Dolar

32,3438

Euro

35,1167

Altın

2.306,62

Bist

9.079,97

Erdoğan’ın G-20 gündeminde 7 dosya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 zirvesinde çözüme kavuşturmak üzere 7 konuyu gündeme getirecek.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-14 10:56:38

Erdoğan’ın G-20 gündeminde 7 dosya

Milliyet'te yer alan habere göre, Dünyanın en büyük 19 ekonomisi ve AB'yi buluşturan G20'nin 10'uncu zirve toplantısı yarınAntalya'nın Belek beldesinde başlıyor. Dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 90'ını, ticaretinin yüzde 80'ini ve nüfusunun 3'te 2'sini temsil eden G20'nin Belek buluşmasında Suriye'den ekonomik gelişmelere, mülteci sorunundan terörle mücadeleye, IŞİD'e yönelik kara hareketinden Kıbrıs sorununa kadar birçok konu masaya yatırılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğindeki zirveye ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Suudi Arabistan Kralı Selman gibi liderler katılacak. Arjantin'in seçimler nedeniyle katılmayacağı zirvede Erdoğan, liderlerle ikili görüşmeler yapacak.

Obama ve Putin gibi liderlerle yapacağı görüşmelerde Erdoğan'ın çantasında  Suriye, PKK-PYD, IŞİD, mülteci sorunu, Kıbrıs, Filistin ve BM'nin yapısına ilişkin dosyalar olacak.

Erdoğan'ın mesajları

Erdoğan'ın liderlerle yapacağı görüşmelerde gündeme getireceği yedi mesaj şöyle olacak:

Suriye'de bir rejim sorununun olduğunun altı kalın çizgilerle çizilecek. Suriye Devlet Başkanı Esad gitmedikçe bölgede huzur ve istikrarın sağlanamayacağı belirtilecek. Rusya'nın Suriye'ye silah vermesi başta olmak üzere tavrının da bölgede huzura katkı sağlamadığı dile getirilecek.

Suriye'de halkın istediği bir yönetimin işbaşına gelmesi ile mülteci sorunun da biteceği ve böylece Suriyelilerin ülkelerinde kalacağı dile getirecek.

Türkiye'yi tehdit eden tüm terör örgütleriyle mücadelede uluslararası toplumla birlikte hareket edileceği yönelik mesajlar verilecek. IŞİD ile mücadelenin ele alınacağı görüşmelerde hava hareketinin yeterli olmayacağı vurgulanacak.

'Benim terör örgütüm iyidir, seninki kötü' gibi tavırların kabul edilmeyeceğinin belirtileceği görüşmelerde PYD'nin de PKK gibi terör örgütü olduğu vurgulanacak.

Erdoğan görüşmelerinde özellikle BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye konusunda yanlış yaptığını vurgulayacak. Erdoğan, BM'nin Güvenlik Konseyi'nin mevcut yapısının değişmesi gerektiği üzerinde duracak. Suriye'de 370 bin insan öldürülerken harekete geçmeyen bir yapının insanlığın vicdanında yara aldığını söyleyecek.

Türkiye'nin mevcut müzakere sürecinin bir an evvel adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözümle neticelenmesini samimiyetle temenni ettiği vurgulanacak. Kıbrıs sorununun çözümü için özellikle AB ve uluslararası topluma da büyük görevler düştüğü belirtilecek. KKTC'nin tüm olumlu adımlarına rağmen Rum tarafının sorunun çözümünü engellediği belirtilecek.

İsrail'in başta Mescid-i Aksa işgali olmak üzere Müslümanlara zulmettiği belirtilecek. İsrail'in uluslararası toplumun sessiz kalmasından ötürü İsrail'in, Filistinlilere yönelik cinayetlerine, baskılarına, zulmüne her gün yenisini eklendiği vurgulanacak. Filistin sorununun çözülmemesi halinde Ortadoğu'daki çatışmaların bitmeyeceği, artarak süreceği ifade edilecek.

3 ana başlık tartışılacak

Resmi toplantıların ana gündemini üç başlık oluşturacak. Bunlar; güçlü sürdürülebilir ve dengeli büyümeye ulaşmak amacıyla kapsayıcılık, yatırımlar ve uygulama. Bu üç ana başlık küresel ekonominin güçlendirilmesi, kapsayıcı olması, kalkınmanın sürdürülebilir kılınması.

Zirvenin resmi açılışı ev sahibi Erdoğan'ın açılış konuşmasıyla başlayacak. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderlerini bir araya getirecek G20 zirvesi'nde büyüme, yatırımlar, ticaret, istihdam ve rekabetçilik başlıkları altında, reformlar ve küresel durgunluktan çıkışa yönelik stratejiler ele alınacak.

Haber Ara