Dolar

32,3289

Euro

35,0459

Altın

2.282,92

Bist

8.984,24

El Salvador, Çin'le diplomatik ilişki kurdu

Tayvan ile diplomatik ilişkilerini sonlandıran El Salvador, Çin'le diplomatik ilişki kurdu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-08-21 15:45:21

El Salvador, Çin'le diplomatik ilişki kurdu

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve El Salvador Dışişleri Bakanı Carlos Castaneda iki ülke arasında diplomatik ilişki kuran ortak bildiriyi bu sabah imzaladı.

Yi yaptığı açıklamada El Salvador'un doğru kararı verdiğini söyleyerek "El Salvador halkının Çinlilerin samimiyetini ve dostluğunu hissedeceğinden ve Çin'le işbirliğinden somut kazançlar elde edeceğinden eminim" dedi.

El Salvador Devlet Başkanı Salvador Sanchez Ceren de yaptığı açıklamada " Bunun, zamanımızın kaçınılmaz eğilimleri ve uluslararası ilişkilerin uluslararası hukuk prensipleri ile uyuşan doğru bir adım olduğuna ikna olduk" dedi.

TAYVAN'LA DİPLOMATİK İLİŞKİSİNİ SONLANDIRAN 3. ÜLKE OLDU

El Salvador böylece son aylarda Tayvan'la ilişkisini kesip Çin'le diplomatik ilişki kuran 3. ülke oldu. Dominik Cumhuriyeti ve Burkina Faso da sırasıyla 1 Mayıs ve 24 Mayıs'ta benzer kararlar almıştı.

Şu anda sadece 17 ülkenin Tayvan ile diplomatik ilişkisi bulunuyor. Çin'le Tayvan arasındaki ilişkiler 1949'da Çan Kay-Şek liderliğindeki Kuomintang hükümetinin Çin Komünist Partisi'ne yenilgisi sonrası Taipei'ye kaçması sonrası sonlanmıştı.1980'de geyriresmi görüşmelere geri dönülmüştü. Çin Tayvan'ı bağımsız bir ülke olarak kabul etmiyor ve Çin'in bir parçası sayıyor. Karşılık olarak Tayvan da Çin hükümetini tanımıyor.

'ARTAN ŞEKİLDE KONTROLDEN ÇIKAN DAVRANIŞLAR'

El Salvador'un kararı sonrası açıklama yapan Tayvan lideri Tasi Ing-wen 'baskıya boğun eğmeyeceklerini' söyleyerek El Salvador'un kararının Pekin'in Tayvan'ı sıkıştırma çabalarının bir diğer kanıtı olduğunu savundu.

Tsai " Çin'in artan şekilde kontrolden çıkan uluslararası davranışlarına karşı mücadele etmek için aynı değerleri paylaştığımız ülkelere yöneleceğiz" dedi.

Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu ise Tayvan'ın Çin ile 'bir para yarışına' girmeyi istemediğini belirtti.

El Salvador'un Tayvan'dan 'bir liman geliştirme projesi amacıyla için geçen seneden beri yüklü bir meblağ talep ettiğini' ancak ülkesinin bu teklifi 'uygunsuz' bulduğu için reddettiğini anlatan Wu, "Çin'den yapılan baskılar sadece Tayvan'ı demokrasi ve özgürlük yolunda yürümede daha kararlı yapar" ifadelerini kullandı.

Haber Ara