türkiye'nin Şanghay Beşlisi içerisinde yer alması, bu konuda çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum” demişti.

RUSYA'NIN CEVABI

Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin Savunma Komitesi üyesi Aleksey Puşkov da Twitter hesabından konu ile ilgili açıklama yapmış ve “Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİO) üyeliği Erdoğan için mantıklı bir adım olurdu. ŞİÖ, AB'den farklı, onun yerine geçemez. Fakat AB'den farklı olarak ŞİÖ üyeleri tamamen egemen.” ifadelerini kullanmıştı.

ŞİÖ'DE KİMLER VAR?

Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın, 1996'da oluşturduğu Şanghay Beşlisi, 2001'de Özbekistan'ın da katılımıyla Şanghay İşbirliği Örgütü'ne dönüştürülmüştü. ŞİÖ'de, Hindistan, Afganistan, İran, Moğolistan, Pakistan gözlemci ülke olarak yer alırken; Belarus, Türkiye ve Sri Lanka da diyalog ortağı konumunda bulunuyor.

Haber Ara