Dolar

32,3200

Euro

35,1252

Altın

2.299,02

Bist

9.041,20

Elektriğini kendi üretiyor

Erzurum'un Tortum ilçesinde Ali Yıldırım, köyünden geçen dereden kendi elektriğini üretiyor...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-13 03:17:56

Elektriğini kendi üretiyor

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Erzurum'un Tortum ilçesinde Ali Yıldırım, evinin önünde akan dereden ürettiği elektrik ile evinin ve işlettiği alabalık çiftliği ile fırının bütün enerji ihtiyacını karşılıyor.

Tortum'da alabalık tesisi işleten 57 yaşındaki Yıldırım, Kazandere köyündeki HES projesinden esinlenerek evi ve tesisi için dere suyundan elektrik üretmeye başladı. Yıldırım, ürettiği elektrik fazla gelince enerjiyi harcamak için bir de fırın kurdu.

Ali Yıldırım, yaptığı açıklamada, 24 yıldır alabalık yetiştirdiğini, 2 yıl önce bütün enerji ihtiyacını bedavaya getirdiğini anlattı.

Yaklaşık 40 bin lira harcayarak evinin önünden geçen dereye küçük bir santralkurduğunu ifade eden Yıldırım, "Bu sayede kışın evimin ısınmasından elektrik ihtiyacına, tesis aydınlatmasından elektrikli taş fırının işletmesine kadar bütün elektrik ihtiyacımı bedava karşılıyorum. Hem de karlı oluyor. İmkan olsa köyümün elektriğini de karşılarım." dedi.

Köyünde gördüğü HES projelerinden esinlenerek elektrik üretimi yapmaya başladığını anlatan Yıldırım, santralinde mühendislere yaptırdığı ölçüme göre 24 kilovat elektrik üretimi yapıldığını söyleyerek, şöyle devam etti:

"Santrale gelen su fazla olursa köyün elektrik ihtiyacını da karşılayabilirim. Köyümüzde HES projeleri vardı, onlardan gördük, bilgi edindik. Burada baktık suyun düşme ve çarpma hızı var. Düşüş olduğu zaman elektrik üretilebiliyor, yani suyun 24 metreden vuruşu olduğunda elektrik üretiliyor. Tesisimde imkanlar çok uygun olduğundan ben de evimin, tesisimin aydınlatmasını ve ısınmasını karşılayayım diyerek üretim yaptım. Ama elektrik üretimi tahminimizden fazla çıkınca çareyi ekmek fırını açarak fazla kalan enerjiyi ekmek fırınında harcamakta buldum."

Haber Ara