Dolar

32,4615

Euro

34,7272

Altın

2.486,18

Bist

9.524,59

Erdoğan'dan Kasım Süleymani açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD saldırısıyla öldürülen Kasım Süleymani için 'Bir ülkenin en üst kademesindeki komutanını öldürmek karşılıksız bırakılmaz diye düşünüyorum' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-06 09:38:15

Erdoğan'dan Kasım Süleymani açıklaması

CNN TÜRK ve Kanal D ortak yayınında gündeme dair soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Bağdat'ta ABD tarafından öldürülmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan şunları söyledi:

"GERGİNLİK KONTROL ALTINDA TUTULMALI"

“ABD İran gerginliği tırmanıyor. Bu gerginliğin kontrol altında tutulması için bugüne kadar biz Türkiye olarak gayretler gösterdik. Tüm gayretlere rağmen ABD İran gerginliğin çözüme kavuşması sağlanamadı. Yerinde Irak olarak olarak seçilmiş olması manidar. Bölgemizin barış ve istikrarına zarar vereceğin taraflara vurguladık. Irak'taki bazı ABD hedeflerine yapılan saldırıyla başlayan gerginlik Kasım Süleymani'nin de öldüğü kritik bir aşamaya geldi. Biz her zaman dış müdahalelere karşı durduk. BU saldırıyı da bu şekilde değerlendirdik. Dün kendileriyle yaptığım toplantıda Cumhurbaşkanı olarak açıklamamı yaptım."

"ORTADOĞU ÇOK YORULDU"

"Süleymani'nin Bağdat'ta öldürülmesi başta olmak üzere bölgemizin huzur ve istikrara yarattığı tehlikeyi kaygıyla izliyorum çünkü bu iş burada bitmeyecektir.Tüm tarafların zarar görmeyeceği bir şekilde gelmeden kontrol altına alınması lazım. Ortadoğu çok yoruldu. Şu anda bir tarafta Barış Pınarı Harekatı'nda ABD bölgede ve ciddi manada silah yatırımı yaptı."

"Diğer tarafta rejim, aldığı çok büyük desteklerle güneye iniyor... bu desteklerin içinde ABD İran ve Rusya var. İdlib gibi bir yerde şu anda 300 bini aşkın insan bizim sınırlara yükleniyor. Bu insanları kendi topraklarında iskan edebilmenin hesabı içindeyiz ama kış mevsimindeyiz. Biz insani olarak her türlü adımı attık. Bu arada bazı ülkelerin liderleri ile yaptığım görüşmeler var başta Ruhani ile görüşme var. Aynı şekilde Irak Cumhurbaşkanı ile yaptığım görüşme var. Batılı ülkelerle yaptığım görüşme var."

"KASIM SÜLEYMANİ ve BAĞDADİ BENZETMELERİ YANLIŞ"

"Bütün bu bölgeyi bilen bir insandı. Bir insanı durup dururken yükseltmezler. Burada bu tür bir insanın seçilmesi… Tabii bazı benzetmeler yapılıyor. DEAŞ'ın başındaki kişiyle benzetmeler… Şimdi Kasım Süleymani aslında olayın onların heveslendiği gibi halifelik şeyinde olan bir insan değildi."

"KARŞILIKSIZ BIRAKILMAZ"

"Oranın o makamında olacak kişi bellidir. Kasım Süleymani kendini ispat etmiş ve Hamaney tarafından kendisine değer verilmiş bir kişi. Böyle bir noktada ABD'nin onu seçmiş olması özellikle bölgede gerginliklerin artmasına sebep olmuştur. Bir ülkenin en üst kademesindeki komutanını öldürmek karşılıksız bırakılmaz diye düşünüyorum. Buradaki seçicilik isabetli olmamıştır. Bölgedeki gerginliği artıran bir bakış olmuştur. Trump görüşmemizden 4-5 saat sonra oldu. Ben Trump'a İran ile gerilimin tırmandırılmamasını tavsiyesinde bulundum."

Haber Ara