Dolar

32,5842

Euro

34,8203

Altın

2.412,05

Bist

9.645,02

Elektriğin Vizyonu Gerçek Oluyor

Elektrikli araç mühendislerini ve tüm aksamın uyumlu çalışmasından sorumlu elektrik eksperlerinien çok terleten sorulardan biri ise üretilen ünitenin tek bir şarjda ne kadar yol katedebileceği.Her ne kadar araç üreticileri kendi yarışlarında ve kendi kulvarlarında koşuyorlarsa da tüketiciler debu işi bir yarışa çevirmiş durumda.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-25 10:42:32

Elektriğin Vizyonu Gerçek Oluyor

Üreticinin belirlediği menzilin çok üzerine çıkan, forumlarında ateşli tartışmaların sürdüğü hipermil severlerin tek bir amacı var; birim enerji ile maksimum yol gidebilmek. Hyundai Kona ise bu akımın yeni öznesi oldu. 3 farklı sürücü tek bir şarjda 1000 kilometreyi aşar rekorlara imza attılar. Bunlardan biri AutoBild dergisinde çalışan bir yazar. Diğer ikisi ise Hyundai Almanya ayağında çalışan personel. Aracın resmi gidebileceği mesafe is 415 Kilometre olarak kayıtlara geçiyor. Kesinlikle Hyundai'daki eksperlerin vizyonundan daha fazla. Bu menzili elde edebilmenin püf noktaları var. Maalesef aracın hızı rekor süresince saatte 30 kilometreyi geçmiyor. Aracın tüm elektrik fonksiyonları, farları ve multimedya sistemi kapatılıyor. Özel düşük sürtünmeye sahip yeni nesil lastikler takılıyor ve aracın süspansiyon ayarları eksperler tarafından bu vizyona göre düzenleniyor.

Her ne kadar klimasız, multimedyasız, radyosuz, farları kapalı ve yavaş yavaş süzülen bir araç kulağa sıkıcı gibi gelse de rekoru deneyenler sürüş boyunca eğlendiklerini ve heyecanlandıklarını belirtiyorlar.

Elektrikli araçların en büyük sorunu olan menzil anksiyetesi adı verilen problemi adeta yok ediyorlar. Bu rekorlar gösteriyor ki acil durumlarda, elektrikli araçlar çeşitli sürüş özelliklerinin
değiştirilmesi ile çok uzun menzile sahip olabiliyorlar. 2019 yılında birçok ülkede otoriteler tarafından yılın elektrikli aracı seçilen Hyundai Kona, markanın baş tacı olarak görülüyor.
2025'e kadar 1 milyon araç satmayı ve elektrikli araç pazarının %10'una hakim olmayı planlayan Hyundai ise sonuç karşısında çok da şaşkın değil. Aracın tasarımında verimlilik ve dayanıklılığı ön planda tutmalarıyla benzer rekorların gelecekte de kırılmay devam edileceği görülüyor.

Haber Ara