Dolar

32,3310

Euro

35,1140

Altın

2.309,53

Bist

9.079,97

Emeklilikte yaşa takılanlara kötü haber

Emeklilikte yaşa takılanlara Çalışma Bakanı Süleyman Soylu'dan kötü haber geldi: ''Beklentileri maalesef karşılayamayacağız.''

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-19 12:37:29

Emeklilikte yaşa takılanlara kötü haber

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, dün Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü'nün Batıkent'teki Veri Merkezi'nde incelemelerde bulundu.

Merkezi gezerek yetkililerden bilgi alan Soylu, basın mensuplarına açıklama yaptı. Soylu, emeklilikte yaşa takılanların beklentileriyle ilgili bir soruya ilişkin, "Muhakkak ki 'emeklilikte yaşa takılanlar' diye bir kavram üretildi. Biz elimizde imkan olsa bu konuların her birisine çok açık bir şekilde, onların da istifade edebileceği şekilde düzenlemeler yerine getirebiliriz" ifadesini kullandı.

Emeklilikte yaşa takılmanın, prim günü dolmuş fakat yaş gelmediği, o limiti dolduramadığı için emekli olma fırsatına henüz sahip olunamamayı ifade ettiğini vurgulayan Soylu, şunları kaydetti:

"Biz bugün yaptığımız bir reformu bundan 5 yıl sonra, 10 yıl sonra geri döndürebilir bir uygulama içerisinde olsak, bugün yaptığımız reform boşa düşmüş olur. Özellikle yaşla ilgili gerçekleştirilen düzenlemeler, reformlar, yenilenmeler ihtiyaçtan kaynaklanır. Bu ülkede 34, 35 yaşında insanlar emekli oldu ve her birimiz bu erken emekliliğin ve çok uzun süreli emekli maaşı ödemenin ve çok uzun süreli çalışmamanın maliyetini ödedik ve ödemeye devam ediyoruz."

Yaşla ve sürelerle ilgili kararın bugün ters çevrilip, geriye döndürülüp "erken emeklilik" diye bir anlayışın getirildiğinde IMF kapısına gidilip "Bize 500 milyon dolar para verin de emekli maaşlarımızı ödeyelim" denildiği güne takılınacağına dikkati çeken Soylu şöyle konuştu:

"Dün yapılan reformlara da bugün Türkiye'nin ayaklarının üzerinde durma konusunda ortaya koyduğu çabaya da yarın gelecek nesillerimize de doğru yapılmamış bir iş olur. Onun için biz reformumuzun sahibiyiz, reformumuzun takipçisiyiz ve Türkiye'de özellikle sosyal güvenlik sistemimizin gelir ve gider arasındaki dengesinin sorumlusuyuz. Attığımız her adım da böyle. Çok üzülerek ifade etmek istiyorum ki bu reform çalışan insanlarımızın hangi yaşta emekli olacaklarını bir şekilde biçimlendirmiş, netleştirmiş ve ortaya koymuştur. Onun için üzüldüğüm kısım şu kısım, bu beklentileri maalesef karşılayamayacağız.''

Haber Ara