Dolar

32,3194

Euro

35,0711

Altın

2.279,76

Bist

9.016,60

Erdoğan gençler ile buluştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT'de gençlerin sorularını yanıtladı. AB'nin üyelik sürecinde Türkiye'ye 'sürekli çalım attığını' söyleyen Erdoğan, 'Hiçbir zaman samimi davranmadılar. Şu anda da samimi davranmıyorlar' diye konuştu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-21 00:35:10

Erdoğan gençler ile buluştu

Erdoğan, AB ile Türkiye arasında mülteci krizini sonlandırmak için varılan mutabakatı değerlendirdi, vizelerin kaldırılması maddesiyle ilgili olarak, "Schengen konusu bizim aslında çoktan hakkımız. Bizim Avrupa Birliği'ne fiili müracaatımız 1959'dur, resmi 1963'tür ve bu süreç içerisinde bize her zaman çalım attılar. Hiçbir zaman samimi davranmadılar. Şu anda da samimi davranmıyorlar." dedi. 

"Niye almıyorsunuz?"

"Türkiye Batı'nın insan hakları kriterlerinde sınıfta kalıyor, siz ne diyorsunuz?" buna sorusuna da "Bunların insan haklarından anladığı nedir? Şu an 3 milyon insan bizde. Şu anda Avrupa 3 milyonu bırakın, yüzleri binleri sayıyor. Almanya'yı ele alalım. Şu kadar alabilirim diyor. Almanya'nın ekonomik gücü bizden çok ilerde değil mi? Niye almıyorsunuz?" sorusuyla yanıt verdi.  "Bizim halkımız ne diyor, bizim için bu önemli... Halkım yüzde 52 ile Erdoğan'ı cumhurbaşkanı seçiyor. Mesele bitmiştir." diye devam etti. 

Erdoğan, Çözüm Süreci ile ilgili bir soruya da "Bu iyi niyet, ne yazık ki ciddi manada istismar edildi ve o süreç içerisinde ülkemize ciddi manada bir silah girişi oldu" dedi. Türkiye'nin Irak ve Suriye ile sınırlarının uzunluğuna dikkat çeken Erdoğan şöyle devam etti: 

"Çünkü bizim sınırlar biliyorsunuz, çok çok uzun. Sadece Suriye sınırı 911 kilometre. Irak sınırına bakıyorsunuz, Irak sınırı hakeza 350 kilometre, İran sınırı var, bütün buralardan girme şansı var. Bunu da bunlar bu şekilde değerlendirdiler. İşte şimdi bu bütün operasyonlar yapılırken, evlerin bodrumlarından olsun, rögarların altından nasıl silahlar çıktığı, hepsi şu anda ortaya çıkıyor. O bakımdan bu operasyonların faydası çok fazla oldu."

"Parlamentodan ciddi bir kararın çıkacağını zannediyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili süreç hakkındaki fikri de soruldu.  Erdoğan, şu yanıtı verdi:

"Diyorlar ki, 'ne duruyorsunuz? Niye gereğini yapmıyorsunuz? Bu kadar şehitlerimiz var. Bütün bu şehitlerimiz geliyor, siz bunların karşısında hala sessiz duruyorsunuz? Birileri onların taziye çadırı kurmuşlar da taziye çadırına gidiyormuş.' Ne demek ya? Bölücü terör örgütü mensubunun taziye çadırı diye bir çadır olabilir mi veya böyle bir çadıra bir milletvekili gidebilir mi? Nasıl gidersin sen ya? Sen bu milletin vekili olacaksın, bölücü terör örgütünün bir teröristi ölecek, sen onun, hazırlanan bilmem ne çadırına gideceksin. Böyle saçmalık mı olur? Bütün bunlarla ilgili bu ülkede siyaset bariyer olmaktan çıkmalı ve oraya yargı elini koymalıdır. Atılması gereken adım da budur diye ben inanıyorum, böyle düşünüyorum. Bu konuda da öyle zannediyorum ki şu anda Sayın Başbakan'ın açmış olduğu bu yolda, atmış olduğu bu adımla herhalde ana muhalefet partisi de kararını verecektir. Öbür tarafta inanıyorum ki MHP de sayın genel başkanları, birkaç bu konuda olumlu açıklamaları da oldu. Onlar da bu kararı verecekler. Böylece buradan, parlamentodan ben ciddi bir kararın çıkacağını zannediyorum. Çünkü bu işin önünün açılması lazım."

"Dikkat edin ülkemizde de dünyada da işte 'Erdoğan gitmeden Türkiye'ye istikrar gelmez' diyorlar." ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı "Ya tamam da şimdi Erdoğan'ın gitmesi veya gitmemesi... Peki 2002'nin sonunda veya 2003'ün başında Türkiye'de Erdoğan'ın başında olduğu bir iktidar mı vardı? Yoktu. Peki Türkiye neredeydi? Veren el miydi, alan el miydi? Alan eldi. Öyle mi? Delikli paraları arıyorduk, acaba bize birileri borç verir mi? Bunu arıyorduk ama vermiyorlardı. Böyle bir durumdaydık." diye devam etti. 

Cumhurbaşkanı, 'başkanlık sistemine geçilebilir mi' sorusuna "Bu bir sistem arayışı. Yoksa bu benim şahsımla alakalı değil. Şu 13-14 yıllık deneyim bize bazı şeyler gösterdi. Siz cumhurbaşkanı olarak bir şey söylersiniz, başbakan başka bir şey söyler. Hedef aynı olunca bunu aşarsınız, ama burada da zaman kaybı yaşarsınız. Bizim zaman kaybına tahammülümüz yok" yanıtını verdi.

"Terörün gündemine teslim olmayacağız"

Erdoğan, gençlerle buluşması öncesinde de Haliç Kongre Merkezi'nde, Uluslararası Erken Çocukluk Eğitim Kongresi kapanış oturumunda bir konuşma yaptı.  "Yaşanan her ölüm bizi derinden yaralıyor." diyen Erdoğan, "Terörün gündemine asla teslim olmayacağız. Ülke olarak vizyonumuzu asla kaybetmeyeceğiz" diye konuştu.

İstanbul İstiklal Caddesi'ndeki saldırıya değinen Cumhurbaşkanı, "Halka açık mekanlarda gerçekleştirilen bu saldırıların amacının insanları korku ve yılgınlığa sürüklemek olduğunu gayet iyi biliyoruz. Esasen dünyada bu tarz saldırı yöntemleriyle netice almış hedefine ulaşmış hiçbir terör örgütü yoktur. Öyleyse niçin PKK, DAİŞ gibi terör örgütleri, ülkemizi bu şekilde hedef almaktadır diye düşündüğümüzde karşımıza başka güçler ve onların Türkiye'yle ilgili niyetleri çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı, "Milletçe birliğimize, beraberliğimize sahip çıkarak terör üzerinden Türkiye'yi terbiye etmeye çalışanların oyunlarını bozacağız. Gerekirse bu mücadeleyi ülke olarak tek başımıza yürütecek ama mutlaka başarıya ulaştıracağız." diye devam etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu menfur eylemleri organize edenlerin mutlaka birer birer tespit edileceğini ve adalete hesap vereceklerini belirterek, "Millet olarak, acılarımızı yüreğimize gömüp kayıplarımızın aziz hatıralarını ömür boyu hatırlayarak, yolumuzda kararlı bir şekilde yürümeyi sürdüreceğiz" dedi.

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kaderin ötesinde bir şey olabilir mi? Öyleyse biz kadere teslim olmuşuz, mesele o yolda yürümektir ve yürüyeceğiz. Bu zor zamanlarda bizimle birlikte olan dostlarımızı hiçbir zaman unutmayacağız. Aynı şekilde bize çekilen silahları ve onları destekleyenleri de unutmayacağız."

"Güvenlik kuvvetlerimiz daha çok çalışarak terör örgütünün eylemlerine engel oluyorlar, olacaklar" ifadelerini kullanan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Milletçe birliğimize, beraberliğimize sahip çıkarak terör üzerinden Türkiye'yi terbiye etmeye çalışanların oyunlarını bozacağız. Gerekirse bu mücadeleyi ülke olarak tek başımıza yürütecek ama mutlaka başarıya ulaştıracağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu menfur eylemleri organize edenlerin mutlaka birer birer tespit edileceğini ve adalete hesap vereceklerini belirterek, "Millet olarak, acılarımızı yüreğimize gömüp kayıplarımızın aziz hatıralarını ömür boyu hatırlayarak, yolumuzda kararlı bir şekilde yürümeyi sürdüreceğiz" dedi.

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kaderin ötesinde bir şey olabilir mi? Öyleyse biz kadere teslim olmuşuz, mesele o yolda yürümektir ve yürüyeceğiz. Bu zor zamanlarda bizimle birlikte olan dostlarımızı hiçbir zaman unutmayacağız. Aynı şekilde bize çekilen silahları ve onları destekleyenleri de unutmayacağız."

"O paçavraları oralarda sallandırdığınız sürece bu ifadeleri duyacaksınız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu AB ile müzakereler için Brüksel'e gittiğinde toplantının yapılacağı salonun arkasında kurulan çadırda PKK afişlerinin asıldığını anımsatarak, şunları söyledi:

"Ne deseler beğenirsiniz? 'Düşünce özgürlüğü'. Bu nasıl bir düşünce özgürlüğü ki Paris'te olduğu zaman kıyamet koparıyorsunuz. Peki Ankara veya İstanbul'da olduğu zaman niye rahatsız olmuyorsunuz? Hatta daha ileri gidip Sayın Başbakana 'Cumhurbaşkanınız da böyle konuştu, bize oradan böyle böyle dedi'. Ne diyecektim? Alkışlayacak mıydım sizi? Güzel yapıyorsunuz, bunu mu diyecektim. O paçavraları oralarda sallandırdığınız sürece, bizden bu ifadeleri duyacaksınız, duyurmaya da devam edeceğiz"

'Düşmanlarımızı azaltmaya niyetliyiz ama'

Başbakan Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti:

"Sayın Başbakan oradayken indirdiler paçavrayı, bu konuşmalardan sonra. Brüksel'den ayrılınca tekrar paçavrayı astılar, o teröristlerin resimlerini tekrar koydular. Bunlar nasıl dost ya, böyle dost olur mu? Bugün de Sayın Başbakan'a söyledim, dışişleri vs. bunlarla hemen yoğun bir şeye girsinler diye, nitekim girdiler. Niye? Arkadaşlar, dost, dostluğunun gereğini yapacaktır. Biz dostları çoğaltmaya niyetliyiz. Düşmanı da azaltmaya niyetliyiz. Ama bunları bilmeyenlere de haddini bildirmek bizim hakkımızdır diye düşünüyorum."

Davutoğlu ile görüştü

Cumhurbaşkanı, Uluslararası Erken Çocukluk Eğitim Kongresi'nden sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Görüşme yarım saat sürdü.  

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, görüşmede İstanbul'da dün meydana gelen patlama da dahil olmak üzere terörle mücadele konusunun, ayrıca AB-Türkiye ilişkilerinin ele alındığı bilgisini verdi. 

Haber Ara