Dolar

32,3640

Euro

35,0107

Altın

2.325,50

Bist

9.094,41

Ensar eş-Şeriat nedir?

Ensar eş-Şeriat Türkçe şeriat yardımcıları anlamına gelen ve çeşitli ülkelerde teşkilatlanmış silahlı gruptur.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-25 02:18:34

Ensar eş-Şeriat nedir?

Ensar eş-Şeriat Derne,  Libya, Mali, Mısır, Moritanya, Suriye Tunus ve Yemen'de kolları bulunan bir örgüttür. 

SURİYE İÇ SAVAŞI'NDA ÖRGÜTLENMEYE BAŞLADILAR

Suriye'de faaliyet gösteren Ensar eş-Şeriat muhalif güçler tarafından Halep'in fethi operasyonu öncesi kurulmuş muhalif bir operasyon odası rolündedir. El-Nusra Cephesi, Ensar el-Din Cephesi, İslam Mücahid Hareketi, Hilafet Yardımcıları Tugayı, Ahrar el Şam, Tevhid ve Cihat Taburu, Tebhid Tugayı, Ebu Amara Taburları, Fecr el-Hilafet Taburları, Saraya el-Meid, Sahabe Taburu, Cundullah (Suriye), Sultan Murad Tugayı Suriye'deki Ensar eş-Şeriat'a bağlı gruplardır. 

EL KAİDE DESTEKLİ SİLAHLAR

Mali'de örgütlenen Ensar eş-Şeriat ülkenin kuzeyinde özellikle Azavad bölgesinde aktif olarak var olmuştur.  2012 Tuareg İsyanı'nda da yer alan örgütün silahlarının büyük bir bölümü El-Kaide destekli olup,mensupları Yemen, Libya, Cezayir ve Mısır gibi Kuzey Afrika ülkelerinden gelmektedir. 

"DÜNYANIN GÖZÜ LİBYA'NIN ÜZERİNDE"

Libya!da yapılanan Ensarüş Şeria CIA destekli Halife Hafter güçlerine yönelik mücadele ediyor. Örgüt komisyonu hareketin amacı ve gerekçesi hakkında yaynıladıkları bir bildiride bilgi vermiştir.

Örgüt söz konusu bildiride "Libya'daki siyasi çatışmalar uluslararası harici çatışmalarla doğrudan ilişkilidir. Libya vakıasının bundan uzak bir şekilde tahlil edilmesi hata olacaktır. Konum ve kaynakları bakımından Libya dünya için çok önemli bir devlettir ve bunun için dünyanın gözü oranın üzerindedir. Libya bu devletlerin uzak emelleri ve a'Rçakça çıkarlarını umdukları yerdir. Kaddafi'yi düşüren Libya devriminden sonra bu çatışmalar daha da kuvvetlenmiştir."

TUNUS'TA MEDYANIN GÜCÜNÜ KULLANDILAR

Tunus'taki Ensar eş-Şeriat ise  Ebu Ayadh aka ben Hassine tarafından Nisan 2011 yılında kuruldu. Tunus'a şeriat getirmek isteyenn örgüt kısa zamanda ülkede  sosyal medyayı kullanarak popüler olmaya başladı. Ayrıca al-Qairawan adlı kendi medya kuruluşlarını da hayata geçiren örgüt Kairouan'da ulusal bir konferans gerçekleştirdi. Bu konferansta  Ebu Ayadh aka ben Hassine Tunus'ta eğitim, medya, turizm ve ticari sektörlerin İslami bir forma döndürlmesi gerektiği çağrısı yaptı. 

Tunus İçişleri bakanlığı, grubun Tunus'taki 2013 siyasi suikast dalgasının akıl hocası olmakla suçladı. Grubun üyelerine atfedilen şiddetli olaylar arasında, Ekim 2011'de Persepolis filmini gösteren bir televizyon istasyonuna, Haziran 2012'de  sanat sergi salonuna, Eylül 2012'de Tunus'daki ABD elçiliğine, 2015'te Sousse'de bir 38 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırıları  olarak gösteriliyor. Bunun yanında Şubat 2013'te politikacılar Chokri Belaid'in ve Mohamed Brahmi'nin öldürülmesinden de  Ensar eş-Şeriat sorumlu tutuluyor. 

 

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara