Dolar

32,4780

Euro

34,7717

Altın

2.476,74

Bist

9.530,47

Emlak Yatırımcıları İçin Dört Torba Yasa Düzenlemesi Geliyor

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bugün meclise sevkedilen ve 'torba yasa' olarak bilinen 'Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın' içeriğine ilişkin bilgiler verdi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-06 21:28:31

Emlak Yatırımcıları İçin Dört Torba Yasa Düzenlemesi Geliyor

1-Turizm yatırımcısına imkan

Ağbal, turizm yatırımcılarına büyük bir imkan getirildiğine işaret ederek, turizm yatırımcılarının kira sürelerini 49 seneye uzatabileceklerini, isterlerse tesislerin olduğu yerleri satın alabileceklerini belirtti. Turizm işletmelerinin, Hazineden aldıkları sahillerdeki yerlerde otel yatırımı yaptığını hatırlatan Naci Ağbal, şunları kaydetti: "Hazineden alırken 49 seneye kadar irtifak hakkı tesis edilmiş fakat şimdi görüyoruz ki bunların çoğunun süresi bitmek üzere. Beş sene, on sene süresi kalan işletmeler var. Bu işletmelerimiz buralarda yatırım yapmak istiyor. Bankalardan kredi kullanmak istiyorlar, süre çok az kalınca bu imkanlardan faydalanamıyorlar. Hükümet olarak turizm sektörünün içinde bulunduğu durumu da dikkate alarak bu işletmelerimize bir imkan getirmek istedik. Bu düzenleme yasalaşırsa, 49 senelik kira süresinin bitimine ne kadar kalırsa kalsın yeniden kira süresini 49 yıla tamamlayacağız. Yatırımcımız isterse, bu yeri bedelini ödeyip satın da alabilecek. Böylece ülkemiz ekonomisine ciddi katkılar sağlayan bu turistik yerlerde yeni yatırımlar yapılacak, Türk turizmi kazanacak." Maliye Bakanlığından irtifak hakkıyla yer kiralayanların, bu yerleri satın almak istediklerinde en fazla 2 sene vadeyle ödeme yaptıklarını belirten Ağbal, süreyi 5 yıla uzatacaklarını kaydetti. Ağbal, Hazine taşınmazlarında izinsiz yapılan binaların sahiplerine, belediyeler üzerinden satıldığına işaret ederek, "Mevcut düzenlemede bu yapıların 19 Temmuz 2003'ten önce yapılmış olması gerekmektedir. Yapılan düzenlemeyle bu tarih 31 Aralık 2009'a çekiliyor." değerlendirilmesinde bulundu.

 

2-Emlak vergisine sınır

Ağbal, belediyelerin yaptığı aşırı yüksek artışlara karşı vatandaşı savunmak için tavan uygulamasına geçileceğini de belirterek, 2017 yılında bütün belediyelerin, arsa ve arazilerin emlak vergisine esas kıymetlerini komisyonlar vasıtasıyla tekrardan belirlediğini anımsattı. Belirlenen bu kıymetlerin, gelecek sene vatandaşların ödeyeceği emlak vergisi hesabında kullanılacağını aktaran Ağbal, "Aşırı, astronomik olarak belirlenen kıymetlerin önüne geçmek için 2017 yılında arsa veya arazi değeri neyse 2018 yılı için yapılacak değer artışı hiçbir şekilde bu değerin yüzde 50'sini geçemeyecek şekilde yasal düzenleme yapılmaktadır." ifadelerini kullandı.

 

3-Arazi toplulaştırma projeleri hızlandırılacak

Arazi̇ toplulaştırma projeleri̇ni̇n hızlandırılması amacıyla önemli̇ düzenlemeler yapıldığına değinen Ağbal, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bu projelerin uygulanması esnasında süreci hızlandırmak için yeni yetkiler verildiğini ve yapılan işlemler üzerindeki vergilerin kaldırıldığını belirtti. Ağbal, madenci̇li̇ği̇n geli̇şmesi̇ ve maden sahalarının aktif kullanımını sağlamak amacıyla ciddi deği̇şi̇kli̇kler yapıldığına işaret ederek, maden ruhsatlandırma işlemleriyle alakalı ÇED raporu hazırlanmasında kamu kurumlarının 3 ayda işlemlerini bitireceklerini, belirli hallerde ÇED raporunun aranmaması hususunun düzenlendiğini kaydetti.

 

4-Bazı kamu lojmanları satışa çıkarılacak

Tasarı, Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'a yeni düzenlemeler de katıyor.Savunma, güvenlik, adalet ve istihbarat hizmetlerini devam ettiren personel tarafından kullanılanlar hariç olmak üzere, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin, döner sermayelerin, fonların, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları hariç özel kanunla kurulmuş diğer kamu idarelerinin, KİT'lerin ve bunların bağlı ortaklıkları ile müesseselerinin ve sermayesinin yüzde 50'den fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar ve şirketlerin mülkiyetinde veya tasarrufunda bulunan kamu konutlarından 10 senesini dolduranlar, ekonomiye kazandırılacak. Buna ilişkin her türlü iş ve işlemin yürütülmesinde mahalli idarelere ait konutlar için ilgili idareler, diğerleri için Maliye Bakanlığı yetkili olacak. Konutlar, Devlet İhale Kanunu çerçevesinde ihaleyle satılacak. Taşınmazların satışından elde edilen kazançlar, genel bütçeli idarelerde ilgili idarenin merkez muhasebe birimi hesaplarına yönlendirilecek ve özel gelir kaydedilecek. Özel gelir kaydedilen bu tutar karşılığında idarenin yatırım bütçesine öncelikle personelinin konut ihtiyacını desteklemek amacıyla ödenek kaydetmeye Maliye Bakanı yetkili olacak. İdareler bu gelirleri, öncelikle personelinin konut ihtiyacını karşılamak amacıyla alakalı mevzuat hükümleri çerçevesinde ödenek eklemek suretiyle kullanılacak. İhale yapıldığı tarihte görev, sıra ve hizmet tahsisli ve kat mülkiyeti kurulan kamu konutlarında oturanlar, yaşadıkları kamu konutunu öncelikli olarak satın alma hakkına sahip olacak. İhale bedeli öncelikli alım hakkı sahibi tarafından, peşin veya 4 seneye kadar kanuni faiziyle taksitli ödenebilecek. Peşin ödemelerde yüzde 10 indirim yapılacak. Lojmanda oturan, almak istememesi halinde konutu 2 ay içerisinde boşaltacak. Tasarı, Hazineye ait olup, belediye mücavir alan sınırları içinde tarımsal amaçlı kullanılan arazilerin kullanıcılarına doğrudan satışının önü açıyor. Satın alınan araziler sadece tarımsal amaçla kullanılabilecek. Bu araziler, rayiç bedelin tümü üzerinden doğrudan satılacak. Rayiç bedelin taksitle ödenmesi halinde, bu bedelin yüzde 20'si en son tarih olarak üç aylık zaman dilimi içinde, kalanını ise en fazla 5 senede10 eşit taksitte kanuni faizi ile birlikte ödenecek. Belediye ve mücavir alan sınırları içinde olup, Maliye Bakanlığınca tespit edilen ve üzerinde yapı olan Hazineye ait taşınmazların öncelikle yapı sahiplerine satılması ya da belediyeye bedelsiz devredilmesi öngörülüyor. Bunun için, yapının 19 Temmuz 2003'ten önce yapılmış olması şartı 31 Aralık 2009'a çekiliyor.

Haber Ara