Dolar

32,5398

Euro

34,8767

Altın

2.428,75

Bist

9.722,09

ENKS, Cenevre 5 görüşmelerine katılımayacak

Suriye Ulusal Kürt Konseyi, Cenevre'deki Suriye konulu 5'inci tur görüşmelerine muhalefet heyeti içindeki katılımını askıya aldığını duyurdu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-31 14:14:48

ENKS, Cenevre 5 görüşmelerine katılımayacak

İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Suriye konulu 5'inci tur görüşmelere muhalefet heyeti içinde katılan Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS), katılımlarını askıya aldıklarını açıkladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"ENKS, görüşmelere siyasi çözüm için katıldı. Yüksek Müzakere Heyeti'nin (YMH) bütüncül bir duruş içinde olması için çalıştı. Tüm Suriyelilerin isteklerini yansıtmaya çalıştı. İçindeki ENKS temsilcileri, Kürtler ve diğer etnik grupların haklarının BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın görüşmelerin gündemine alması için bir memorandum göndermek istediler. Ancak memorandumu sunma isteğimiz, YMH tarafından kabul edilmedi."

Açıklamada bu konuda daha fazla diyaloğa girilmesi gerektiği belirtilerek, "Bu nedenle heyet içindeki katılımımızı askıya alıyoruz" ifadesi kullandı.

HARİRİ: KARARI RİYAD'DA ELE ALACAĞIZ

Muhalefet heyeti başkanı Nasr Hariri, karara saygı duyduklarını, konuyu Riyad'da yapılacak gelecek YMH toplantısında ele alacaklarını söyledi:

"Mistura'nın bize sunduğu müzakere belgesine cevap olarak, Kürt kardeşlerimiz bir belge sunmak istedi. Bunun için dün toplandılar. YMH, bu konuyu görüşmeler bittikten sonra Riyad'da yapılacak gelecek toplantıda ele almayı uygun buldu."

Hariri, kararı saygıyla karşıladıklarını ve Kürtlerin Suriye'nin asli unsuru olduğunu vurgulayarak, "Tüm Suriyelilerin hakkını savunmak istiyoruz ve Kürt kardeşlerimizle inşallah bir ittifaka varırız" diye konuştu.

BM Temsilcisi De Mistura, görüşmelerin 5'inci gününde muhalefet heyetine müzakerelerde ele alınacak başlıkları içeren gayri resmi bir belge sunmuştu.

Belgede, De Mistura'nın daha önce müzakere gündeminin başlıkları olarak belirlediği 4 konuya ilişkin detaylar vardı. Bunlar, geçiş yönetimi, anayasa hazırlanması, seçimlerin düzenlenmesi ve terörle mücadele konuları.

23 Mart'ta başlayan Cenevre 5 görüşmelerinin 1 Nisan'da sona ermesi bekleniyor.

Haber Ara