Dolar

32,5779

Euro

34,7839

Altın

2.509,42

Bist

9.693,46

Erdoğan'dan ABD'ye 'Gülen' resti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'ye Gülen'in Türkiye'ye iadesi konusunda, 'zaman kaybına tahammülümüz yok' restini çekti...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-03 04:01:08

Erdoğan'dan ABD'ye 'Gülen' resti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz'da düzenlenen darbe girişiminin ardında Fethullah Gülen'in olduğu konusunda bütün verilerin ortada olduğunu vurgulayarak, "Biz sizden bir teröristi istiyorsak, o teröristi bize vermelisiniz. Bize ne diyorlar? Belge. Neyin belgesini vereceğiz. Böyle 6 ay, 1 sene gibi bir zaman kaybına tahammülümüz yok" restini çekti.

Ajansların aktardığı bilgide; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meksika'nın Televisa televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 15 Temmuz'daki darbe girişimini değerlendiren Erdoğan, "İdam denilen olay veya devrimlerin karşıtı olarak ele aldığımızda darbeler denilen olay demokrasilerde aslında yaşanmak istenmeyen, demokrasilerin tam karşıtı olarak gördüğümüz konulardır. Bunları biz demokrasiye inanmış insanlar olarak konuşmak istemeyiz" ifadesini kullandı. 

Türkiye'de de böyle bir girişime her zaman hazırlıklı olmak gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ama tabii böyle bir darbeyi bu kadar sağlıklı giden bir yönetimde beklemek veya böyle bir darbeyle karşı karşıya kalmak, 14 yıllık bir iktidar dönemimizde halkının yüzde 52 oyuyla Cumhurbaşkanı olmuş bir Cumhurbaşkanı olarak, yüzde 50 oyla iş başına gelmiş bir hükümet olarak asla beklemediğimiz bir durum."

'ANLIK DEĞİL, 40 YILLIK BİR SÜREÇ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yaklaşık 10 bin kişi an itibarıyla sanıyorum ki gözaltında, yaklaşık 60 bin kişi doğrudan veya dolaylı olarak bundan etkilenmiş durumda. Nasıl oluyor da bu kadar çok kişi bu işin içinde?" şeklindeki soruya ise bunun anlık değil, yaklaşık 40 yıllık bir süreç olduğu yanıtını verdi. 

FETÖ'nün 40 yıldır bir örgütlenme sürecinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu 40 yıllık süreç içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri, Polis Teşkilatımız, bütün devletin kurumları, yargı, bütün buraların içerisinde, yani sinir uçları nerelerse en hassas kurumlarda bunlar örgütlendiler. Bu sayı aslında ifade ettiğiniz sayıların çok çok üstünde, yani on binlerce üst düzey yöneticiye varıncaya kadar böyle bir sayı söz konusu" diye konuştu.

'ZAMAN KAYBINA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbenin arkasında Fethullah Gülen'in olması ve Gülen'in ABD'den Türkiye'ye iade edilme sürecine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

"Bu konuyla ilgili artık bütün veriler ortada, yani bunu bilmemek için kesinlikle kör, sağır olmak lazım. Ve bu verilerle birlikte çünkü bunların en önemli yanı, bunlar çok başarılı yalan söylerler, bu konuda çok çok başarılılar. Ve bizler Milli Güvenlik Strateji Belgesine de zaten bunların bir terör örgütü olduğunu girdik, neyle? Verilerle. Elimizdeki veriler nedir? Yargı kararlarıdır. Darbe olayında da örneğin Genelkurmay Başkanımızın kendi emir subayı, başlarının bu olduğunu, oraya bağlı olduklarını çok açık net itiraf ettiği gibi, Genelkurmay Başkanı kendi ifadesinde, bir tanık sıfatıyla gittiği ifadesinde, hatta burada şunu çok açık söyledi: Kendisine, 'Sizi kanaat önderimiz Fethullah Gülen'le görüştürelim' diyecek kadar Genelkurmay Başkanımıza saygısızlık yapan bir general bunu itiraf etti." 

Erdoğan, Gülen'in iade sürecine ilişkin, "Biz sizden bir teröristi istiyorsak, o teröristi bize vermelisiniz. Eğer bizden belgeler falan istemeye kalkarsanız, o zaman biz terörle mücadele edemeyiz. Bize ne diyorlar? Belge. Neyin belgesini vereceğiz. Bizim terörle mücadelede kaybedecek vaktimiz yok. Böyle 6 ay, 1 sene gibi bir zaman kaybına tahammülümüz yok" dedi.

Haber Ara