Dolar

32,5400

Euro

34,8594

Altın

2.431,91

Bist

9.645,02

En beğenilen liderler kim?

1 Kasım seçimlerine yaklaşılırken ANDY-AR'ın yaptığı araştırmaya göre en beğenilen liderler seçildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-10 10:01:09

En beğenilen liderler kim?

Habertürk'ün haberine göre, 1 Kasım'da yapılacak Milletvekili Genel Seçimi'ne 22 gün kala, ANDY-AR Sosyal Araştırmalar Merkezi, seçmenin nabzını tuttu. Son 6 yılda Türkiye'de yapılan 5 seçimde gerçeğe en yakın sonucu tahmin eden ANDY-AR, 3-6 Ekim tarihleri arasında 29 ilde, “CATİ (telefon ile görüşme)” yöntemini kullanarak 1764 seçmenle tek tek görüşüp 1 Kasım için nabız yokladı. Araştırma şirketi, çalışmasında 0.95 güven aralığı içinde, hata payınıysa +/- % 2.5 olarak açıkladı. Yazı dizimizin 4'üncü ve son gününde seçmenin, “En beğendiği siyası lider kim?”, “tırmanan terör eylemlerinin hangi partiyi etkileyeceği”, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mitinglerine seçmenin bakışı” ve “HDP'nin barajı geçipgeçmemesine” ilişkin değerlendirmelerini okuyacaksınız. İşte ANDY-AR'ın anket çalışmasından çıkan sonuçlar...

ANDY-AR SEÇMENE EN BEĞENDİĞİ LİDERİ SORDU

ANDY-AR, anket çalışmasında yer alan 1764 seçmene, “En beğendiğiniz siyasi lider hangisi?” diye sordu. Ankete katılanların % 25.1'i Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ismini verdi. Erdoğan'ın ardındansa Başbakan Ahmet Davutoğlu % 17.8 ile ikinci sırada yer aldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise az bir farkla % 17.7'yle üçüncü oldu.

‘HDP İYİ YÖNETEMEDİ'

“7 Haziran öncesinde yapılan araştırmalarda ‘HDP barajı aşmalı' diyenlerin oranı yüzde 50'nin üzerindeydi. Bugün itibarıyla bu oranın düştüğü görülüyor. Bu sonuç, HDP'nin seçim sonrasındaki algısıyla ilgili. Seçim sonrası süreci iyi yönetemeyen HDP'nin algısının iyi bir yerde olmadığını görüyoruz. Ancak yine de ‘Evet' oranı çok önemlidir.”

“Seçmende Erdoğan'ın, AK Parti'nin doğal lideri olduğu görüşü kabul görüyor. Seçmen, AK Parti'nin iki liderle kampanya yürüteceğini düşünüyor. ‘İnmeli mi?' sorusunu sorduğumuzdaysa ‘İnmemeli' görüşü ortaya çıkıyor. Böyle düşünen AK Parti seçmenleri de var.

Liderin beğenisinde en dikkat çekici sonuç Başbakan Davutoğlu'nun oranı oldu. Genel başkan olmasıyla başlayan ve sonraki tüm araştırmalara baktığımızda Davutoğlu'nun adı ön plana çıkmıyordu. AK Parti seçmenleri ‘Lider için oy verdim' demiyorlardı. Bu anket sonuçlarında ismi belirgin şekilde öne çıktı. Bu sonuç, Cumhurbaşkanı artık AK Parti'de gönüllerden düşüyor anlamına gelmiyor. Erdoğan yine en çok beğenilen lider. AK Parti seçmeninin neredeyse tamamına yakınının bir beğenisi var.”

‘SONUÇLARA GÜVEN'

“30 Mart seçimleri, Cumhurbaşkanı seçimi ve 7 Haziran seçimi öncesinde özellikle internet fenomeni haline gelen bir sosyal medyacının iddialarıyla seçmende seçimlerde hile yapılacağı algısı oluştu. 7 Haziran'da da bu gündeme geldi. Hile yapılsaydı AKP iktidarı kaybetmezdi. Tabii oy ve ötesi gibi sandıklara sahip çıkan seçmen vardı. Bu seçimde de aynı olumsuz düşünce geçerli. Güven duymayan seçmen sayısında azalma olsa da oran yeterli değil.”

Haber Ara