Dolar

32,3417

Euro

35,1212

Altın

2.239,88

Bist

8.885,14

Erbakan'dan hükümete 7 maddelik koronavirüs önerisi

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan, koronavirüsle mücadele kapsamında hükümete 7 maddelik öneride bulundu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-03 18:24:55

Erbakan'dan hükümete 7 maddelik koronavirüs önerisi

Yazılı değerlendirmesine Türkiye'nin koronavirüs  salgını nedeniyle son derece zor bir süreçten geçtiğini hatırlatarak başlayan Fatih Erbakan;  "Bu süreçte İnsanlar lüks tüketim ihtiyaçlarını erteleyebilirler; Yeni araba alma ihtiyacını, yeni bir kıyafet veya telefon almayı erteleyebilirler. Ama hiç kimse beslenmesini erteleyemez. Beslenmek ve hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu temel gıda maddelerini almayı erteleyemez. Bu temel gıda maddeleri de tarımsal üretim ile elde edilir.  (Buğday, nohut, mercimek, domates, biber, patates gibi.) Bu nedenle tarımsal üretim yapan üreticilerin evine kapanma, tarlaya gitmeme şansı yoktur." şeklinde konuştu.

TARIM STRATEJİK BİR KONUDUR ERTELENEMEZ

Çiftçilerimizin içinde bulunduğumuz olağanüstü durum ve ağır ekonomik şartlardan dolayı önümüzdeki süreçte ekim yapamaması halinde sıkıntıların iyice büyüyeceğinin altını çizen Erbakan uyarılarını şöyle sürdürdü: 

"Böylesi bir durum da ülkemiz ve milletimiz açısından son derece sıkıntılı sonuçlara sebep olacaktır. 'Efendim biz de üretim yerine şimdiye kadar yaptığımız gibi ithalatla sorunu çözeriz' diyemeyiz, çünkü Koronavirüs salgını nedeniyle tüm dünyada olağanüstü tedbirler var, bu nedenle de tarım ürünlerinin, temel gıda maddelerinin ithalatında aksamalar yaşanması kuvvetli bir ihtimaldir.

Örneğin Rusya, Kazakistan ve Kırgızistan dün itibariyle tarım ürünü ihracatını durdurduklarını açıkladılar! Kazakistan'ın  bizim  de yıllardır büyük oranda buğday ithal ettiğimiz bir ülke olduğunu da göz önünde bulundurmamız gerekir."

'ÇİFTÇİNİN BORÇLARI ERTELENMELİ, BU BORÇLARIN FAİZLERİ SİLİNMELİ'

'Bu zor günlerde Devletimiz tarafından yerli tarım üretimi ciddi şekilde desteklenmeli ve teşvik edilmeli, çiftçilerimize yönelik acil bir ‘özel destek paketi' açıklanmalıdır diyen Erbakan salgınının tarım sektörüne olan olumsuz etkilerini en aza indirmek için yapılması gerekenlere ilişkin somut önerilerini şöyle sıraladı: 

- Çiftçimizin Tarım Kredi kooperatifleri borçları ertelenmelidir.  Bu borçların faizleri silinmelidir.

- Hali hazırda borcu olan çiftçimizin kredi limitleri yükseltilmeli,  'faizsiz', 6 ay geri ödemesiz finans desteği sağlanmalıdır.

- Tarımsal üretimde kullanılan mazottan alınan vergi acilen sıfırlanmalıdır.

- Tarım ürünlerine en yüksek düzeyde taban fiyatları bugünden ilan edilmelidir.

- Devlet gerekirse çiftçinin üreteceği tüm ürünler için alım garantisi vermelidir.

- Şu anda gübre, ilaç, makine ekipman, sulama malzemeleri ile ilgili vadeli satışlar neredeyse tamamen bitti, tüm satışlar nakde döndü ve çiftçimiz bu ürünleri satın alamıyor. Tarımsal üretimin sekteye uğramaması için bu duruma acilen bir çözüm üretilmeli, içinde bulunduğumuz olağanüstü şartlara uygun mücbir sebep destek paketlerinin önü açılmalıdır.

- Bu kritik dönemde tarımsal üretimin devamlılığını sağlayabilmek için çiftçimizin icra ve hacizlerden kurtarılması gerekir. Çiftçimize yönelik, kamu kaynaklı her türlü haciz ve icra işlemleri net bir şekilde en az bir yıl ertelenmelidir.

MEVSİMLİK İŞÇİLER SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEK?

Tarımda çalışan mevsimlik işçiler sorununu da gündeme getiren Erbakan şöyle devam etti, "Tarımsal üretim ve hasadın yapılabilmesi için, birçok üretim bölgemize mevsimlik işçilere akın ediyor. Fakat Koronavirüs'ü nedeniyle şehirlerarası ulaşıma sınırlama getirildi.  Bu insanlarımızı örneğin Urfa'dan İzmir'e nasıl taşıyacağız? Geçmişte yapıldığı gibi traktör römorkuna veya Kamyonlara doldurup tarlaya taşıyamazsınız.  İlgili Valiliklerden izin alarak otobüslerle taşındığını var sayalım, bu sefer de sağlık kontrolleri nasıl yapılacak ?  Mevsimlik işçiler, aile boyu, kundaktaki bebeğiyle, 80 yaşındaki dedesiyle yediden yetmişe maaile çalışmaya giderler.  Bugüne kadar derme çatma çadırlarda oldukça zor şartlarda, yerine göre 10-15 kişi birlikte kalıyorlardı. Şu anda virüs nedeniyle bu şartlarda kalabilmeleri mümkün değildir. Bu insanlarımızın barınma sorununu gidermek için hangi somut adımlar atıldı?"

'TARIMIN SÜRDÜRÜLMESİ BEKA MESELESİDİR'

Önümüzdeki süreçte yerli tarım üretiminin kesintisiz ve güçlü bir şekilde devamı için gerekli adımlar atılmadığı takdirde telafisi mümkün olmayan zararlara uğranabileceğini uyarısında bulundan Fatih Erbakan, "Temel gıda maddelerinin temini hayatta kalmak için zorunludur! Doğrudan doğruya milletimizin bekasıyla ilgili olan ‘temel gıda ihtiyacının karşılanması' noktasında en önemli vazifeyi  ifa eden çiftçilerimize bu zor günlerde mutlaka sahip çıkmalıyız, mevsimlik işçiler için gerekli tedbirleri acilen almalıyız.  Bu noktada en büyük desteği ve fedakarlığı da devletimizin yapması gerekmektedir." sözleriyle değerlendirmesini noktaladı.

Haber Ara