Dolar

32,5145

Euro

34,5700

Altın

2.490,34

Bist

9.548,09

Erdoğan’dan 'tek Çin' politikasına destek

Ankara ile Pekin arasında iplerin gerilmesine neden olan Uygur Türklerine ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan şaşırtan bir açıklama geldi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-30 13:33:14

Erdoğan’dan 'tek Çin' politikasına destek

Xinhua ajansının haberine göre, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeminde Uygur Türkleri vardı.

Türk hükümetinin ‘tek Çin' politikasına bağlı olduğunu ve Pekin hükümetinin toprak bütünlüğünü desteklediğini belirten Erdoğan, ‘Doğu Türkistan İslami Hareketi'nin  faaliyetlerine tepki gösterdi.

Öte yandan Anadolu Ajansı da, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Doğu Türkistan İslami Hareketi adında bir örgüt bulunduğu ve bu örgütün 2002'den bu yana Türkiye'nin terör örgütleri listesinde olduğu'nu hatırlattığını aktardı.

PEKİN'DEN ANKARA'YA UYARI YAPILMIŞTI

Çin'in Sincan Doğu Türkistan Bölgesi'nden kaçarak Tayland'a sığınan Uygur Türkleri'nin ülkelerine iade edilmesinin ardından, Türkiye'deki Çinlilere yönelik şiddet eylemleri gerçekleştirilmişti.

Türkiye'deki vatandaşlarının can güvenliğinden endişe eden Pekin'den yapılan açıklamada, Uygur Türkleri'nin Çin'de barış içinde yaşadığı belirtilerek, ”Çinli vatandaşların  ve kuruluşların güvenliğiyle yasal çıkarlarının korunması için Türkiye'ye gerekli önlemleri alma çağrısı yaptık. Türkiye — Çin ilişkilerinin istikrarlı şekilde gelişmeye devam etmesi için Ankara'nın bu konuda Pekin ile işbirliği içinde olmasını istiyoruz" ifadelerine yer verilmişti.

 

Haber Ara