Dolar

32,3267

Euro

35,0819

Altın

2.291,91

Bist

8.982,75

Emine Erdoğan: Sezaryen zorunluluk gereği olmalıdır

Emine Erdoğan, sezaryenin talep değil, zorunluluk gereği olması gerektiğini belirterek, 'Doğal doğum desteklemelidir' dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-01 10:59:03

Emine Erdoğan: Sezaryen zorunluluk gereği olmalıdır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan,Yüksek İhtisas Üniversitesi ile Koru Hastaneleri ve Doğasında Doğum Derneği iş birliğinde bir otelde düzenlenen "2. Uluslararası Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi"nde konuştu.

"SEZERYAN ZORUNLULUK GEREĞİ OLMALI"

Erdoğan, normal doğuma teşvik etti ve "Gebelik ve doğum, tabii fizyolojik bir olaydır ve tıbbi girişime çoğunlukla gereksinim duyulmaz. Gereksiz yere yapılan her türlü müdahalenin, doğumun işleyişi ve hormonların salınımı üzerine olumsuz etkileri olduğu, bilim dünyasının ortak görüşüdür. Zaten doğal doğumu üstün kılan bu hormonların salgılanmasıdır.

Sizler çok daha iyi bilirsiniz, endorfin hormonu bedenin salgıladığı doğal bir ağrı kesicidir. Doğum sırasında kadının kendini rahat hissetmesini sağlar. Her türlü müdahale bu işleyişi negatif etkileyecektir. Bu nedenle sezaryen, bir talep konusu değil, zorunluluk gereği olmalıdır. Doğal doğumu desteklemek, modern tıbbı reddetmek ve karşısında olmak gibi düşünülmemelidir. Çünkü gebelik ve doğum eylemi bir hastalık değil, bedenin doğal, normal ve sağlıklı bir fonksiyonudur." dedi.

"KADINLAR BİLİNÇLENDİRİLMELİ"

Dünya Sağlık Örgütünün kanıta dayalı bazı temel önerilerinin bulunduğunu ifade eden Erdoğan, "Doğum kendi başlamalıdır. Doğum boyunca hareket özgürlüğü olmalıdır. Doğum boyunca gebeye duygusal ve fiziksel destek verilmelidir. Gereksiz her türlü müdahaleden kaçınılmalıdır. Bu tavsiyelerin ışığında sağlık profesyonelleri kadınları bilinçlendirmeli, sağlık politikalarımızla sağlıklı ve doğal olanı teşvik edici çalışmalar yapılmalıdır. Belki sağlık sisteminde rolleri daralan ebelik ve hemşireliğin, hekimlerimizin aktif takibi altında rolleri genişletilebilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Emine Erdoğan, zaman zaman medyada "doğal doğum" konusunda kadınların cesaretini kıran yayınlar gördüğüne vurgu yaparak, bu yayınların, bilim dünyasının bulgularıyla çeliştiğini kaydetti.

Sezaryenin "gerektiğinde başvurulacak tıbbi bir müdahale olduğu" gerçeğini unutmadan, doğal doğumun şartlarını oluşturmak için gayret sarf edilmesi gerektiğine dikkat çeken Emine Erdoğan, bunun medyanın, sağlık kuruluşlarının ve hekimlerin işbirliğiyle mümkün olabileceğini söyledi.

Haber Ara