Dolar

32,3253

Euro

35,1507

Altın

2.295,71

Bist

9.056,53

Emekli maaşı bağlanması için işten ayrılmak mı gerekiyor? Emekli aylığı tahsis talebi şartları

AYM emeklilik (yaşlılık maaşı) hayali kuran binlerce kişiyi ilgilendiren çok önemli bir karara imza attı. Peki emekli maaşı bağlanması için işten ayrılmak mı gerekiyor? Emekli aylığı tahsis talebi başvurusunda bulunan vatandaşlardan işten ayrılma şartı aranıyordu. AYM bu konuda emsal bir karar verdi. Emekli aylığı tahsis talebi şartları nelerdir? İşten ayrılmadan emekli maaşı alınır mır? Emeklilik başvurusu için işten çıkmak (ayrılmak) mı gerekiyor?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-04 08:08:12

Emekli maaşı bağlanması için işten ayrılmak mı gerekiyor? Emekli aylığı tahsis talebi şartları

AYM emeklilik (yaşlılık maaşı) hayali kuran binlerce kişiyi ilgilendiren çok önemli bir karara imza attı. Peki emekli maaşı bağlanması için işten ayrılmak mı gerekiyor? Emekli aylığı tahsis talebi başvurusunda bulunan vatandaşlardan işten ayrılma şartı aranıyordu. AYM bu konuda emsal bir karar verdi. Emekli aylığı tahsis talebi şartları nelerdir? İşten ayrılmadan emekli maaşı alınır mır? Emeklilik başvurusu için işten çıkmak (ayrılmak) mı gerekiyor?

Emekli maaşı için işten ayrılmak mı gerekiyor?

AYM emekli olmayı düşünenleri sevindiren flaş bir karara imza attı. Mmekli aylığı tahsis talebinde bulunmak için “işten ayrılma” şartı aranması kuralını anayasaya aykırı bularak iptal etti. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nda yer alan ve hizmet akdine bağlı olarak çalışan sigortalının yaşlılık aylığı talebinde bulunabilmesi için çalıştığı işten ayrılması şartını öngören kuralın, çalışma hak ve özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürdü.

Oy birliğiyle karar verildi

Milliyet'ten Aslıhan Altay Karataş'ın haberi ile eekli olmak isteyen binlerce kişi umutlandı. Yapılan başvuruyu 14 Ocak'ta görüşen AYM, itiraz konusu kuralı anayasanın, “temel hak ve özgürlüklerin sınırlanması” ile ilgili 13. ve “sosyal güvenlik hakkı” ile ilgili 60. maddelerine aykırı bularak iptaline oy birliğiyle karar verdi.

Gerekçeli karar açıklandı

Gerekçeli kararda, yaşlılık aylığının sigortalıya uzun vadeli sigorta kollarından ömür boyu ödeme vadeden bir sigorta türü olup “sosyal güvenlik hakkı” kapsamında olduğu belirtildi. Ayrıca itiraz konusu kuralın bu hakkı sınırladığına dikkat çekildi.

Haber Ara