Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Erdoğan'dan Esed'li geçişe yeşil ışık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram namazı çıkışı Suriye konusunda önemli mesajlar verdi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-24 15:15:41

Erdoğan'dan Esed'li geçişe yeşil ışık

Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Putin'le görüşmesinin ardından ilk kez konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'deki görüşmelerle ilgili Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in olası bir geçiş sürecinde olabileceğini söyledi.
 
Sputniknews'in haberine göre; Bayram namazını Emirgan Hamid-i Evvel Camii'nde kılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdikleri görüşmede ağırlıklı olarak Suriye ve bölgedeki gelişmeleri ele aldıklarını belirtti. 

Suriye konusunda iki ülke dışişleri bakanlarının yeni bir çalışma başlatmalarını orada sürece bağladıklarını belirten Erdoğan, "Biliyorsunuz önümüzde BM Genel Kurulu var. BM Genel Kurulu'nda ABD, Rusya, Türkiye Dışişleri Bakanları olarak üçlü bu konuda bir çalışma yapsınlar diye aramızda bir karara vardık ve burada alınacak neticeye göre de bu sürece, kabul etmeleri halinde Suudi Arabistan ve İran'ı da katmak bu beşli olarak bu çalışmaları sürdürelim. Akabinde buna AB Ürdün, Katar… Bu ülkelerin de katılmasıyla bu bölgedeki gelişmeleri bir yere taşıyalım" dedi.

'ESAD GEÇİŞ SÜRECİNDE OLABİLİR' 

Beşar Esed'in durumuna ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Erdoğan, kritik bir çıkış yaparak, Suriye liderinin olası bir geçiş hükümetinde yer alabileceğini söyledi. Erdoğan şöyle konuştu:

"Tabi burada Esed'siz bir sürecin olması veyahut da bir geçiş sürecinde belki Esed ile gidilme diye bir şey olabilir ama, asıl olması gereken muhalefetin bir defa Esed ile zaten bir Suriye geleceğini kimse görmüyor. Onu kabul de etmiyor. Zira 300-350 bin vatandaşının ölümüne neden olan bir kişiyi bir diktatörü kabul etmeleri mümkün değil. Ve bizim de görüştüğümüz tüm Suriyelilerden aldığımız intiba budur. Rusya'nın tabi İran ile birlikte Suriye'ye vermiş olduğu destekler artık gizli değil. Bunu kendileri de ifade ediyorlar.

Temenni ederiz ki, Rusya bu süreçte dün yaptığımız görüşmelerin gereğini bir dayanışma içinde yerine getirir." 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Suriye krizinin çözümüne ilişkin önemli mesajlar vermişti. Ülkedeki krizin çözümü için Devlet Başkanı Beşar Esed'in hemen iktidardan uzaklaştırılmasının gerekmediğini kaydeden Kerry, 'Rusya, Esed'i masaya getirirse' müzakere etmeye hazır olduklarını kaydetmişti.

Haber Ara