Dolar

32,3289

Euro

35,0645

Altın

2.300,82

Bist

9.042,15

Engellilerin ürünleri semt pazarlarına inecek

Engellilerin ürünleri semt pazarlarına inecek

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-20 11:21:50

Engellilerin ürünleri semt pazarlarına inecek
HANDE İLBEYİ CANCA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının istihdama katılamayan engellilere yönelik başlattığı projeyle zihinsel engelli bireylerin seralarda ürettiği bitkiler ve sebzeler, semt pazarlarında satılabilecek.

TÜİK verilerine göre Türkiye'deki zihinsel engelli bireylerin sadece yüzde 5,8'i ücret karşılığı çalışıyor. Çalışmayan yüzde 94'lük kesimin önemli bir çoğunluğunun ise çalışma hayatına katılım konusunda umutlarının bulunmadığı ve bu kesimin de sadece yüzde 2,62'sinin aktif bir şekilde iş aradığı tespit edildi.

Bu kapsamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ankara Kalkınma Ajansı ile "Engelim Üretmeye Engel Değil Projesi" adıyla yeni bir çalışma başlattı.

Projeyle zihinsel engellilerin üretime katılması, sosyal hayata daha kolay entegre olması amaçlanıyor.

Engelli bireylerin vasıflı iş gücü üretebilir hale gelmeleri sağlanarak ruhsal gelişimlerine destek verecek olan proje, engelli bireylerin mesleki eğitim imkanlarına ulaşabilmesi açısından da önem taşıyor.

- Proje için sera alanları oluşturuldu

Proje kapsamında, engellilerin tarımsal ürün yetiştiriciliği konusunda mesleki eğitim almaları sağlanacak ve eğitim süresince öğrendikleri bilgileri, oluşturulan tarım alanlarında pratik olarak tatbik etme imkanı yaratılacak.

Proje, 798 engelli bireyin tam zamanlı bakım hizmeti aldığı Ankara'daki Saray Engelsiz Yaşam ve Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde uygulanacak.

Merkezde oluşturulan sera alanlarında, tarımsal rehabilitasyonla zihinsel engelli bireylere bahçecilik, sebze yetiştiriciliği eğitimleri verilecek, eğitim sonunda da kursiyerler sertifika sahibi olacak.

Bu eğitimler sayesinde engelli bireylerin bağımsız şekilde ürün üretmeleri ve ürünlerin semt pazarında pazarlanması da sağlanacak. Ürünlerin pazarlama ve satışından elde edilen gelir, kuruluş ve engelli bireylerin ihtiyaçları için kullanılabilecek.

- "İstihdama katılamayan engelliler için tasarlandı"

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirme yapan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, hedeflerinin her iş yerinde, her iş kolunda engelli vatandaşların çalıştığını görebilmek olduğunu söyledi.

Zihinsel ve ruhsal engelli bireyler için de yeni istihdam yöntemleri geliştirilmesine ve engelli bireylere farklı alternatifler sunulmasına önem verdiklerini vurgulayan Çiftçi, projenin istihdama katılamayacağı öngörülen engelli bireylerin üretime katılması için tasarlandığını kaydetti.

Engellilerin artık "üreten birey" olarak toplumda hak ettikleri yeri aldığını ifade eden Çiftçi, "Bakanlık olarak bu kapsamda hedef gruplara yönelik proje çalışmaları ve alternatif yöntemler ile daha fazla ve farklı nitelikte engelli bireye ulaşılmasını hedefliyoruz" dedi.

Haber Ara