Dolar

32,5990

Euro

34,8077

Altın

2.502,96

Bist

9.435,31

Enflasyon rakamlarının yankıları

Enflasyon rakamlarının yankıları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-03 19:45:35

Enflasyon rakamlarının yankıları
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya Toptancı Hali'nde domatesin 5 yıl öncesinden daha düşük fiyata satıldığını bildirdi.

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan kasım ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Kasımda tüketici fiyatlarındaki yüzde 0,67'lik artışın önemli bölümünün giyim ve gıda grubu fiyatlarından kaynaklandığını belirten Çetin, üretici fiyatlarındaki düşüşün sebebinin ise elektrik, doğalgaz, metal ve akaryakıt fiyatlarındaki gerileme olduğunu ifade etti.

Çetin, "TÜFE'de mevsimlik fiyat artışlarının rol oynadığı, yurt içi ÜFE'nin ise döviz kurundaki yatay seyrin küresel durgunluk nedeniyle emtia fiyatlarındaki gerilemenin iç piyasaya yansımasına izin vermesi sonucu düştüğü görülmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Tüketici fiyatlarında en yüksek artışın domateste kaydedildiğine vurgu yapan Çetin, açıklamasına şöyle devam etti:

"TÜİK enflasyon sepetinde domates fiyatı ekimde 1,7 liradan kasımda 2,5 liraya çıkmıştır. Aylık fiyat artışının domates ve salatalıkta yüksek olması her zaman dikkat çektiğimiz durumun gözden kaçırılmasına neden olmamalıdır. Bugünlerde Antalya Toptancı Hali'nde domatesin kilogramı 1,3-1,6 lira arasında, salatalık 2-2,3 lira arasında satılmaktadır. Domatesin hal fiyatı, aynı dönemde 2010 yılında 2 lira, 2011'de 1,3 lira, 2013 ve 2014'te 1,5 liradır. Salatalığın hal fiyatı yine aynı dönemde 2011 yılında ve 2014'te 1,7 liradır. Antalya Toptancı Hali'nde domates 5 yıl öncesinden daha düşük fiyatla satılmaktadır. Yani yıllar itibarıyla baktığımızda Antalya tarımında enflasyon yok diyebiliriz."

Antalya tarımında üreticinin reel gelirinin azaldığını öne süren Çetin, bu sorunun Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle daha büyük boyuta ulaştığını söyledi.

Çetin, "Ekonomi yönetimi, özellikle Antalya'da üreticinin yaşadığı ve Rusya krizi nedeniyle ağırlaşan bu soruna acilen el atmalıdır" dedi.

Haber Ara