Dolar

32,3187

Euro

35,0651

Altın

2.307,92

Bist

9.079,97

Erbakan: Bizim davamız İslam

Necmeddin Erbakan Hoca, ölümünün 6'ncı yılında da gönüllerde yaşıyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-27 09:07:28

Erbakan: Bizim davamız İslam

TIMETURK|HABER MERKEZİ
MERVE KURBAN ARSLAN

‘Milli Görüş' mefkuresi ile hafızalara kazınan Necmeddin Erbakan Hoca, 6 yıl önce bugün ahirete irtihal etti.

Hayatı ‘iman ve cihat' olarak tanımlayan ve “Ne yaptıysam Allah rızası için yaptım” diyen Erbakan Hoca, ömrü boyunca insanlığın mutluluğu için çalışmayı gaye edindi.

Merhum Milli Görüş lideri Necmeddin Erbakan Hoca fikri perspektifini şöyle özetliyordu: “Bizim davamız İslam'dır. Gayemiz Allah'ın rızasını kazanmaktır. Hedefimiz hak nizamı hakim kılmaktır. Arzumuz tüm insanlığın saadetidir. Yolumuz cihattır. İslam ise Allah yapısıdır. Dolayısıyla mükemmeldir, eksiklik ve fazlalık kabul etmez. Bu dava için çalışmak herkese nasip olmaz. İster gecenizi gündüzünüze katıp çalışın, ister yan gelip yatın. Bu hak davanın başarısını ne bir gün öne alabilirsiniz, ne de bir gün geciktirebilirsiniz. Bütün mesele bu şerefli davada nasıl bir imtihan vereceğinizdir.”

MİLLİ GÖRÜŞ NEDİR?

Erbakan Hoca Milli Görüş davasını “ Bu milletin inancı, tarihi, kimliği, ruh kökü.” olarak tanımlıyordu ve şöyle söylüyordu: “Milli selameti bilmek için, bugünkü olayları bilmek için mutlaka tarihimizi yakinen tanımak mecburiyetindeyiz. İşte bu sebepten dolayıdır ki, milli selametin temsil ettiği büyük manadan dolayıdır ki, söyleyeceklerime dikkat ediniz. Herhangi bir kimse Malazgirt'te inanışının şahlanışını yaşamadan, Kosova'da Niğbolu'da bir kılıç olup parlamadan, Ulubatlı Hasan olup İstanbul'u fethetmeden, Sultan Fatih olup atını denize sürmeden, Kanuni olup şanlı ordularıyla Avrupa'nın içine yürümeden, Seyyid Çavuş olup 250 kiloluk mermiyi ya Allah deyip namluya sürmeden, bir insan Sakarya'nın siperlerine girmeden ve Kıbrıs'ta düşman tahkimatının arasından geçmeden milli selametin ne olduğunu anlayamaz.”

ERBAKAN KİMDİR?

Merhum Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan, 29 Ekim 1926 tarihinde Sinop'ta doğdu.

Babası Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Sabri Erbakan. Annesi ise Kamer Hanım idi.

Babasının mesleğinden dolayı birçok şehir gezmişti. İlkokula Kayseri Cumhuriyet Okulu'nda başladı. Babası Trabzon'a tayin olunca burada tamamladı. 1937 yılında İstanbul Erkek Lisesi'nde başladığı eğitimini 1943 yılında bitirdi.

Üniversiteye sınavsız girme hakkı varken, sınava girmeyi tercih etti. Sınav sonucunda İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği Bölümü'ne ikinci sınıftan başlatıldı. 1948 yılında mezun olur olmaz aynı fakültede asistan oldu.

1951 yılında üniversite tarafından Almanya'daki Aachen Teknik Üniversitesi'ne araştırma yapmak için gönderildi. Burada Alman üniversitelerinde geçerli olan doktor ünvanını aldı.

Almanya'dayken Türkiye'de ağır sanayi hamlesi başlatılması yönündeki fikri iyice güçlendi. Yerli motor sanayisi kurmanın ne kadar gerekli olduğunu düşündü.

Türkiye'nin ilk milli sanayi örneği olan Gümüş Motor Fabrikasını 200 ortakla birlikte kurdu.
Bu süreçte birçok zorlukla karşılaştı ama yılmadı. Mart 1960'da ilk seri üretim başladı.

SİYASİ HAYATI

Vatanına ve tüm insanlığa hizmet edebilmek için siyasete adım attı.

1969 yılında Konya'dan bağımsız milletvekili olarak seçilerek siyasete girdi. 17 Ocak 1970'te Milli Nizam Partisini (MNP) kurdu. MNP 1971 darbesi döneminde Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılınca Erbakan 1972 yılında aynı kadroyla Milli Selamet Partisini (MSP) kurdu ve 1973 seçimlerinden oy alarak 48 milletvekili ve 3 senatörle Meclise girdi.

1973 seçimlerinden sonra Bülent Ecevit'in liderliğindeki CHP ile MSP hükümet ortağı oldu ve Erbakan bu hükümette Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı olarak görev yaptı.

Kıbrıs Harekâtı'nın yapılmasını savunan Erbakan ile Bülent Ecevit arasında görüş ayrılığı yaşandı ve 17 Kasım 1974'te CHP-MSP koalisyon hükümeti dağıldı. CHP-MSP koalisyonunun bozulmasından sonra kurulan dörtlü koalisyonda yine Başbakan yardımcılığı ve Ekonomik Kurul Başkanlığı görevlerinde bulunan Erbakan, aynı görevini 5 Haziran 1977 seçimlerinden sonra kurulan üçlü koalisyonda da devam ettirdi.

12 Eylül'de askerlerin yönetime el koyması ile bir süre İzmir Uzunada'da gözaltında tutuldu. 1982 anayasası gereğince kendisine on yıl siyaset yapma yasağı getirildi.

6 Eylül 1987'de yapılan halk oylaması neticesinde yeniden siyasete döndü ve 1983 yılında kurulmuş olan Refah Partisinin 11 Ekim 1987'de yapılan kongresinde oy birliği ile partinin genel başkanlığına getirildi.

BAŞBAKAN OLDU

20 Ekim 1991 seçimlerinde tekrar Konya'dan milletvekili seçildi. Erbakan siyasi hayatındaki en büyük seçim başarısını Refah Partisi başkanı olarak girdiği 1995 seçimlerinde gösterdi. Bu seçimlerde % 21.37 oy alan Refah Partisi 158 milletvekili ile birinci parti oldu. Bu seçimlerden sonra DYP ile kurduğu Refahyol hükümetinde 28 Haziran 1996'da Başbakan olarak göreve başladı.

1996-1997 yılları arasındaki Başbakanlık dönemi, 28 Şubat dönemi ve post-modern müdahale olarak nitelenen süreç ile son buldu.

1998 yılında Refah Partisi'nin kapanmasıyla birlikte beş yıl siyasi yasaklı olan Erbakan, 2003 yılında bu yasağının bitmesiyle Recai Kutan başkanlığında kurulan Saadet Partisinin Genel Başkanlığına seçildi. 2004' ten sonra bir süreliğine ara verdiği bu görevine 17 Ekim 2010 tarihinde geri döndü.

VEFATI

Yaşının ilerlemesi ile birlikte sağlık durumu giderek kötüleşen Erbakan, tedavi gördüğü hastanede kalp yetmezliği nedeniyle 27 Şubat 2011 günü vefat etti.

2 Mart'ta devlet töreni istemediği için sade bir törenle toprağa verilen Erbakan Hoca için Fatih Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Törene milyonlarca kişi katıldı.

Erbakan 3 çocuk babası idi.

 

Haber Ara