Dolar

32,5743

Euro

35,0169

Altın

2.428,43

Bist

9.722,09

Erdoğan'dan İslam dünyasına özel mektup

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD kongresinde kabul edilen terörizme destek verenlere karşı adalet yasası ile ilgili 56 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarına bir mektup göndereceğini dile getirdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-11 14:01:13

Erdoğan'dan İslam dünyasına özel mektup

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Avrasya'da İslam; Din İstismarına Karşı Birlik, Dayanışma ve Gelecek Perspektifi" temalı 9. Avrasya İslam Şurası önemli açıklamalar yaptı. İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanı olarak 56 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarına bir mektup göndereceğini aktaran Erdoğan, mektubun metnini okudu.

56 ÜLKENİN DEVLET BAŞKANLARINA MEKTUP GÖNDERİYORUM

"Dolmabahçe külliyemizden, tüm dünyaya sesleniyorum. İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanı olarak, 56 ülkenin devlet başkanlarına mektup gönderiyorum" diyen Erdoğan şunları söyledi:

“En kalbi selamlarımı sunarak, ABD kongresinde kabul edilmiş bulunan terörizme destek verenlere karşı adalet yasasına ilişkin kaygılarımı, çağrımı sizinle paylaşmak istiyorum.

Bu konuda ülkem tarafından 23 Eylül 2016 tarihinde yayınlanan ve tüm islam işbirliği teşkilatı üyelerine dağıtılmış olan açıklamanın vurguladığı üzere, bu yasanın uluslararası hukuka, suçun şahsiliği ilkesi başta olmak üzere BM şartında yer alan temel ilkelere uygun olmadığı inancındayız. Bunun yanı sıra çifte standartlı yaklaşımların ürünü olan bu yasanın, uluslararası işbirliğine ciddi zararlar verme potansiyeli taşıdığını da düşünüyoruz. 
İlgili yasanın yol açması muhtemel bölümlerden olumsuz etkileneceğinden endişe etmeliyiz. Nitekim bu hatalı yaklaşıma karşı uluslararası düzeyde ilk tepkilerden biri 14 Eylül 2016 tarihli açıklamasıyla İslam İşbirliği Teşkilatı'nın genel sekreterinden gelmiştir. İslam ülkeleri olarak aramızdaki dayanışmayı pekiştirmemiz, bu yasanın uluslararsı terörle mücadeleye olası tehlikelerine karşı ortak bir tutum belirlememiz gerektiğine inanıyorum"

SUÇLARIN ŞAHSİLİĞİ İLKESİ VARDIR

Bu ne demektir? 56 ülke hep birlikte tavrımızı koyacağız ve ABD Kongresi'nin bu kararı gözden geçirerek geri çekmesini isteyeceğiz. Neden? Hep sessiz kalınmıştır. Bir yanağa vurulmuştur, öbür yanak çevrilmiştir. Artık bizler haklarımıza sahip çıkmasını bilmeliyiz. Bir terörist, halkı Müslüman olan ülkeden çıkmış olabilir. O gitmiş orayı bombalamış da olabilir. Peki, benim ülkemde eğer ABD'li bir terörist bir yeri bombalarsa, ki bombalıyorlar. O zaman biz de çıkaracağımız bir kongre kararıyla, parlamento kararıyla, ABD'yi mahkum etme yoluna gidebilir miyiz? Aynı şekilde gideriz. Bu bu demektir. Şimdi bunun yolunu bunlar açmış oluyorlar. Suçların şahsiliği ilkesi vardır. Kimse bir suçu işleyen, bedelini o öder. Siz bunu bir devlete ödetemezsiniz. Ama kişi, işte halkı Müslüman olan bir ülkedense oynanan oyun bu. Açık net ortada. 

AÇILAN DAVALARLA PARA ALINACAK

Bakın şimdi hemen bireysel olarak davalar açılmaya başlandı. Nereye Suudi Arabistan'a. Niye? Açılan davalarla paralar alınacak. Sayın Obama tek başına kaldı, bir kişi daha ona katıldı. O da bakın yarın size döner diye belirtmiş. Vaka da bu zaten. Teröristin iyisi kötüsü olabilir mi? Senin teröristin iyi benim teröristim kötü diye bir şey olabilir mi? 

Haber Ara