Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Albayrak (2) :

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Albayrak (2) :

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-27 16:21:19

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Albayrak (2) :
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'de yeni anayasa tartışmalarının uzun bir süredir devam ettiğini belirterek, "Başkanlık sisteminin yasal olarak Türkiye'nin daha güçlü ve istikrarlı bir siyasi sisteme kavuşması noktasındaki gerekliliğini ifade ediyoruz ama bunun çözümüne yönelik hiçbir muhatap yok, karşınızda çözümsüz bir siyaset olunca bir şey diyemiyorsunuz" dedi.

NTV canlı yayınında soruları cevaplayan Albayrak, yeni anayasa tartışmalarının hatırlatılması üzerine bu konunun 2011'den bu yana gündemde yer ettiğini ve siyaseten ikircikli bir resim ortaya çıktığını dile getirdi.

İktidar partisi olarak üzerlerine düşen görevi yaptıklarını, yeni anayasa oluşturulması için Meclis'e bir paket indirmek zorunda olduklarını ifade eden Albayrak, şöyle devam etti:

"Bu konu tartışıla tartışıla bu noktaya geldi. Buradan çıkacak resmi, halkımıza anlatmak zorundayız. Bize verilen yetkiyi biz kullanmak durumundayız, halkımız çok net bir mesaj verdi. 6 aylık fetret döneminde yeni Türkiye eski Türkiye anlaşıldı. Ama bakıyoruz ki her zamanki gibi mesajı en iyi algılayan parti AK Parti. Bunları anlamakta düşünsel olarak çok fakir bir muhalefetle karşı karşıyayız. Başkanlık sisteminin yasal olarak Türkiye'nin daha güçlü ve istikrarlı bir siyasi sisteme kavuşması noktasındaki gerekliliğini ifade ediyoruz ama bunun çözümüne yönelik hiçbir muhatap yok, karşınızda çözümsüz bir siyaset olunca bir şey diyemiyorsunuz. Biz bu fikre baştan beri inanıyoruz, dünyada bunu uygulayan birçok ülke var."

- "Çukur stratejisi"

Albayrak, Güneydoğu Anadolu'daki operasyonlara ilişkin soru üzerine, AK Parti hükümetlerinin bölgedeki sorunlara çözüm oluşturduğunu söyledi. "Ben bölgedeki duruma çukur stratejisi, siyaseti demek istiyorum" diyen Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Malum bir dil geliştirerek farklı bir dille toplumsal huzuru manipüle eden parti ile yeni bir sürece girdik. Temmuz ortasından sonra başlayan süreçte yine devlet olarak kayıtsız kalmadık. Bu terör örgütünün sözde en büyük derdi Kürt vatandaşlarımız. Terör örgütünün Kürt vatandaşlarımız diye bir derdi yok ama Kürt vatandaşların terör diye bir derdi var. İnsanlar illallah ediyor, bütün örgütün üyelerine karşı ciddi bir tavır koyuyor. Bugün mücadeleyle kararlılığımız anketlerde araştırmalarda görünüyor. Türkiye eski Türkiye değil, önceden uygulanan askeri siyasi politik manevralarla değil hassas bir politika yürütülüyor. Spekülasyonlara, sosyal medyadaki haberlere itibar etmemek lazım. Bu operasyonlar sonuna kadar devam edecek. Şu ana kadar başarılı bir operasyon yürütülüyor, çok hassas bir şekilde oradaki sivillerle de koordineli. Burada temizlik tamamen bitene kadar devam edecek, zaman açısından net bir şey söyleyemeyiz, ama Sayın Başbakan'ımız ve İçişleri Bakanı'mızın da söylediği gibi bahar sürecine kadar önemli bir noktaya gelinmiş olacak."

Bakan Albayrak, bu sürecin kolay olmayacağını bildiklerini, önemli bir mesafe kat ettiklerini ve sabırlık olmak gerektiğini de vurguladı.

- "Trump neye hizmet ediyorsa Kılıçdaroğlu da aynısına hizmet ediyor"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözleri hakkında düşüncesi sorulan Albayrak, Kılıçdaroğlu'nu Amerika'nın Cumhuriyetçi başkan adaylarından Donald Trump'a benzettiğini söyledi.

"Trump Amerika'da bugün ne yapıyorsa Kılıçdaroğlu da Türkiye'de aynısını yapıyor" diyen Albayrak, şunları kaydetti:

"Trump neye hizmet ediyorsa Kılıçdaroğlu da aynısına hizmet ediyor. Ana muhalefet partisi Türkiye'nin en eski ve önemli partisi. Ancak ibretle izliyorum son 5-6 yıldır çizgisinden çıkıp, başka bir yere doğru kayıyor. Farklı bir ajandaya hizmet eder bir siyaset izliyor, farklı tohumlar mı ekiyor, farklı bir yapılanmaya, yurt içi ve yurt dışı bir ajandaya mı hizmet ediyor, beni düşündürüyor. Trump bugün ayrımcılık suçunu işliyor, bence seçilme kaygısı olmadan bazı tohumları mı ekiyor diye soru işareti uyandırıyor. Ana muhalefet de mi aynısını yapıyor? Hiçbir farkı yok, toplumu ülkeyi değerleri birleştirecek konularda, edep ahlak çizgisinin dışına çıkarak, ayrışan bir siyaset güdüyor. CHP'nin nereye doğru gittiği ve kurucu felsefesinden ve ana ilkelerden uzaklaştığından ve farklı yapılanmalardan bahsediyorlar. Bence CHP özelinde endişe edilmesi gereken bir konu var, Türkiye üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor."

(Bitti)

Haber Ara