Dolar

32,3157

Euro

35,1159

Altın

2.292,25

Bist

9.058,68

EPDK'dan kar marjı uyarısı

EPDK'dan kar marjı uyarısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-14 15:39:17

EPDK'dan kar marjı uyarısı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) bazı akaryakıt dağıtım şirketlerinin kar marjlarına uymadığının tespit edildiği, bu durumun devam etmesi halinde Kurumun tüketicinin mağdur edilmesini engellemek için kanuni hakkını kullanacağı duyuruldu.

Duyuruda, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ın açıklamalarına da yer verildi. Yılmaz, bazı yabancı menşeli dağıtım şirketlerinin benzin ve motorin fiyatlarının tespitinde kar marjında artışa gittiğini, Kanun ve Kurul kararı ile belirlenen çerçeveye uygun olmayan şekilde fiyat belirlemeye başladıklarının tespit edildiğini bildirdi.

Yılmaz, Petrol Piyasası Kanunu'na göre benzin ve motorin fiyatlarının en yakın serbest piyasalardaki fiyat oluşumuyla uyumlu olması gerektiğini anımsattı.

- Gerekli adımlar atılmazsa EPDK işlem yapacak

Fiyatların, ilgili kanundaki kriterlere uygun oluşmadığı durumlarda EPDK'ya tavan fiyat belirleme yetkisi verildiğini hatırlatan Yılmaz, "EPDK'nın bu yetkiyi nasıl kullanacağı 'Akaryakıt Fiyatlarının Takibine İlişkin Kurul Kararı' ile ortaya konulmuş olup, akaryakıt şirketlerinden bu karardaki yapıya uygun hareket etmesini bekliyoruz. Biz sektörün şeffaf, liberal ve rekabetçi yapısının korunması için üzerimize düşeni yapmaya daima hazırız. Ancak tüketicinin mağdur edilmesine de asla seyirci kalmayız" değerlendirmesinde bulundu.

Daha fazla kar elde etmek için Kanun ve Kurul kararı ile belirlenen çerçeveye uygun olmayan fiyatlandırmalara kayıtsız kalmayacaklarının altını çizen Yılmaz, bu konuda yazılı uyarıların yapıldığını anımsattı. Özellikle yabancı menşeli bu şirketlere kar marjlarını gözden geçirerek mevzuatta belirtilen kriterlere uygun hale getirmesi yönünde ihtarda bulunduklarını aktaran Yılmaz, gerekli adımların atılmaması durumunda kanunun kendilerine verdiği yetki çerçevesinde işlem yapacaklarını açıkladı.

Haber Ara