Dolar

32,5771

Euro

34,6870

Altın

2.524,25

Bist

9.524,59

El örgüsü sosyal ve psikolojik rahatlık sağlar

Bildiğiniz el örgüsü, sadece bir yetenek değil. Bu geliştirilebilen yetenek kişilerin sosyal ve psikolojik yönden çeşitlilik kazanmasına da vesile oluyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-14 14:22:25

El örgüsü sosyal ve psikolojik rahatlık sağlar

Örgü yapmak artık sadece anneanne ve babaannelere özgü bir şey değil. Örgü yapmanın; işin sonunda sıcacık kazaklar, atkılar vb. sahibi olmanın yanısıra, sağlık için de pek çok faydası bulunuyor.

Ne yaptığınızı çözdüğünüzde örgü yapmak oldukça rahatlatıcı. Temel örgü işlemeleri genelde aynı örgü hareketini defalarca yapmayı gerektirir ve böylece çevre olup bitene ilginizi yitirir ve işi halletmek için hafıza kasınızı kullanırsınız. Ritmik tekrarlayan hareket ve rahatlama, beyniniz ve zihniniz üzerinde meditasyon seansı ile aynı etkilere sahip. Tek farkı, örgünün sonunda bir battaniyeniz de oluyor. Kaygı, stres ve depresyon belirtilerini azaltır.

Ritmik hareketler ve odaklanma duygusu; kaygı, depresyon ve stres semptomlarından uzaklaşmanızı sağlar. Örgü örmek için sabit durmak, birkaç dakika içinde kalp atış hızınızı ve kan basıncınızı düşürür. Yani gerginleşmeye veya depresif hissetmeye başladığınızı hissedince, bu semptomları uzaklaştırmak için örgü şişlerine uzanın.  Motor fonksiyonları geliştirmeye yardımcı olur.

sorumlu olan), yan lob (duyusal bilgiyi ve mekansal navigasyonla ilişkili olan), arka lobu (görsel bilgiyi işleyen), temporal lob (hatıraları kaydetmede ve dili ve anlamını anlamada görevli olan) ve beyincik (hareketin hasasiyetini ve zamanlamasını koordine eden) - Parkinson hastaları gibi hastalıklara sahip insanların motor fonksiyonlarını iyileştirmesinde yardımcı olur. Hem hassas motor becerilerini geliştirir, hem de dikkati, diğer acı veren semptomlardan başka yöne çeker. 


Örgü yapmak, motor fonksiyonları geliştirmesinin ve ruh halinize iyi gelmesinin yanısıra, beyninizi sağlıklı tutmak için beyni uyarır. Beyninizi ne kadar kullanırsanız beyniniz o kadar çok ve o kadar uzun süre sağlıklı olur. Mayo Clinic'e göre, el işleriyle (örgü dahil) uğraşan yaşlı kişilerin "hafif bilişsel bozukluk" yaşama riski, el işleriyle uğraşmayan kişilere oranla % 30-35 oranında daha az. 

Ve eklem yangısı ve tendon iltihabını önlemeye yardımcı olur.

Örgü örme konusu aynı zamanda sosyalleşmenin en önemli adımlarından. Bilhassa bugün topmlumumuzda belli meslek grupları ya da sivil toplum kuruluşlarının ön ayak olduğu etkinlikler kadınların da ilgisini çekiyor. Meslek kurslarından hobilere kadar geniş yelpazede bu tarz açılımlara kulak veren yerel yönetimler de küçük yaşlardan itibaren örgü konusunda adımlar da atmaktan geri durmuyorlar.

Haber Ara