Dolar

32,3670

Euro

34,9723

Altın

2.325,54

Bist

9.148,94

Elif Şafak'tan '1 Kasım' yorumu

Yazar Elif Şafak, Türkiye'deki 1 Kasım seçim sonuçlarını yorumladı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-04 06:45:43

Elif Şafak'tan '1 Kasım' yorumu

Türkiye'deki 1 Kasım seçim sonuçlarının ülkede ve dünyada yankısı sürüyor. Yazar Elif Şafak, 1 Kasım sonuçlarını İtalyan La Repubblica gazetesine değerlendirdi. Şafak, "Tüm samimiyetimle söylüyorum, Türkiye'deki demokratlar, liberaller ve muhalefetin kalbi kırıldı. Onlar, ülkelerinde kendilerini sanki sürgünde gibi hissediyor" dedi.

Seçimlerin ardından İtalyan La Repubblica gazetesinden Marco Ansaldo'ya bir mülakat veren Elif Şafak, kimsenin beklemediği bu sonucun, herkesi olduğu kadar hükümeti ve bu kadar dolu bir zafer beklemeyen Başbakan'ı da şaşırttığını söyledi.

Tüm anketlerin yanıldığını aktaran Şafak, "Ne politika uzmanları, ne akademisyenler, ne gazeteciler, ne analizciler ne de politikacılar bunu beklemiyordu. Her şeye rağmen, bu sonuç o kadar da şaşırtıcı değil. Bazı nedenler var ve bunların nedenleri sükunetle analiz edilmeli. Sorun, bugün Türkiye'de çok az kişinin sükunet içinde olmasıdır" diye konuşarak seçim sonuçlarından duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi.

Şafak seçimin ardından yaşanan atmosferi ise, "Tüm samimiyetimle söylüyorum, Türkiye'deki demokratlar, liberaller ve muhalefetin kalbi kırıldı. Onlar, ülkelerinde kendilerini sanki sürgünde gibi hissediyor. Toplumun yarısı, kendini yalnız ve demoralize olmuş hissediyor" iddiasında bulundu.

AK PARTİ'NİN ZAFERİNİ KORKUYA BAĞLADI

Bu sonuca ulaşılmasında 7 Haziran'dan beri özellikle 3 faktörün etkili olduğunu söyleyen Şafak, bunların; ekonomik ve politik istikrarsızlık ile şiddet ve terör eylemleri olduğunu belirtti. 

Şafak, bir hükümet kurulamamasından dolayı insanların gelecek ve "Türkiye'nin en kötü dönemi" diye nitelediği 70'li yıllardaki siyasi kargaşa ortamına dönme korkusu yaşadığını ifade ederek, iktidar partisinin de bu eski korkudan faydalandığını savundu. 

HDP'NİN TUTUMUNU GÖRMEZDEN GELDİ

Elif Şafak, Selahattin Demirtaş'ın, PKK'nın şiddetini eleştirdiğini, ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Ancak PKK'nın terör eylemlerini öne çıkarmadı. 

Ankara saldırısından sonra HDP'nin mitinglerini iptal ettiğini hatırlatan Şafak, "Onlar açısından adil bir seçim olmadı. Bu beni çok üzüyor. Ancak PKK'ya da çok öfkeliyim, çünkü onların şiddeti ve kan dökmesi yüzünden demokratik Kürtler destek kaybetti" değerlendirmesini yaptı.

MERKEL ZİYARETİNİ BİLE ÇARPITTI

Şafak, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in, seçimlerden kısa süre önce İstanbul'a gerçekleştirdiği ziyareti de çarpıtararak şu sözlere imza attı:

"Erdoğan ve O'nun partisine moral bakımından bir destek oldu. Şüphe yok: onların meşruiyetini artırdı. Avrupa Birliği (AB), seçimlerden önce Türkiye'nin ilerleme raporunu yayımlamadı, o dosyada hükümetin eleştirildiği bir sır değil. Tüm bu sessiz destek, iktidar partisinin güçlenmesine yol açtı" diyerek Avrupa Birliği'nin bu tutumundan dert yandı.

Haber Ara