Dolar

32,5914

Euro

34,8653

Altın

2.491,07

Bist

9.709,15

Elon Musk 84,8 milyar dolarlık servetini nasıl kazandı?

Koronavirüs salgını çoğu Amerikalı için ekonomik bir felaket oldu, ancak Elon Musk için değil. Politika Çalışmaları Enstitüsü tarafından yapılan yeni bir analize göre, Telsa'nın CEO'su Musk 18 Mart ile 13 Ağustos arasında servetinde % 197'den fazla artışla 48 milyar dolardan fazla kazandı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-31 13:10:57

Elon Musk 84,8 milyar dolarlık servetini nasıl kazandı?

Koronavirüs salgını çoğu Amerikalı için ekonomik bir felaket oldu, ancak Elon Musk için değil. Sol görüşlü düşünce kuruluşu Politika Çalışmaları Enstitüsü tarafından yapılan yeni bir analize göre, Telsa'nın CEO'su 18 Mart ile 13 Ağustos arasında servetinde % 197'den fazla artışla 48 milyar dolardan fazla kazandı. Bu, aynı dönemde kazanılan diğer milyarderlerden önemli ölçüde daha fazladır.

Dikkat çekici bir şekilde, Elon Musk, Tesla'dan hiçbir maaş almadan milyarlarca dolar kazandı. CEO, her yıl 56.000 dolarlık asgari ücretini reddediyor. Ocak 2018'de Tesla, şirket 100 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaşana kadar Elon Musk'a önümüzdeki on yıl boyunca hiçbir maaş, ikramiye, hisse senedi ödemeyeceğini duyurdu. 

İşte Elon Musk'ın servetini nasıl biriktirdiği ve nasıl harcadığı hakkında bildiklerimiz.

Elon Musk, altı çocuk babası olmadan ve 84,8 milyar dolarlık bir servet biriktirmeden on yıllar önce, Güney Afrika'da küçük yaştan itibaren kod yazmayı öğrendi. 12 yaşında, ilk video oyununun kaynak kodunu 500 dolara sattı.

bilinmeyen_1

Elon Musk, 18. yaş gününden hemen önce Kanada'ya taşındı. Burada odun keserek ve sonunda bir kereste fabrikasında kazan dairesini saatte 18 dolara temizlemek gibi zorlu işlerde çalıştı.

1__#$!@%!#__bilinmeyen_1

Elon Musk, kardeşi Kimbal ile Bank of Nova Scotia'da yaz stajına başladığında maaşının saat başı 14 dolara düştüğünü gördü. 

2__#$!@%!#__bilinmeyen_1

1990'da Queen's Üniversitesi'ne geldikten sonra, Elon Musk hızla bilgisayar parçalarını almaya başladı. Elon Musk, "Süslü bir slot makinesi veya mağazada sahip olabileceğinden daha düşük maliyetli basit bir kelime işlemci yazılımı gibi ihtiyaçlarını karşılayacak bir şey geliştirebilirim" dedi.

3__#$!@%!#__bilinmeyen_1

İki yıl sonra Elon Musk, Pennsylvania Üniversitesi'ne kısmi burslu olarak girdi.

4__#$!@%!#__bilinmeyen_1

Elon Musk ve bir arkadaşı, okul ücretlerinin geri kalanını karşılamak için hafta sonları 5 $ 'lık giriş karşılığında evlerini bir sweatshop'a çevirirdi. Elon Musk, 'Üniversite masraflarımı kendim ödedim ve bir aylık kirayı bir gecede alabildim' diyor.

Ekran Resmi 2020-12-31 13.18.25

Elon Musk, Wharton School'dan fizik ve ekonomi alanında lisans derecesi ile mezun oldu ve ardından doktora için Stanford'a gitti.

6__#$!@%!#__bilinmeyen

Ağabeyiyle birlikte bir internet girişimi kurmak için birkaç gün sonra programdan ayrıldı. Bir gazete rehberi ve dizin yazılımı olan Zip2'yi babalarından 28.000 dolarlık başlangıç parasıyla başlattılar.

7__#$!@%!#__bilinmeyen

Dört yıl sonra, 1999'da Zip2'yi 307 milyon dolara sattılar ve bunun 22 milyon doları Elon Musk'ın cebine gitti. Bu miktarın yarısından fazlasını bir çevrimiçi bankacılık hizmeti olan X.com'u ortak olarak kurmaya yatırdı.

8__#$!@%!#__bilinmeyen

2002'de ortak olduğu 'eBay PayPal'ı satın aldı ve Elon Musk b uticaretten 180 milyon dolar kazandı.

9__#$!@%!#__bilinmeyen

PayPal'dan ayrıldıktan sonra Elon Musk, yeni uzay araştırma şirketi SpaceX'e döndü. Birkaç yıl sonra, elektrikli otomobil üreticisi Tesla'yı ve ardından güneş enerjisi sistemleri tedarikçisi SolarCity'yi kurdu. Bu şirketlerin başarısı, Elon Musk'u milyarderler kulübüne katılmasına izin verdi.

10__#$!@%!#__bilinmeyen

2008'in sonlarına doğru, Elon Musk ilk karısından boşandı ve bu boşanma onun maliyesine ağır bir yük getirdi. Bir yıl sonra Elon Musk, işlerini ayakta tutmaya çalışırken 'parasının bittiğini' ve arkadaşlarının kredileriyle yaşadığını söyleyecekti.

11__#$!@%!#__bilinmeyen

Ancak Tesla 2010'da halka açıldığında, Elon Musk'ın serveti yükseldi. 2012'de tahmini serveti 2 milyar dolarla Forbes'in en zengin insanlar listesinde yer aldı.

12__#$!@%!#__bilinmeyen

Beş yıldan fazla bir süre sonra, Elon Musk 20,4 milyar dolarlık bir servet biriktirdi - ve bunu harcamaktan çekinmedi.

13__#$!@%!#__bilinmeyen

Elon Musk, Kaliforniya'da 100 milyon dolardan fazla değerde konut satın aldı. 4 Mayıs 2020'de hepsini satacağına ve 'ev sahibi olmayacağına' yemin ettikten sonra gayrimenkulünün çoğundan kurtuldu.

14__#$!@%!#__bilinmeyen

Elon Musk, alışveriş çılgınlığına 2012'nin sonlarında başladı. O sırada bekar olan Musk, 17 milyon dolara bir mülk satın aldı. 1.880 metrekarelik rezidansta iki katlı bir kütüphane, ev sineması, spor salonu ve 1.000 şişelik mahzen bulunuyor.

bilinmeyen

Ünlü bir otomobil üreticisinin yöneticisi olarak Elon Musk'ın arabalara karşı bir ilgisinin olması şaşırtıcı değil. 2013 yılında James Bond filminde kullanılan Lotus Esprit su altı arabası için açık artırmada 920.000 dolar ödedi.

15__#$!@%!#__bilinmeyen

Tesla arabalarını sürmenin yanı sıra, iki benzinli arabaya sahip: bir Ford Model T ve bir Jaguar E-Type Series 1 Roadster.

16__#$!@%!#__bilinmeyen

Elon Musk, büyük servetine rağmen abartılı tatillerin, hatta tatillerin hayranı değil. 2015'te, 12 yıl önce Space X'i kurduğundan bu yana sadece iki hafta izin aldığını söylüyor.

17__#$!@%!#__bilinmeyen

Ancak eski karısı Talulah Riley ile birlikte yaşadığı çocukları için hala zaman ayırıyor. Elon Musk, "Oldukça iyi bir babayım. Haftanın yarısından biraz daha fazla bir süredir çocuklarımla çok zaman geçiriyorum. Seyahat ederken de yanımda götürüyorum" diyor. ' Elon Musk, 2014'te attığı bir tweette, kendisinin ve beş oğlunun her yıl kamp yapmaya gittiğini söylüyor.

1__#$!@%!#__bilinmeyen

4 Mayıs'ta kız arkadaşı Kanadalı şarkıcı Grimes bir erkek bebek dünyaya getirdi. Çocuğa X Æ A-12 Musk adını verdiler.

18__#$!@%!#__bilinmeyen

Ancak Ağustos 2018'de Elon Musk, The New York Times'a haftada 120 saat çalışmaya başladığını söyledi. New York Times'a “Üç dört gün boyunca fabrikadan ayrılmadığım zamanlar, dışarı çıkmadığım günler oldu” dedi. 

19__#$!@%!#__bilinmeyen

Elon Musk, 2017 konferans görüşmesinde Tesla fabrikasında ofisi olmadığını söyledi: 'Ofisimi her zaman olduğum yere taşırım - aslında bir ofisim yok. Tesla'daki en büyük sorunun olduğu yere gidiyorum. Ön saflardan liderliğe gerçekten inanıyorum ve bunun için buradayım '.

20__#$!@%!#__bilinmeyen

 Elon Musk, Model 3 için bir üretim sprinti sırasında Tesla'nın Nevada Gigafactory yazılımını yeniden yazmak için 'gece geç saatlere kadar' geçirdiğini itiraf etti.

21__#$!@%!#__bilinmeyen

Ağustos 2018'de yayınlanan bir rapor için Business Insider ABD muhabirleri, Elon Musk'ın vizyoner ama aynı zamanda öngörülemez bir talep olduğunu söyleyen 42 Tesla çalışanıyla görüştü.

22__#$!@%!#__bilinmeyen

Elon Musk, 48. doğum günü olan 28 Haziran 2019'da şirketin 'genel lojistiğini' iyileştirmeyi planladığını söyledi.

23__#$!@%!#__bilinmeyen

Elon Musk, "gerçekten bir CEO olarak çalışmak" istemediğini söyledi.

24__#$!@%!#__bilinmeyen

Elon Musk sadece Tesla'da çok zaman geçirmekle kalmıyor, aynı zamanda parasının büyük bir kısmını şirkete ayırıyor. 2018'in ilk altı ayında 35 milyon dolardan fazla Tesla hissesi satın aldı.

25__#$!@%!#__bilinmeyen

Elon Musk ayrıca SpaceX'e çok fazla zaman, enerji ve kaynak yatırıyor.

26__#$!@%!#__bilinmeyen

SpaceX, Dünya'yı süper hızlı yüksek hızlı internet ile kaplayacak bir uydu takımyıldızı olan Starlink'i geliştirmek ve inşa etmek için 2.2 milyar dolardan fazla para topladı ve bu amaçla tasarlanmış uzay aracı Starship'in prototipini inşa etti. insanları Mars'a götürmek için yola çıkan şirketin değeri, Haziran 2019'da 33,3 milyar dolar seviyelerindeydi.

27__#$!@%!#__bilinmeyen

Elon Musk, trafiği azaltmak için Los Angeles'ta bir yeraltı tüneli geliştirmek ve inşa etmek için 2016 yılında kurduğu The Boring Company'yi de yönetiyor. Aralık 2018'de Elon Musk ilk prototipi piyasaya sürdü.

28__#$!@%!#__bilinmeyen

New York Times'a göre, Boring Company 2018'de 112 milyon dolardan fazla para topladı ve bunun % 90'ından fazlası Elon Musk'tan geldi.

29__#$!@%!#__bilinmeyen

2012'de Elon Musk, servetinin çoğunu yaşamı boyunca bağışlayacağına dair söz vererek 'Verme Sözü'nü imzaladı. Elon Musk, yapay zekayı düzenlemek için Future of Life Enstitüsü'ne verilen 10 milyon dolar gibi önemli bağışlar yaptı. 

30__#$!@%!#__bilinmeyen

Elon Musk, Tesla'nın halka arz için gerekli olan finansmanı sağladığını ve bu da şirketin hisse fiyatının hareket etmesine neden olduğunu tweetledikten sonra 2018'de SEC ile yasal bir sorun yaşadı. Elon Musk, Nisan 2019'da SEC ile bir anlaşmaya vardı.

31__#$!@%!#__bilinmeyen

 Elon Musk, attığı bir tweet 1 Mayıs'ta Tesla hisse fiyatını tekrar % 13 düşürdü.

32__#$!@%!#__bilinmeyen

Sonuçta, multi-milyarder müzik dinlemek, video oyunları oynamak ve kitap okumak gibi ucuz hobilerden hoşlanıyor. 'Çocuklarla dışarı çıkmak, arkadaşları görmek, normal şeyler' diyor. 

33__#$!@%!#__bilinmeyen

Elon Musk birkaç kez manşetlere taşındı. Kasım ayında bir metal top Tesla'nın Cybertruck'unun 'zırhlı camını' parçaladığında Elon Musk 'aman tanrım' diye haykırdı.

35__#$!@%!#__bilinmeyen

Koronavirüs salgınına rağmen milyarder Elon Musk, 2020 yılında servetini üç kattan fazla artırdı.

36__#$!@%!#__bilinmeyen

Kaynak:Business Insider  

Haber Ara