Dolar

32,5358

Euro

34,9272

Altın

2.439,83

Bist

9.716,77

'En çok yabancı savaşçı Fransa ve Belçika'dan'

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2014 'terör' raporuna göre Suriye ve Irak'a en çok yabancı savaşçı Fransa ve Belçika'dan gidiyor. Raporda son 6 ayda Suriye'ye 16 bin yabancı savaşçının gittiği belirtildi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-20 17:47:24

'En çok yabancı savaşçı Fransa ve Belçika'dan'

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2014 yılına ait 'terör' raporunda, IŞİD ve Nusra Cephesi gibi örgütlerin saflarına katılan yabancı savaşçıların Avrupa'yı tehdit ettiğine dikkat çekildi. Bakanlığın yıllık küresel raporunun Avrupa bölümünde, son altı ayda sadece Suriye'ye 16 bin yabancı savaşçının gittiği belirtildi. Rapor bu yabancı savaşçıların önemli bir bölümünün Fransa ve Belçika'dan gittiğini not etti. Arnavutluk, Kosova, Bosna Hersek de Suriye ve Irak'a yabancı savaşçı gönderen "kaynak ülke" olarak gösterildi. Raporda ayrıca Avrupa'da, Türkiye'deki DHKP/C gibi örgütlerin etkin olmayı sürdürdüğü kaydedildi.

Geri dönen yabancı savaşçıların Avrupa'da düzenlenen saldırılarından sorumlu tutulduğu ifade edilen raporda, bu kapsamda Belçika'nın başkenti Brüksel'de Mayıs ayında Yahudi Müzesi'ne saldırı düzenleyen Fransız vatandaşının dört kişiyi öldürdüğü, yine Suriye'den döndüğü tahmin edilen üç kişinin, polis ve jandarma görevlileri dahil üç kişiyi Mart ayında öldürdüğü bilgilerine yer verildi. Bunların haricinde Ekim ve Kasım aylarında Rusya'daki saldırılara, Ekim ayında da PKK'nın Türkiye'de düzenlediği eylemlere işaret edildi.

'Uzun sınırı nedeniyle Türkiye transit güzergâh'

Raporda, sınırlarındaki uluslararası ulaşım noktaları ve güneyindeki Suriye ve Irak ile olan uzun sınırı nedeniyle Türkiye'nin yabancı savaşçılar için transit güzergâh olmayı sürdürdüğü iddia edildi. Türkiye'nin 2014'te yabancı savaşçı gönderen kaynak ülkelerle işbirliğini artırdığına, seyahat edenlerin taramalarını daha sıkı gerçekleştirdiğine ve yabancı savaşçıların sınırlarından geçişini zorlaştırdığına dikkati çekildi.

Avrupa ülkelerinin yabancı savaşçı tehdidiyle mücadele edebilmek için mevcut yasaları kuvvetlendirdiğine ve gerekli durumlarda da yeni kanunlar çıkardığına işaret edilen raporda, Norveç ve Danimarka gibi ülkelerin şiddet içeren aşırılıkla baş etmek için toplum ve dini liderlerin desteğiyle önemli stratejiler oluşturduğu kaydedildi.

'Terör saldırıları yüzde 81 arttı'

Rapora göre küresel 'terör saldırıları' 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 81 arttı. Rapora göre 2014'te ABD'nin 'terör' olarak nitelendirdiği saldırıların sayısı 13.463 oldu. Bu saldırılarda 32 bin 700 kişi hayatını kaybetti.

Ayrıca IŞİD 'muhtelif sosyal medya zeminleri'nin  kullanarak taraftar topluyor. ABD Dışişleri, IŞİD karşısında El Kaide'nin popülerliğini kaybettiğini savunurken, "Kendine has tarzı bulunan IŞİD liderinini halifelik ilan etmesiyle örgüt genişlerken El Kaide zemin kaybediyor" yorumunu yaptı. 

 

Haber Ara