Dolar

32,3241

Euro

35,1014

Altın

2.300,58

Bist

9.079,97

Erdoğan'a 'despot' suçlaması

Almanya'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dava açması Almanya'da tartışmaları büyütüyor...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-16 00:37:37

Erdoğan'a 'despot' suçlaması

Almanya Başbakanı Merkel'in Erdoğan'a hakaret suçundan dava açılabilmesi için savcılığa yetki vermesi, Almanya'yı ikiye böldü. SPD'li bakanların dava açılmasına ret oyu verdiği, son sözü Merkel'in söylediği belirtiliyor. Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanı Sahra Wagenknecht ise Başbakan Merkel'i Erdoğan önünde secde etmekle suçlayarak, 'despot' benzetmesinde bulundu.

Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığına göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği suçlamasıyla, mizahçı Jan Böhmermann hakkında dava açılabilmesi için savcılığa yetki vermesi Alman siyaseti ve kamuoyunu ikiye böldü. 

Kararın istişaresi sırasında hükümeti oluşturan Hristiyan Birlik partileri kanadıyla Sosyal Demokratlar (SPD) arasında görüş ayrılıkları olduğu Alman medyasına yansımış, Başbakan Merkel de kararı açıklarken yaptığı konuşmada görüş ayrılıklarını doğrulamıştı. Hristiyan Birlik partileri dava açılmasına sıcak bakarken SPD'nin karşı çıktığı kamuoyuna yansımıştı.

Merkel, Ankara'nın başvurusu üzerine ‘yabancı devlet temsilcileri ve organlarına hakaret' suçunu düzenleyen Alman Ceza Kanunu'nun 103. maddesi uyarınca Jan Böhmermann'a dava açılması için savcılığa yetki vermiş, bundan bağımsız olarak Alman hükümetinin 103. maddenin 2018 yılına kadar kaldırılması gerektiği görüşünde olduğunu bildirmişti.

‘ZOR BİR KARARDI' 

Merkel'in açıklamasının ardından konuşan Sosyal Demokrat Partili Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "Zor bir karardı. Her iki seçeneğin de iyi nedenleri bulunuyordu. SPD idaresindeki bakanlıklar titiz inceleme ve istişareler sonucunda dava açılması yetkisi verilmesine karşı oy kullandı. Oy eşitliği durumunda Başbakan karar verir" diye konuştu.

‘103. MADDENİN GÜNÜMÜZ CEZA HUKUKUNDA YERİ BULUNMUYOR'

Yine SPD'li Adalet Bakanı Heiko Maas da Ceza Kanunu'nun 103. maddesini kaldırmak istediklerini yineleyerek, yabancı devlet başkanlarına hakaret konusunda özel düzenlemenin çağdaş olmadığını, artık günümüz ceza hukukunda yeri bulunmadığını söyledi.

‘HİCİV HER ŞEYİ YAPABİLİR AMA…'

Alman Hristiyan Birlik partileri Federal Meclis Grup Başkanı Volker Kauder, hükümetin kararını doğru bulduğunu belirterek, "Hiciv her şeyi yapabilir, ama her hakaret hiciv değildir. Sınırın ne olduğuna hukuk devletimizde mahkemeler karar verir. Bu nedenle Alman hükümeti doğru hareket etmiştir" açıklaması yaptı.

Sosyal Demokrat Parti Federal Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann ise hükümetin kararına karşı çıkarak, "Kararı yanlış buluyorum. Hicve ‘yabancı devlet başkanına hakaret' suçundan cezai takibat, modern demokrasiyle uyumlu değildir" paylaşımında bulundu.

CEM ÖZDEMİR'DEN DE TEPKİ GELDİ

Yeşiller partisi de hükümetin kararını eleştirdi. Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir, "Başbakan kısmen kendi kendine içine düştüğü zor bir durumdaydı" diyerek Türkiye'nin isteği üzerine Böhmermann'a özel bir dava açılması kararından memnun olmadığını kaydetti. Özdemir, "Burada özel bir muamele olması hoş bir his bırakmıyor. Türkiye Cumhurbaşkanı‘na normal hukuk yolu da zaten açık olacaktı" diye konuştu. Yeşiller de, 103. maddenin kaldırılmasına destek açıklaması yapmıştı.

Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanı Sahra Wagenknecht ise Başbakan Merkel'i Erdoğan önünde secde etmekle suçlayarak, "Tahammül edilemez bir secde selamı. Merkel Türk despotu Erdoğan önünde diz çöküyor ve Almanya'daki basın özgürlüğünü feda ediyor" ifadesini kullandı.

Sol Parti Genel Sekreteri Matthias Höhn ise "Tüm ülkelerden despotlar, elinizi çabuk tutun. 2018'den itibaren hicve yeniden izin çıkacak" paylaşımında bulundu.

 

Haber Ara