Dolar

32,3776

Euro

35,0228

Altın

2.325,48

Bist

9.088,71

Elazığlı Kübra Çiçek'i Afganistanlı Abdullah kurtardı

Elazığ'daki depremde enkaz altında kalan vatandaşları kurtaran Suriyeli Mahmud'un ardından depremzedelere yardım eden bir yabancı daha ortaya çıktı. Afganistanlı Abdullah, Elazığlı Kübra Çiçek'i enkaz altından kurtaran isimlerden biri oldu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-28 10:45:28

Elazığlı Kübra Çiçek'i Afganistanlı Abdullah kurtardı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Elazığ depreminin ardından kamuoyunda "isimsiz kahramanlar" olarak anılan arama kurtarma ekipleri ve onlara yardım eden sivillerin kimler olduğu basında yer almaya devam ediyor.

Bu isimler arasında göçmenler de var. Arama kurtarma ekiplerine yardım ederek Dürdane Aydın, eşi Zülküf Aydın ve çocuklarının kurtarılmasında büyük rol oynayan Suriyeli Mahmud el Osman'ın ardından şimdi de Afganistanlı Abdullah gündemde.

Afganistanlı bir tekvandocu olan Abdullah, maç için geldiği Türkiye'de, Elazığ'da bulunurken depreme yakalandı. Tıpkı Suriyeli Osman gibi depremin ilk anlarında enkazın başına koşup arama kurtarma faaliyetlerine katıldı.

2020-01-28_11h04_11

Bu sayede Elazığlı Kübra Çiçek'i enkaz altından kurtaran Afganistanlı genç, CNN Türk'e konuştu:

SENİ BURADAN ÇIKARMADAN GİTMEM

"Sallantı olduktan sonra kapıyı kapattım. Çıktım. Etrafıma baktım. Kimse yoktu. Bulunduğum dükkan Dilek Apartmanının 100-200 metre önündeydi. Baktım, binadan toz çıkıyor. Dedim ki Allah korusun. O yöne doğru koşmaya başladım. Kübra Çiçek ve kardeşinin enkaz altından gelen seslerini duydum. Dayanamadım. Ben oraya nasıl gittim, nasıl çalıştım, nasıl o parçaları çıkardım hatırlayamıyorum. Diyarbakır'dan gelen ekiplerle çıkarttık.

Parçaları çıkarttık. (Kübra'yı) Dışarı çektim. Ambulansa teslim ettim. Annesini gördüm sonra. Emir de bana sesleniyordu. 'Beni sakın bırakma' diyordu. Dedim ki 'Ben seni bırakmam. Sabaha kadar olsun. Yarın olsun. Yarın akşama kadar olsun. Ben seni buradan sağ sağlim çıkaracağım.'

Merdiven dik bir şekildeydi. Emir'in yanına ulaşılamıyordu. (Kurtarma ekibi) bir delik açtı. Kurtarma görevlisi biraz kiloluydu ben zayıftım. O alana sığabildim. Ayaklarımı tuttular, aşağıya doğru uzandım. Önümüzde bir mermer vardı. Ekipler kırdı. Ben uzanıp parçaları çıkardım."

KÜBRA ÇİÇEK: ABDULLAH ABİ BENİ ELLERİYLE ÇIKARDI

"Ben oraya çıkıştıktan sonra babamı ve Abdullah abiyi gördüm. Elleriyle, kazıyarak çıkarttı beni. Kimse giremiyordu oraya dar bir alandı. Şu an çok şükür, ilk güne göe iyiyim. Kardeşimin kolunda bacağında bir kırık var, yoğun bakımda fakat iyi durumda."

KARDEŞİ EMİR: FENERBAHÇE KALECİSİYLE KONUŞMAK İSTİYORDUM

"Kardeşim okul takımında kalecilik yapıyordu. Koyu bir Fenerbahçeli. Fenerbahçe'nin kalecisiyle görüşüp, tanışmak istiyordu."

2020-01-28_11h19_21

Çöken binadan yaralı kurtarılan ve kaldırıldığı Fırat Üniversitesi Hastanesinde tedavisi devam eden aileden 23 yaşındaki Kübra Çiçek, depremin yaşandığı anda babası Selahattin (49), annesi Türkan (42) ve kardeşi Mustafa Emir (12) ile evde olduklarını söyledi.

Sarsıntı anında ailece üçüncü kattan aşağı inmeye çalıştıkları esnada binanın çöktüğünü ifade eden Çiçek, AA'ya verdiği demeçte o anları anlattı:

"Deprem başladığında kaçmaya başladık. Kardeşim önden çıktı, o sırada elektrikler kesildi. Kardeşim ve ben üçüncü kattan birinci kata düştük. Kardeşimin merdiven basamaklarının bulunduğu yerde, sadece elini gördüm. Benim üzerime merdiven basamakları düşmüştü. Kardeşimi konuşturmaya çalıştım."

Kardeşi ile molozlar arasında sıkıştıklarını anlatan Çiçek, bağırarak birilerinin kendisine yardım etmesini istediğini dile getirdi.

Bu esnada babasının ve Afgan uyruklu Abdullah adında birinin kendisine yardıma geldiğini belirten Çiçek, şöyle devam etti:

"Ben hastanedeyken Afganistanlı olan ve enkazdan çıkmamı sağlayan abi buraya geldi. Tekvandocu olduğunu ve kente maç için geldiğini söyledi. Bizim mahallede oturuyormuş, binanın yıkıldığını görünce gelmiş. İlk arkamı döndüğümde onu gördüm, bir de babamla annemi gördüm. Ayaklarımı enkazdan elleriyle kazıyarak çıkardı. Enkazda bir delik görünüyormuş, oradan girmiş. Kardeşimin de ayaklarını enkazdan çıkarmış."

SELAHATTİN ÇİÇEK: ABDULLAH 'SAKİN OL AMCA, KURTARACAĞIZ" DEDİ

Enkazdan eşi ile ufak sıyrıklarla kurtulan baba Selahattin Çiçek ise deprem anında büyük dehşete kapıldıklarını, çocuklarını da yanına alıp merdivenlerden aşağı inmeye çalıştıkları dile getirdi.

Merdivenlerden inmeye çalışırken binanın çöktüğünü kaydeden Çiçek, şunları söyledi:

"Elektriğin kesilmesi ve uğultunun gelmesiyle hiçbir şey görmeden sanki uçar gibi üçüncü kattan komple aşağı düştük. Ondan sonra toz duman kalkınca baktık hanımla bana bir şey olmamış. Daha sonra sağa sola bakındık, kızım orada merdivenlere sıkışmış, onun hayatta olduğunu gördük, sevindik. Baktık oğlumuz yok, inşallah kurtulmuştur diye dua ettik, iki dakika sonra oğlumun kızımın hemen altında bağırtısını duyduk. 'Baba beni kurtar', molozlar komple yüzünü kapatmış, dimdik duruyor. Ben hemen oğlumun yüzünü açtım, annesi de geldi, üzerindeki molozları aldık."

Bu sırada kendilerine yardım için gelen Afganistanlı bir genci gördüğünü anlatan baba Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"(Afganistanlı Abdullah) Telefonunun ışığını açıp yanımıza geldi, 'Amca sakin ol, inşallah kurtarırız kızını.' dedi, tanımıyoruz. Sağ olsun kızımın ayaklarını kendi elleriyle kazıyarak enkazın altından komple çıkardı, sağ olsun AFAD ve itfaiye geldi. AFAD'a özellikle teşekkür ediyoruz, büyük mücadele verdiler. Sayın Valimize teşekkür ediyorum, çok mükemmel organize etmiş kurtarma çalışmalarını. Rabbim kimseye bu felaketi bir daha vermesin, 5,5 saat sonra oğlumu da sağ salim oradan çıkardık."

Deprem anında herkesin elinden geleni yaptığını vurgulayan Çiçek, "Afgan arkadaşa çok teşekkür ediyorum. Bütün hastaneleri gezmiş, bir tek oğlumu biliyormuş, onu görmek için 3-4 hastane gezmiş, bizi aramış. Dün geldi sağ olsun bizi buldu, teşekkür ettik. Çok memnun olduk, Rabbim onu da bağışlasın. Devletimizden de Allah yüz bin defa razı olsun. Bakanımız sağ olsun, devlet erkanı herkes geldi. Allah hepsinden razı olsun" diye konuştu.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1343471_2

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara