Dolar

32,5403

Euro

34,8786

Altın

2.426,35

Bist

9.713,47

Emin Evim, Fuzul ev devlet güvencesi başladı mı? Devlet güvencesi ne demek?

Emin Evim devlet güvencesi başladı mı? Faizsiz ev almak isteyenlerin uğrak noktası hakine gelen faizsiz konut edindirme firmaları yasal statüye kavuştu. Faizsiz ev almak isteyen binlerce kişinin aklında bu firmalara karşı soru işaretleri oluşuyordu. Fuzul ev devlet güvencesi başladı mı? Ancak yeni yasal düzenleme ile vatandaşın aklındaki soru işaretleri de giderilmiş olacak. Peki faizsiz konut edindirme firmalarında Devlet güvencesi ne demek? Devlet güvencesinde ödediğimiz parayı geri alabilir miyiz?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-08 11:33:01

Emin Evim, Fuzul ev devlet güvencesi başladı mı? Devlet güvencesi ne demek?

Faizsiz ev almak isteyenlerin uğrak noktası hakine gelen faizsiz konut edindirme firmaları yasal statüye kavuştu. Faizsiz ev almak isteyen binlerce kişinin aklında bu firmalara karşı soru işaretleri oluşuyordu. Ancak yeni yasal düzenleme ile vatandaşın aklındaki soru işaretleri de giderilmiş olacak. Peki faizsiz konut edindirme firmalarında Devlet güvencesi ne demek? Fuzul ev devlet güvencesi başladı mı?  Emin Evim devlet güvencesi başladı mı? Devlet güvencesinde ödediğimiz parayı geri alabilir miyiz?

Faizsiz konut firmalarından ev almak için başvurmak isteyen binlerce kişiyi sevindiren gelişme yaşandı. Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki faizssiz konut firmalarında (Emin Evim, Fuzul Ev) devlet güvencesi başladı mı? Devlet güvencesi ne demek? Devlet güvencesinde ödediğimiz parayı geri alabilir miyiz?

FAİZSSİZ KONUTTA DEVLET GÜVENCESİ BAŞLADI MI?

Kamuoyunda faizsiz konut edindirme sistemi olarak bilinen tasarruf finansman sistemine ilişkin yasa TBMM'de kabul edilirken; sistemin yasal güvenceye kavuşmasıyla birlikte şu anda 300 bine yakın katılımcının bulunduğu tahmin edilen sistemin birkaç yıl içinde üç kat büyüklüğe ulaşması bekleniyor.

Tasarrufa dayalı faizsiz finans sistemi Türkiye'de 1991 yılından beri uygulanıyor. Ancak, faiz hassasiyeti olanların yanı sıra, yüksek kredi maliyetlerine katlanmak istemeyenlerin başvurduğu sistemin yasal bir altyapısının olmaması ve isteyen herkesin şirket kurarak katılımcılardan para toplayabilmesi önemli riskleri de beraberinde getiriyordu.

FAİZSSİZ KONUTTA DEVLET GÜVENCESİ NE DEMEK?

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu'na eklenen “tasarruf finansman sözleşmesi” başlıklı maddeyle, tasarruf finansman sözleşmesinin kapsamı belirlendi. Müşteri, sözleşme imzalanmasını takip eden 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin cayma hakkına sahip olacak. Bu durumda katılım bedeli dahil tüm tasarruf geri ödenecek. Müşteri, tasarruf finansman sözleşmesinin tasarruf dönemi bitimine kadar sözleşmede fesih hakkına sahip olacak. Bu kapsamda katılım bedeli şirkette kalacak, diğer tasarrufları geri ödenecek. İzinsiz tasarruf finansman faaliyetinde bulunan şirketler hakkında BDDK tasfiye kararı verebilecek. Alınması gereken izinleri almaksızın tasarruf finansman faaliyetlerinde bulunan kişiler, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Kanuna “Tasarrufların çekilmesini engellemek” başlıklı yeni bir madde eklendi. Sözleşme imzalanmasını takip eden 14 gün içinde cayma hakkını kullanan müşteriye organizasyon ücreti dahil, aldığı tutarın tamamını 14 gün içinde iade etmeyen, fesih hakkını kullanan müşteriye belirlenen süre içinde toplam birikim tutarını iade etmeyen veya sözleşmeyi tek taraflı fesheden şirketler, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 500 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

SEKTÖR BÜYÜKLÜĞÜ İKİYE KATLANACAK

Fuzulev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, "Bu alanda faaliyet gösteren firma sayısı neredeyse 100'e ulaştı. Katılımcı sayısının da 350 bin civarında olduğu tahmin ediliyor" ifadelerini kullandı

Tasarruf finansman şirketlerinin denetim altına alınması teklifinin yasalaşmasıyla yeni bir dönemin başladığını belirten sektör temsilcileri, sektör büyüklüğünün ikiye katlanacağı ve mağduriyet yaşanma ihtimalinin sıfıra indirildiği görüşünde.

Haber Ara