Dolar

32,5874

Euro

34,8010

Altın

2.510,25

Bist

9.693,46

Erdoğan'ın Esed açıklamasına muhalefetten tepki!

Erdoğan'ın 'Esed'i devireceğiz' açıklamasına CHP, MHP ve HDP'den tepki geldi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-30 15:17:36

Erdoğan'ın Esed açıklamasına muhalefetten tepki!

TİMETURK | HABER MERKEZİ

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı ve HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman Erdoğan'ın "Esed'i devireceğiz" açıklamasına tepki gösterdi.

İşte o açıklamalar:

MUHARREM İNCE: ERDOĞAN HESAP VERMELİ

"Sen Suriye'ye IŞİD için, YPG için, PKK için, PYD için, bunlar için mi girdin yoksa Esad'ı devirmek, kişisel kinin için mi? Bu 18 şehidimizin ve kaçırılan askerlerimizin hesabını bizzat Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisinin vermesi lazım."

CHP'Lİ TANAL: IŞİD TERÖR ÖRGÜTÜYLE MÜCADELEDEN VAZ MI GEÇİLDİ?

"Cumhurbaşkanı Fırat Kalkanı'na ilişkin şöyle bir açıklama yaptı: ‘Esed hükümranlığına son vermek için biz oraya girdik, başka bir şey için değil' dedi. Şimdi, iktidarın ‘öfkeli çocuklar' dediği IŞİD terör örgütüyle mücadeleden vaz mı geçildi?"

MHP'Lİ VARLI: AÇIKLAMAYI DOĞRU BULMUYORUM

"Zaten genel başkanımız grup toplantısında da söyledi. Yani bizim doğrudan doğruya Suriye ile savaşa girmemiz, Suriye'yi tahrik edecek veya Suriye'nin bizi tahrik edecek ortamlara düşmememiz gerekir diye söyledi. Çünkü Suriye orada netice itibariyle bir devlet, aslında Suriye'nin bütünlüğü Türkiye'nin menfaatinedir. Suriye'nin bütünlüğünün bozulması Türkiye'nin aleyhine olur. Onun için biz kendi politikalarımızı yürütecek bir siyaset izlememiz lazım. Bizim Suriye ile savaşa girmemiz veya Esad'ı oradan uzaklaştırmak gibi bir düşünceyle oraya girmemiz uluslararası ilişkiler açısından da bizi zora sokacaktır. Ben Sayın Cumhurbaşkanı'nın bunu kast ettiğini zannetmiyorum. İnşallah böyle dememiştir ama doğru bulmadığımı da söylemek isterim. Tehdit unsuru kabul edebilirler bunu. Türkiye'nin Suriye'ye karşı bir tehdit unsuru oluşturabileceğini kabul edebilirler. Bu da tabii Türkiye'yi uluslararası ilişkilerde zor duruma sokar. Bizi esas ilgilendiren PYD'nin sınırımıza dayanmış olması, IŞİD'in sınırımıza gelip Türkiye'nin içerisine sızıp eylem yapıyor olması. Bizim esas bunları engellememiz lazım ki Halep'ten kaçan 300 bin Suriyeli, yarın bunlar da gelip Türkiye'ye sığınacaklar. İşte bunları sınır ötesinde güvenli bir bölge oluşturabilirsek, orada muhafaza edebilirsek en doğru şeyler bunlar olacaktır."

HDP'Lİ ADIYAMAN: SURİYE'DE TAM BİR ÇIKMAZIN İÇERİSİNE GİRİLMİŞ DURUMDA

"Doğrusu, AKP iktidarının hangi politika üzerinden, hangi gerekçeyle ve hangi nedenle Suriye'de ya da Irak'ta bulunmak istediğini biliyoruz ama bu gerekçelendirilirken maalesef Türkiye kamuoyu ciddi bir şekilde yanıltılmakta, hamaset siyaseti üzerinden, Neo Osmanlıcılık üzerinden, bazen Halep topraklarımız Musul Misakı milli sınırları içerisinde denilerek aslında Suriye'de tam bir çıkmazın içerisine girilmiş durumda. Son 20 gündür El Bab'a 2 kilometre mesafede olan ÖSO ve TSK'ya ait güçler El Bab'a giremediği gibi, kimler tarafından kullanıldığı bilinmeyen uçaklarla bombalanıyor. Yine bu bölgede IŞİD tarafından askerler kaçırılıyor ve sonu belli olmayan bu macera da aslında giderek Suriye'de bir bataklığın içerisine girmiş olduğumuz ortaya çıkmaktadır."

Haber Ara