Dolar

32,4858

Euro

34,9577

Altın

2.439,03

Bist

9.716,77

Emniyet bilgisayarına casus yazılım yükleyen polislere hapis

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Bilişim Suçları Şube Müdürlüğündeki bilgisayara, FETÖ'nün talimatıyla casus program yükledikleri gerekçesiyle yargılanan iki eski polis, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'kamu kurumuna ait bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girmek' suçlarından hapis cezasına çarptırıldı- Firari sanıklar eski emniyet müdürü Veli Özdem

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-19 13:19:42

Emniyet bilgisayarına casus yazılım yükleyen polislere hapis

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Bilişim Suçları Şube Müdürlüğündeki bilgisayara, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) talimatıyla casus program yükledikleri gerekçesiyle yargılanan iki eski polis, "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "kamu kurumuna ait bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girmek" suçlarından hapis cezasına çarptırıldı.

Ankara 4. ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasına, sanıklar M. S. K. ve A. K. ile avukatları katıldı.

Önceki mütalaasını tekrarlayan Cumhuriyet Savcısı Murat Kaçan, Koçak ve Kılıç'ın üzerine atılı suçlardan cezalandırılmalarını, firari sanıklar M. K. ve V. Ö. hakkında da dava dosyasının ayrılmasını talep etti.

Mütalaaya karşı savunma yapan sanıklar, suçsuz olduklarını öne sürerek beraatlerine karar verilmesini istedi.

Sanıkların son sözlerinin ardından kararını açıklayan Mahkeme Başkanı Fahrettin Yıldız, Koçak ve Kılıç'ın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6'şar ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti. Heyet sanıklardan Kılıç'ı ayrıca "kamu kurumuna ait bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girmek" suçundan da 2 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı.

Firari sanıklar K. ve Ö. hakkındaki dava dosyası ise yargılamalarının devam etmesi için ayrıldı.

- İddianame

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İstihbarat Daire Başkanlığı Bilişim Suçları Şube Müdürlüğündeki bilgisayara, FETÖ'nün talimatıyla casus program yüklemekle suçlanan 3'ü eski polis, biri verilerin gönderildiği bilişim şirketinin sahibi 4 kişi hakkında, "devletin güvenliğine ilişkin gizli biÌgiÌeri temin etmek", "kamu kurumuna ait bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girmek" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından iddianame düzenlemişti.

Buna göre, casus yazılımın nasıl temin edildiğine ilişkin açık kaynaklar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda, Wikileaks belgelerine dayanarak yapılan "Türk Emniyeti İtalyan Hacking Team şirketine ödemeyi paravan şirketle yapmış" başlıklı habere rastlandığı ifade edilmişti.

İddianamede yer verilen Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'ndeki bilgilere göre, Datalink Analiz Limited Şirketi 2011'de kuruldu. Daha sonra şüphelilerden V. Ö.'in bir dönem ortağı olduğu, yönetim kurulu başkanlığını ise şüphelilerden M. K.'in yaptığı şirketin ismi ve yapısı Datalinks Bilişim Anonim Şirketi olarak değişti. Şirketin geçen yıl tasfiyesi kararlaştırıldı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünün yazısına göre casus programı almakla suçlanan şüpheliler A. ile M. S. K.'ın KHK ile meslekten ihraç edildikleri, adlarına kayıtlı telefonlarda ByLock bulunduğu ve K.'ın FETÖ yöneticilerinden Osman Hilmi Özdil ile 5 kez, Kılıç'ın ise 14 kez telefon görüşmesi olduğu bildirildi.

Şüphelilerden emniyette eski şube müdürü olan Veli Özdemir'in KHK ile rütbesinin geri alındığı, bu 3 şüphelinin bazı yakınlarının kamudan ihraç edildiği, bazı yakınlarının Bank Asya'da hesapları bulunduğu ve ByLock kullandıklarının belirlendiğine yer verilen iddianamede, K. ve K.'ın soruşturma aşamasında alınan ifadelerinde suçlamaları reddettikleri, K. ve Ö.'in ifadelerinin ise soruşturma sırasında yurt dışına çıkmaları nedeniyle alınamadığı kaydedildi.

İddianamede sanıklar, terör örgütü adına hareket edip emniyet bilgisayarlarına casus yazılım yükleyerek elde ettikleri verileri Datalink Analiz Limited Şirketine aktarmakla suçlanıyordu.

Haber Ara