Dolar

32,5910

Euro

34,8753

Altın

2.492,69

Bist

9.695,42

Empati nedir? Nasıl empati yapılır?

Aslında hepimiz empatinin anlamını çok iyi biliyoruz. Kelime anlamıyla karşımızdaki insanın duygu ve düşüncelerini anlayıp, kendimizi onun yerine koyuyor olmak. Peki empatinin anlamını biliyor olmak, empati kurabildiğimiz anlamına geliyor mu?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-21 11:56:38

Empati nedir? Nasıl empati yapılır?

KübraHergün empati kurmamız gereken birçok olayla karşılaşıyor olsak da empatinin ne olduğunu biliyor ancak uygulayamıyoruz ya da empati uyguladığımızı zannediyoruz. Genellikle şu sözü duyarız “empati yaptım ama yine ben haklıyım” Bazen hayatta bir şeylerin doğruluğunu biliyor olmak bizim de o şeyi doğru yaptığımız anlamına gelmiyor. Acaba gerçekten empati kurduğumuzu mu düşünüyoruz ?

Empati dediğimiz şey haklı çıkmak değil ki! 

Amacımız empati kurduğumuzda haklı ya da haksız olmak değil. Empati dediğimiz şey karşımızdaki kişinin yerine kendimizi koyup hayata onun gözleriyle bakabiliyor olmaktır. İlişkilerimizde anlamak ve anlaşılmak üzerine empati kurmalıyız. Amacımız ortak noktada buluşabiliyor olmaktır.

Empati yaptım diyebilmek için Kendinizi karşı tarafın yerine koymak; benim başıma gelmedi ama benim başıma gelseydi diye düşünebilmelisiniz. Karşı tarafı doğru anlamak; Karşı tarafın yerine kendinizi koyduğunuzda nasıl bir ruh hali içinde olduğunu ve neler hissettiğini doğru anlamalısınız. Bunu karşı tarafa hissettirmek ve ifade etmek; karşı taraf sizin empati yaptığınızı, onu anlayabildiğinizi hissetmeli ve anlamalı.

Empatinin Yararları Nelerdir?

Empati yapılan için anlaşılabildiğini görmek ne kadar önemli ise empati yapan için de önemlidir.

Empati yapmak egonuzu törpüler.

Diğer insanlarla denk ve eşit olduğunuzu hissettirir.

Gereksiz hırslarınızdan ve kibrinizden arındırır.

Merhamet duygunuzu güçlendirir.

İlişkilerinizi güçlendirir.

Yardım etme duygunuzu geliştirir.

Herkes tarafından sevilmeyi ve saygı duyulmayı kazandırır.

Empati yeteneği geliştirilebilir mi?Evet, empati yeteneği geliştirilebilir. Bunun farkında olmanız ve iyi bir dinleyici olmanız gerekir. Öncelikle önyargılarınızdan sıyrılarak, kişiselleştirmelere girmeden, karşınızdaki kişinin yaşadığı durumla kendinizi bir bağlantıya sokmadan, sadece dinleyen olabilmekempati kurmakta en önemli adımdır. Dinelerken doğru anlamak adına soru sormaktan kaçınmamak gerekir. En önemlisi de sabırlı olmaktır. Hemen yargıya varmamak, daha çok dinlemek ve kendinize ve karşı tarafa zaman vermek gerekir.

Haber Ara