Dolar

32,3202

Euro

35,1203

Altın

2.302,42

Bist

9.055,22

Endonezya'da 'zehirli sis' alarmı

Endonezya'da birçok tarlanın verimsiz olduğu gerekçesiyle yakılması büyük bir hava kirliliğine sebep oldu. Oluşan sisin zehirli olduğu belirtilirken birçok Endonezyalı hastaneye kaldırıldı. Hükümet ve belediyeler önlem almaya devam ediyor. Fakat son çare olarak her dinden insana kendi dinlerine göre 'yağmur duasına çıkma' talimatı verildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-24 14:47:51

Endonezya'da 'zehirli sis' alarmı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Ekim ayından bu yana Endonezya'nın bazı bölgelerinde bazı araziler verimli olmadığı gerekçesiyle yakılıyor. Bu durum, kurum ve katran içeren parçacıklar, siyanür ve karbon monoksit gibi kimyasalların havaya karışmasına sebep oluyor.

Al Jazeera'den Aisyah Llewellyn'in haberine göre yangınlar arttıkça zehirli sis oluşmaya başladı.

Sumatra ve Kalimantan adaları, bu zehirli sisten en çok etkilenen noktalar.

SİS YAYILIYOR

Artan yangınlar sonrası zehirli sis, Malezya ve Singapur'a doğru yayılıyor.

SOUTH-EAST-ASIA-HAZE-FIREFIGHTERS

"ÇOCUKLARIMI EVDE KAPALI TUTUYORUM"

Jambi'de Rafael isimli çocuğun annesi Yuli, oğlunun sisten etkilenmesinin ardından onu bir kliniğe götürdü. Al Jazeera'ya açıklama yapan kadın, "Bütün kapı ve pencereleri kapatıyorum ve iki çocuğumu evin içinde kilitli tutuyorum. Dışarı çıkmalarına izin verecek kadar cesur değilim. Çok endişeliyim ve umarım bu durum yakında biter. Çocuklar için çok üzülüyorum" dedi.

Şehrin belediye başkanı Syarif Fasha, Cuma günü okulları kapattı ve önümüzdeki haftaya kadar durumun gözden geçirilmesi talimatını verdi. Fasha, Al Jazeere'ye yaptığı açıklamada "Her 30 dakikada bir hava kalitesini izliyoruz ve sağlıksız seviyelere ulaşır ulaşmaz harekete geçiyorum" dedi.

SON 48 SAATİN HAVA RAPORU: TEHLİKELİ

Son 48 saatteki ölçümlere göre hava kalitesi endeksi 656 ile zirve yaptı. Raporlarda durumun "tehlikeli olduğu belirtildi.

MASKE DAĞITILIYOR, ACİL DURUM ODALARI OLUŞTURULUYOR

Öte yandan Jambi belediye başkanı Syarif Fasha, 100 bin maskenin dağıtılması emrini verdi. Jambi'deki tüm sağlık kliniklerinde zehirli sisin yol açtığı solunum hastalıkları için "kurtarma odaları" hazırlandığını söyledi. Odalar klimalar, ve oksijenle donatılmış duurmda.

864c5d8393eb409a98416614ae32a1a9_18

"KURTARMA ODALARI" ÜCRETSİZ HİZMET VERİYOR

Kliniklerden birinde sorumlu olan Dr. Tety, "Hastalar solunum şikayeti ile gelirlerse, onları doğrudan acil servise götürüyoruz ve onlara bir nebülizör ve oksijen veriyoruz. Sonra, solunumları geri dönene kadar daha fazla oksijen için 'kurtarma odasına' giriyorlar" dedi. Dr. Tety, tedavinin belediye başkanının emriyle ücretsiz uygulandığını söyledi.

Ateş ve öksürük şikayetiyle gelen hastalardan biri olan Merve'nin annesi Nurhasana, Al Jazeera'ya endişeli olduğunu söyledi. Çocuklarının günlerini dışarıda geçirdiğini belirten Nurhasana, "Fakat son birkaç gündür onları evde tecrit altında tutuyorum" dedi.

6ac670356df9436098da33b76a59bda1_18
Ateş, öksürük ve burun akıntısıyla hastaneye gelen Merve.

YANGIN BÖLGELERİNE YAKIN OTURANLAR: TERK EDİLDİK

Ancak şehirdeki önlemler övülürken, yangın bölgelerine daha yakın yaşayan insanlar, yerel yetkililer tarafından terk edildiklerini söylüyorlar.

SİS, YEREL HALK ÜZERİNDE PSİKOLOJİK ve FİZİKİ ETKİLERE SEBEP OLDU

Jambi şehrinden yalaşık bir saat uzaklıktaki Catur Rahayu köyünde yaşayan Siti Sunarsi, beş yaşındaki kızı Nabilla'nın, bir buçuk aydır okula da gitmediğini belirterek, hem sağlığı hem eğitimi için endişelendiğini söyledi. Sunarsi, "Öğrendiği her şeyi çoktan unuttu ve duman her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Bu ne zaman bitecek?" dedi.

Havadaki kalın turuncu ışığa işaret eden Sunarsi, sisten kaynaklı kirliliğin yerel halk üzerinde büyük bir psikolojik ve fiziksel etki yarattığını ekledi. Sunarsi, şöyle devam etti:

“Her şey baş aşağı. Artık gündüz gibi hissetmiyoruz. Her daim gün batımındaymışız gibi. Genellikle sağlıklı olan insanlar hasta. Her zaman ışıkları yakmamız gerekiyor ve insanlarda genel bir zayıflık ve ateş hali görünüyor."

5edca484652f4cd0bda556364dc1d671_18

GİDECEK BİR YER YOK

Sunarsi, bölgeyi terk etmeyi ve çocuklarını hava kalitesinin daha iyi olduğu bir yere taşımayı düşünüp düşünmediği sorusuna, sisin tüm Jambi'yi esir aldığını ve seçenek olmadığını söyledi.

ENDONEZYA CUMHURBAŞKANI: YANGINLARI SÖNDÜRMEK İÇİN 6 BİN ASKER GÖREVLENDİRDİK.

Geçtiğimiz hafta, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko "Jokowi" Widodo, Sumatra'daki bir başka sis noktası olan Riau Eyaletini ziyaret etti ve Endonezya hükümetinin, yangınları söndürmek için ülke genelinde yaklaşık 6 bin asker yerleştirdiğini söyledi.

Jambi şehri belediye başkanı yangınlara su bombaları atarak etkisiz hale getirmeye çalışan helikopter sayısının 2 olduğunu ve daha fazlasına ihtiyaç duyudluğunu belirtti.

indonesia-fires-toxic-haze
Indonesia-haze
031718_LH_bogs_feat

TÜM DİNLER İÇİN YAĞMUR DUASI TALİMATI

Belediye başkanı, "İnançları her ne olursa olsun tüm bölge sakinlerine kendi dinlerine göre yağmur duası etmeleri talimatını verdim. Çabalar sonuçsuz kalırsa bu son çaremiz" dedi.

Haber Ara