Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında 'İslam'da güncelleme' tartışmaları

Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nurettin Yıldız'a yönelik soruşturma açılması sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'İslam güncellenmeli' ifadeleri tartışmalara yol açtı. Yaşananların ardından Murat Bardakçı'nın 'fetva' içerikli köşe yazısı da sosyal medyada gündeme taşındı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-09 12:12:22

Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında 'İslam'da güncelleme' tartışmaları

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Sosyal Doku Vakfı Onursal Başkanı Nurettin Yıldız hakkında kadınlara yönelik açıklamaları nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan resen soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Karar sonrası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Dünya Kadınlar Günü Programı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuya ilişkin açıklama yaptı. Erdoğan'ın burada kullandığı "İslam'ın güncellenmesi gerektiği" ifadeleri ise yeni bir tartışmaya sebep oldu.

İşte Erdoğan'ın açıklamaları:

"Bu konuda marjinallari asla dikkate almayız. Din adamı olarak ortaya çıkıp da kadınla ilgili çok farklı açıklamalarda bulunup dinimizde kesinlikle yeri olmayan bazı içtihatta bulunan kişiler ortaya çıkıyor. Anlamak mümkün değil. Bunlar ya bu asırda yaşamıyorlar, çok farklı bir dünyada yaşıyorlar. Çünkü İslam'ın güncellenmesinin gerektiğini bilmeyecek kadar da aciz bunlar. İslam'ın hükümlerinin güncellenmesi var. Siz İslam'ı 14 asır öncesi hükümleri ile bugün uygulayamazsınız. Beni birçok hocaefendi tefe koyacak o ayrı mesele. Rabbim bizi tefe koymasın.

Reklamın iyisi kötüsü olmaz mantığı ile söylenen sözleri biz asla kabul edemeyiz. Tartışmayı dinimizin kavramları ile yürütmek kadınlara değil, inancımıza da dinimize de aykırıdır. Bizim mukaddes kitabımız Kuran'dır. Kuran'a ters değise mesele bitmiştir. Eskiler, yani kudema usulsüzlüğümüz, ululsüzlüğümüzdendir derdi.

Din İşleri Yüksek Kurulu'nda çok çok vasıflı. Bütün ilim dallarında yetki sahibi olan hocalarımız var. Birçok, bütün bu hocalarımız ne iş yapıyorlar. Niçin bu alanı bu adamlara kaptırıyorlar. FETÖ olayı da böyle oldu. Söyledik söyledik sonunda bir şura yaptırdık. Asıl konuşması gereken konuşmayınca meydan FETÖ'ye kaldı. FETÖ'nün arkasından gelen maalesef tiplere kaldı. Onların da vasıfları ortada. FETÖ'nün kalitesi vasfı ortada, arkasından gidenler onlar ondan daha da geri."

"MESELE NURETTİN YILDIZ DEĞİL, FETVA MÜESSESESİDİR"

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Tarihçi Murat Bardakçı'nın köşesine taşıdığı "Mesele fetva müessesesi" yazısı tekrar paylaşılmaya başlandı.

Bardakçı, 21 Şubat'ta Nurettin Yıldız'ın 'asansöre' ilişkin fetvası ile ilgili bir yazı kaleme almış ve "Fetvalar, gelen sorulara dinî kurallar doğrultusunda verilen cevaplardır" diyerek, toplumun birçok konuda farklı sorular yönelttiği ve fetvaların bu sorular doğrultusunda ortaya çıktığını söylemişti.

Konuya ilişkin birçok eleştiri aldığını belirten Murat Bardakçı, iki gün sonra (23 Şubat) kaleme aldığı yazısında ise asıl meselenin Nurettin Yıldız olmadığı, fetva müessesesine ilişkin saldırgan tutum olduğunu yazdı.

Bardakçı şu satırları kaleme aldı:

TUHAF OLAN HAYDAR DÜMEN'İN NORMAL, FETVALARIN TUHAF KARŞILANMASIDIR

İşin tuhaf tarafı, gazetelerde Güzin Abla yahut Haydar Dümen gibi psikolojik desteği andıran tavsiyelerde bulunanlara yollanan akla gelmesi bile zor sorular ile verilen cevapların “normal” kabul edilip fetva yahut dinî tavsiyelerin bugün “tuhaf” karşılanır olmasıdır.

UNUTMAYALIM, BU TOPRAKLARDA 1000 KÜSÜR SENEDİR HOCALARDAN FİKİR ALINIYOR

Unutmayalım: Kimliği “Türk” ve “Müslüman” olan bir memlekette yaşıyoruz; bin küsur senedir hocalardan fikir alınıyor ama bu toprakların kültüründen ve âdetlerinden bir türlü haberdar olamayan basınımız fetvaları yahut verilen cevapları takdir buyurmuyor diye millet sormaktan vazgeçmeyecek, bundan böyle de soracaktır!

Yazının tamamı için fotoğrafa tıklayınız:

854248_1

Haber Ara