Dolar

32,4751

Euro

34,9511

Altın

2.436,04

Bist

9.716,77

Endonezya'da yalan habere karşı fetva yayınlanacak

Endonezya Ulema Konseyi, ülkede etnik ve dini gerilimi artırdığını belirttiği internet üzerinden yalan haber üretimi ve yayımına karşı fetva yayınlayacak.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-03 13:13:21

Endonezya'da yalan habere karşı fetva yayınlanacak

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Ülkedeki en yüksek dini otorite olan Ulema Konseyi'nin Başkanı Ma'ruf Amin, “Fetvayı en kısa sürede yayınlayacağız, çünkü durum endişe verici düzeyde. Umarım, en azından Müslümanlar bundan böyle bu işlere dahil olmayacak” dedi.

İslamiyet'te yalan söylemenin ve iftira atmanın yeri olmadığının hatırlatılacağı fetvanın yasal bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

SEÇİMLER YAKIN

Facebook ve Twitter kullanımında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Endonezya'da 15 Şubat'ta başkent Cakarta'nın valilik seçimleri gerçekleştirilecek.

Hem Hristiyan hem de Çin asıllı olan mevcut vali Basuki Tjahaja Purnama iki Müslüman adaya karşı yarışacak.

FETVA NE ZAMAN YAYINLANACKA?

Fetvanın oldukça tartışmalı geçmesi beklenen seçimler öncesinde yayınlanması bekleniyor.

VALİ AHOK KUR'AN'A HAKARET ETMEKTEN YARGILANIYOR

Vali Purnama, nam-ı diğer Ahok, geçtiğimiz yıl Eylül ayında seçim kampanyası sırasında yaptığı bir konuşmada Kuran'a hakaret etmek gerekçesiyle yargılanıyor.

AHOK NE DİYOR?

Purnama (Ahok) başkent Cakarta'da balıkçılara gerçekleştirdiği bir ziyarette, “Eğer aranızda benim gibi Müslüman olmayan birine oy vermenin günah olduğunu düşünen varsa benim için sorun değil, vermeyin, ama bilin ki kandırılıyorsunuz! İnsanların bana oy vermesini engellemek için Kuran'ı kendi çıkarlarına göre kullanıyorlar” demişti.

Vali Ahok, davanın sebebi olan konuşmanın bulunduğu videonun altyazılarının yanlış yazıldığını ve sözleirnin çarpıtıldığını belirtiyor.

Söz konusu video sosyal medyada hızlı bir şekilde yayılmış ve halk, başkent Cakarta'da iki kez sokağa çıkmıştı.

Purnama'nın tutuklanması talebi "ülkedeki azınlıkların hakları konusu" da ayrıca gündeme getirilmişti.

BAŞKAN'DAN AÇIKLAMA

Gelişmelere müdahele etmek durumunda kalan Devlet Başkanı Joko Widodo, sosyal medya kullanıcılarına yalan haber yaymaktan uzak durmaları çağrısında bulunmuştu.

Widodo ayrıca, soruna çözüm bulunmasına yardımcı olmaları için Facebook yetkililerini ülkeye davet etmişti.

Haber Ara