Dolar

32,3154

Euro

35,1147

Altın

2.292,51

Bist

9.065,48

Enflasyon kaportayı da çizdi

Otomotiv sektöründe salgınla birlikte maliyetler artarken araç servisleri de bundan etkilendi. Boya ve yedek parçadaki fiyat artışı esnafı köşeye sıkıştırdı

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-02 20:08:44

Enflasyon kaportayı da çizdi

Salgın sebebiyle dönemsel olarak nakit akışında radikal düşüşler yaşandığı ve servis girişlerinin zaman zaman durma noktasına geldiği ifade edilirken, en büyük kaybın istihdam konusunda yaşandığına dikkat çekilen TOSEF Tüm Oto Servisleri Federasyonu raporunda geçen yıla yönelik deerlendirmeler yer aldı.

Boya ve yedek parça zamlandı

Bu değerlendirmeye göre araç servislerinin en önemli sarf malzemelerinden birisi olan karoser boyasının sene içerisinde 3 kez zamlanması ve yedek parça fiyatlarında yüzde 35 artış yaşanması, buna karşın işçilik bedellerinin aynı kalması sektörün yüzde 30 daralmasına neden oldu.

2021 zorlu geçecek

TOSEF Başkanı Ünal Ünaldı "Kriz yönetimi için yedek akçe ayırmayan küçük ve orta ölçekli servisler, pandemiye hazırlıksız yakalandı. Haziran ayı itibariyle sektörün toparlanma sürecine gireceğini öngörüyoruz. Fakat ortalama 2 yıllık planlı ve verimli bir çalışma programı yapmayan özel servisler için 2021 yılı da zorlu geçecek." değerlendirmesini yaptı.

Seyahat kısıtlaması tetikledi

Salgın 2020 yılında otomotiv sektörünü ve satış sonrası hizmetleri de olumsuz yönde etkiledi. Şehirler arası seyahat kısıtlaması ve sokağa çıkma yasakları sebebiyle sektör durma noktasına geldi. Haziran ayı itibarıyla ikinci el araç piyasasının da hareketlenmesiyle oto servisleri rahat bir nefes alarak bir önceki yıla oranla aynı dönemde iş hacimlerini büyüttü. Fakat ikinci dalgayla birlikte servis girişlerinde radikal düşüş yaşandı.

Poliçe zorunluluk artık

Araç sahipleri için artık kasko poliçesi yaptırmak bir lüks değil, zaruri bir ihtiyaç haline geldi. Türkiye'de kaskolu araç oranı ortalama yüzde 25 ile sınırlı kaldı.
Verimlilik ve iş gücü düştü, tedarik zincirinde problemler yaşandı.Özellikle özel servislerde testleri pozitif çıkan tüm personellerin 14 gün karantinada kalmasının zaten düşük olan sirkülasyonu durma noktasına getirdi.
Aylık çalışma takviminin ortalama 14 güne inmesiyle iş gücünde verimlilik azaldı. Tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar, yedek parça ve sarf malzemelerinin geç ulaşmasına, sonucunda araçların sahiplerine geç teslim edilmesine neden oldu.

Kayıtdışı tamirhaneler düzenlenmeli

Salgının sektöre olumsuz etkileri mart ayının ortasında yavaşlamaya başlayacağı, haziran ayı itibarıyla oto servislerinin toparlanma sürecine gireceği öngörülüyor. Ortalama 2 yıllık planlı ve verimli bir çalışma programı yapmayan özel servisler için 2021 yılı da genel anlamda zorlu geçecek. İvedi çözüme kavuşturulması gereken öncelikli konu, özel oto servislerinin bir standarda kavuşturulması ve ortaya çıkacak standartlara göre segmentlere ayrılması. Kayıt dışı çalışan tamirhaneler ile ilgili gerekli çalışmaların yapılması ve bu işletmelerin kayıt altına alınması sektör için önemli adım olacak.

Haber Ara