Dolar

32,5123

Euro

34,9408

Altın

2.433,87

Bist

9.716,77

Erdoğan'ın 'Nazi' çıkışına Almanya'dan tepkiler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bekir Bozdağ ve Nihat Zeybekçi'nin engellenen konuşmaları ile ilgili Almanya'yı eleştirirken kullandığı 'Nazi' benzetmesine tepkiler geliyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-06 12:30:18

Erdoğan'ın 'Nazi' çıkışına Almanya'dan tepkiler

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Almanya Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Peter Altmaier, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Nazi benzetmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Altmaier, ARD kanalına yaptığı açıklamada, "Hükümet, Türkiye'ye bunu açık şekilde anlatacaktır. Bu konuda azar işitmemize izin vermemiz için hiçbir neden yok" dedi.

MERKEL'İN SÖZCÜSÜ: GEREKSİZ ELEŞTİRİ

Almanya Başbakanı Merkel'in Sözücüsü, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bizim yönetimimizi Nazi dönemiyle karşılaştıran tavrını reddediyoruz" dedi. Sözcü ayrıca, tarafların gereksiz eleştirilerden kaçınması gerektiğini söyledi.

ADALET BAKANI'NDAN CEVAP GELDİ

Alman Kamu Kanalı ARD'de yayınlanan 'Anne Will' in programına katılan Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD),Nazi benzetmesini "Rezalet, anlaşılması güç, kabul edilemez" diye nitelendirirken şiddetle reddettiğini söyledi.

Erdoğan'ın kendilerini provoke etmeye çalıştığını söyleyen Maas, "Kışkırtmak için uğraşıyor. Provokasyona gelmemek için dikkat etmeliyiz"diye konuştu.
Öte yandan Türkiye'yi tamamen Avrupa'dan uzaklaştıracak bir politikadan uzak durulması gerektiğine işaret eden Maas, bunun Türkiye'yi Rusya'ya yakınlaştıracağını savundu.

Maas, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda ise ancak diyalog yoluyla bir şeyler elde edilebileceğini yazdı.

DİĞER TEPKİLER

Haziran 2016'da 'LGBT Onur Yürüyüşü'ne katılmak için gittiği İstanbul'da gözaltına alınan Yeşiller Partisi milletvekili Volker Beck Twitter sayfasında Erdoğan için, 'Aklını yitirdi' yazdı.

Merkel'in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Parti'nin parlamento grubu lideri Volker Kauder, "NATO üyesi bir ülkenin cumhurbaşkanının ittifaka üye bir diğer ülke hakkında böyle bir yorumda bulunması inanılmaz ve kabul edilemez birşey. Özellikle bunu yapan, hukukun üstünlüğü konusunda ciddi sorunları olan bir ülke" dedi.

Sol Parti milletvekillerinden Sevim Dagdelen ise Erdoğan'ı, 'alan faşizmini küçümseme ve onun kurbanlarıyla dalga geçmekle' suçladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise Pazar günü Bild am Sonntag gazetesinde yayımlanan yazısında Türkiye ile 'zor bir stres testinden' geçtiklerini yazdı, 'iki ülke arasındaki dostluğun temelinin ortadan kaldırılmasına izin verilmemesi' uyarısında bulundu.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin 16 Nisan'da referanduma götürülecek anayasa değişikliğiyle ilgili Almanya'da katılacaklarını etkinliklerin iptal edilmesine tepki gösteren Erdoğan, "Nazizmin Almanya'da bittiğini zannediyordum, meğer hala devem ediyormuş. Ben istesem Almanya'ya gelirim ve kapıdan sokmadığınızda veya konuşturtmadığınızda dünyayı ayağa kaldırırım" ifadelerini kullanmıştı.

 

Haber Ara